Φεβρουαρίου 25, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνέχισε την πορεία προς το λαό. Από το Βαρβαρίν διέψευσε τις πληροφορίες των γερμανικών εφημερίδων και της Πρίστινα οτι δήθεν έχει συμφωνήσει στο σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, είπε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία 17 σημείων». «δεν υπάρχουν χάρτες, δεν υπάρχει τίποτε, γιατί εμείς δεν διαπραγματευόμαστε».
Οι «γερμανικές» έλεγαν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στην Ουάσινγκτον,  στις 12 Ιουνίου . Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Σερβία θα πάρει τα εδάφη βόρεια του ποταμού Ιμπάρ σε αντάλλαγμα για  το Πρέσεβο και την Μεντβέντζια, που θα πάρει η Πρίστινα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εγγυούνταν τη διεθνή κυκλοφορία στον διάδρομο αριθ. 10, ο οποίος θα περάσει στην Αλβανία. Η Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου θα έχει ειδικό διεθνές καθεστώς. 
Από το Κρούσεβατς, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι θα συνεχίζει να μιλάει για όλα τα εγκλήματα κατά των Σέρβων για να μην επαναληφθούν.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι πολλοί ισλαμιστές από την περιοχή της τέως Γιουγκοσλαβίας που πολέμησαν για το «Ισλαμικό Κράτος» θα επιστρέψουν από τα μέτωπα και θα φέρουν μαζί τους τον «ιός του εξτρεμισμού», στον οποίο τα Βαλκάνια δεν έχουν «ανοσία» . Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να επιτύχει η νέα προσπάθεια της Πρίστινα για ένταξη της Ιντερπόλ.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ «πράκτωρ» Γέρεμιτς  δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την  επόμενη εβδομάδα για να εργαστεί « εναντίον της τυχόν μη   ανατροπής του Βούτσιτς από τις  Ηνωμένες Πολιτείες».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου για τη Διασποράς Μίοντραγκ Λίντα υποστήριξε τα αιτήματα του Δημοκρατικού Μετώπου του Μαυροβουνίου για τα δικαιώματα των Σέρβων στο Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι υφίστανται διακρίσεις και «είναι εν κινδύνω τα θεμελιώδη δικαιώματά τους».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Γερμανός καθηγητής Ρούντολφ Χένζελ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ διέπραξε γενοκτονία κατά της Σερβίας το 1999 και ότι «ένα τέτοιο έγκλημα δεν καταγράφηκε σε κανενα κράτος της Ευρώπης». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς δήλωσε ότι πληροφορίες περί δήθεν συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σχετικά με την οριοθέτηση και την κατανομή της περιουσίας είναι «σπέκουλα». Ο διοικητής της ΚΦΟΡ Λορέντσο Ντάριο KFOR έκανε έκκληση στους πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν την εμπρηστική ρητορική, λέγοντας ότι «η παραμικρή δήλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια» . Άγνωστοι λήστεψαν το νοικοκυριό της Μίλια Βουλίτσεβιτς στο χωριό Βιντάνιε , κοντά στην Κλίνα δήλωσε ο πρόεδρος της προσωρινής αρχής της Κλίνα. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο   του  Μαυροβούνιου, κατέθεσε μήνυση στον Εισαγγελέα της Ποντγκόριτσα κατά των υπευθύνων του Ταμείου για την προστασία και των μειονοτήτων λόγω της διαδικασίας για κατανομή των πιστώσεων». 



ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Διευθύντρια  του γραφείου στατιστικής του Μαυροβουνίου, Γκορντάνα Ραντόγιεβιτς, είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το αδρανές εργατικό δυναμικό  του πληθυσμού στο Μαυροβούνιο, επειδή κάθε δεύτερος άνεργος δεν θέλει  να εργαστεί και δεν ψάχνει για δουλειά. Η Ραντόγιεβιτς είπε ότι το ποσοστό ανεργίας, είναι 14.1%.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το υπηρεσιακό Συμβούλιο των Υπουργών συνεδρίασε τηλεφωνικά και ενέκρινε τις συμπληρωματικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Το συνδικάτο των Εφοριακών της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πρέπει να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης της γενικής απεργίας, στις αρχές του Μαρτίου. Οι απόστρατοι της FBiH θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, μπροστά από το κτίριο του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει σχετικά με την πρόταση νόμου για τα δικαιώματα των αποστράτων και των μελών της οικογένειάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου