Φεβρουαρίου 13, 2019

Το Ποντίκι που βρυχάται. Ο Ραμούς απέρριψε το τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Μετά την κονιοποίηση της επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεςντ που υπέγραφαν ο Μάθιου Παλμερ, η Λόρα Κούπερ και ο Τζών Έραθ οι οποίοι προειδοποίησαν ότι το Κοσσυφοπεδίο διακινδύνευε τη σχέση με την Ουάσιγκτον , λόγω της απόφασής επιβάλει υψηλούς φόρους στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε την τριανδρία για να λάβει απάντηση. 

Ο Χαραντινάι επανέλαβε ότι οι φόροι θα παραμείνουν σε ισχύ. Μετά τη συνάντηση, είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την κατάργηση του φόρου στα Σερβικά αγαθά και σε αντίθετη περίπτωση το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να χάσει τη βοήθεια των 12 εκατομμύριων δολαρίων για τον νεοσυσταθέντα στρατό .

 Ο Χαραντιάι δεν θέλησε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος ζήτησε το σεβασμό της συμφωνίας των Βρυξελλών, η οποία λέει ότι οι δυνάμεις ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς την έγκριση της KFOR. Σύμφωνα με ο Χαραντινάι, οι αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να φοβούνται το ειδικό δικαστήριο της Χάγης. 
Ο Ραμούς Χαραντινάι επέμεινε ότι οι φόροι θα καταργηθούν μόνο όταν η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της επαρχίας.
«Εξήγησα τη θέση μας. Λατρεύω την Αμερική, αλλά δεν θα υποκύψω στη Σερβία και τη Ρωσία,» , είπε ο Χαραντινάι και τόνισε πως ,
 «o φόρος αποτελεί απάντηση σε 20 χρόνια παγωμένης συγκρούσης». «Επιδιώκουμε μια τελική συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας με αμοιβαία αναγνώριση. 
Θέλω να καταργήσω τον φόρο, αλλά πρεπει να συνδέεται με την αναγνώριση» είπε ο Χαραντινάι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 Ο Χαραντινάι κάλεσε τις ΗΠΑ να καταλάβουν ότι το Κοσσυφοπέδιο κάνει υπομονή πάνω από 20 χρόνια από το 2008 για την επίλυση της διαφοράς.

 «Καλώ στην Αμερική να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει κανένας λαός εκτός Αμερικής που αγαπά Αμερική περισσότερα από το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Χαραντινάι. «Σερβία παίζει με εμάς, Με την ενίσχυση της Ρωσίας, η Σερβία ισχυρίζεται ότι έπεισε έναν αριθμό μικρών κρατών να ανακαλέσουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε. 

Αντίθετα ο πρόεδρος Θάτσι και ο Κοσνέτ συμφώνησαν ότι πρέπει να καταργηθεί ο δασμός για τα σερβικά προϊόντα . 
Ο Θάτσι δήλωσε ότι «η Συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για το Κοσσυφοπέδιο» και ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας και την ενσωμάτωσή της στις Ευρωατλαντικές δομές. «Το Κοσσυφοπέδιο και οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ειρήνη με ευημερίας στην περιοχή. Μια ειρηνική και περιεκτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι επίσης βασικό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», δήλωσε ο Θάτσι, και συμφώνησε με τον αμερικανό πρέσβη ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίστουν όλα τα εμπόδια στο διάλογο με τη Σερβία προκειμένου να επαναληφτεί . Η «Εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ζωτικής σημασίας για το Κοσσυφοπέδιο. 
Το Κοσσυφοπέδιο έχει επιτύχει πολλά χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Θάτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου