Φεβρουαρίου 19, 2019

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά τη συνάντηση με τον Ζάεφ ο Αλί Αχμέτι συναντήθηκε με τον ηγέτη του DPA Μεντούχ Θάτσι και μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της «Αλτερνατίβας» Αφρίμ Γκάσι και το NDP Βέσσελ Μεμέντι. Σύμφωνα με τα Αλβανικά μέσα, ο Αχμέτι παίζει σε δυο ταμπλό και εάν αποτύχουν οι συνεννοήσεις με τον Ζάεφ θα είναι έτοιμος να κατεβάσει Αλβανό υποψήφιο. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η κ.Μογκερίνι σε συνέντευξη τύπου μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είπε ότι η Βόρεια για να πάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, θα πρέπει να προχωρήσει με μεγάλη αποφασιστικότητα η μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι εξίσου σημαντικές με τη συμφωνία για το όνομα», είπε. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Υπάτη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι , δήλωσε ότι είναι έτοιμη να οργανώσει τη συνέχιση του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας στο υψηλότερο επίπεδο το επόμενο πρωί της άρσης από την Πρίστινα των δασμών στα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Η Αντιπρόεδρος των SNSD Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι το SNSD είναι ο νικητής των πρόωρων δημοτικών εκλογών. Ο εκπρόσωπος των SNSD Ράντοβαν Κοβάσεβιτς μίλησε για «πειστική νίκη» που, «επιβεβαιώνει την κυριαρχία του κόμματος στην πολιτική σκηνή». Ο Αντιπρόεδρος του SDS Μίλοβαν Μπιέλιτσα είπε ότι το SDS είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση και ότι ήρθε η ώρα για τον Βούκοτα Γκοβεντάριτσα να φύγει για να σώσει το κόμμα από την περαιτέρω καταστροφή. Ο Μπιέλιτσα κάλεσε όλες τις τοπικές επιτροπές να είναι σε ετοιμότητα για εσωκομματικές εκλογές. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Κίνας και συζήτησαν για την συνεργασία με τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υλοποίηση των έργων υποδομής στη Σερβική Δημοκρατία και για για την εισαγωγή της κινεζικής γλώσσας στα Γυμνάσια ως μάθημα επιλογής μαζί με τα Γερμανικά, τα Γαλλικά, και τα Αγγλικά.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα νέο υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο νόμος σχετικά με τις τροποποιήσεις του νόμου για την σημαία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που ορίζει ότι καμία άλλη σημαία δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα στη σημαία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και που προβλέπει και πρόστιμα , είναι αντισυνταγματικός και δεν έχει επικυρωθεί ποτέ από την Προεδρία και δεν έχει δημοσιεύθηκε στην «Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία της Προεδρίας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο νέος πρεσβευτής των Ερικ Νέλσον παρέδωσε τα αντίγραφα από τις επιστολές διαπίστευσης στο διπλωματικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. 


ΧΑΓΗ. Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του στρατού Ρεπούμπλικα Σρπσκα , στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, δήλωσε χθες ενώπιον του διεθνούς μηχανισμού για τα ποινικά δικαστήρια της Χάγης ότι η υγεία του έχει επιδεινωθεί και ζήτησε ότι από δικαστήριο τα έγγραφα που επιδίδονται σε αυτόν είναι στην γλώσσα που καταλαβαίνει.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο επικεφαλής της ειδικής εισαγγελίας Μίλιβόι Κάτιντς εμφανίστηκε στην τηλεόραση και είπε ότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβριου του 2016 «εισήλθαν παράνομα στο μαυροβούνιο περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια», (από τους Ρώσους για να βοηθήσουν το Δημοκρατικό Μέτωπο), ότι τις παρατυπίες στην «Άτλας Μπανκ», θα έπρεπε να τις έχει προσέξει η Κεντρική τράπεζα, και ότι ο φυγόδικος Ντούσκο Κνέζεβιτς, έχασε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, σε κακές επενδύσεις.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η εταιρεία Coca-Cola HBC απέκτησε την πλειοψηφία της Σερβικής Ζαχαροπλαστικής «Bambi» για 260 εκατομμύρια ευρώ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως η Πρίστινα δεν θα επιτρέψει ποτέ να «χαλάσουν» οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες , προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον και θα αναστείλει τους δασμούς της επί των αγαθών από τη Σερβία, αλλά λέει πρόσθεσε ότι θα χρειαστει λίγος χρόνος. «Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να κλείσουμε το θέμα αυτό, τόσο το καλύτερο,», είπε. 
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς όπως και όλος ο κόσμος ξέρει που είναι τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας» και ότι «τα σύνορα φυλάσσονται από το ΝΑΤΟ». 

ΚΌΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτροβίτσα, προκάλεσε μικρές ζημιές σε κέντρο γυμναστικής και σε ένα αυτοκίνητο.

 ΣΟΦΙΑ. Τέσσερις ημέρες αφότου η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ψήφισε σαρωτικές τροπολογίες στον εκλογικό κώδικα σε μία μαραθώνια 14ώρη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ έκανε πίσω. Η Εκτελεστική Επιτροπή του GERB που συνεδρίασε παρόντος του Μπορίσοφ αποφάσισε ότι το κόμμα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες τροποποίηση των αλλαγών , οι οποίες εγκρίθηκαν κυρίως με τις ψήφους των βουλευτών του ΓΚΕΡΜΠ και του Κινήματος για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ( MRF) στις 14 Φεβρουαρίου. 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές αερίου για τον Βαλκανικό κόμβο διανομής φυσικού αερίου , δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πετκόβα, που υπενθύμισε ότι «η Bulgargas έχει συμφωνήσει την παράδοση 1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μετά το 2020 . 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι νεκροί από την γρίπη έφτασαν τους 131. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει η κ. Λάουρα Κοβέσι κατά των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεσή της. Η έφεση του κ. Ντραγκνέα για την καταδίκη του για ηθική αυτουργία σε αργομισθία, όταν ήταν Νομάρχης, θα συζητηθεί στο ανώτατο Δικαστήριο στις 18 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου