Φεβρουαρίου 23, 2019

Ρουμανία: Οι αντιπολιτευόμενοι δικαστές και εισαγγελείς βγήκαν στους δρόμους

Οι δικαστές στο Κλούι διέκοψαν τα δικαστήρια σήμερα για μισή ώρα για αν διαμαρτυρηθούν γα το Νομοθετικό Διάταγμα 7/2019 με το οποίο η κυβέρνηση τροποποίησε ορισμένες διατάξεις του Διαστρικού Κώδικα. Στο Κλούι οι δικαστες θα απέχουν από τα καθήκοντα τους για 5 ημέρες. 
Η πρώτη που αντέδρασε ήταν η εισαγγελία τη Κωστάντζας που κήρυξη τριήμερη αποχή. Στις διαμαρτυρίες και οι εισαγγελείς του Βουκουρεστίου, του Μπρασώφ και του Πιτέστι. Οι αντιπολιτευόμενοι δικαστές θα προσφύγουν και στο Συνταγματικό Δικαστήριο. 
Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει τον προϋπολογισμό του 2019 που «είναι ένας προϋπολογισμός της εθνικής ντροπής» , που, «δεν είναι πραγματικός και τα λεφτά του λαού πηγαίνουν στην κομματική συμμορία». Ο Γιοχάνις είπε ότι «η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών έχει αποτύχει», και ότι το κυβερνών PSD επιτίθεται κατά του κράτους δικαίου στη Ρουμανία.
 Εν των μεταξύ η «Δημοκρατικοί Ένωση των Ούγγρων» («UDMR») αποφάσισε στο Συνέδριο της ότι στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο και ότι εάν υπάρξει δεύτερος γύρος θα αποφασίσει τότε για την στάση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου