Φεβρουαρίου 14, 2019

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κρατική διαπραγματευτική ομάδα ολοκλήρωσε χθες την «πλατφόρμα διαλόγου», για τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία , η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από την ομάδα σήμερα και στις 15 Φεβρουαρίου, θα υποβληθεί στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου για έγκριση. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι αλβανικές αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι συνελήφθη στο λιμάνι του Αυλώνα, βάσει εντάλματος που έχει εκδοθεί από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ένας πολίτης του Κοσσυφοπεδίου 32 ετών που κατείχε πλαστό Μακεδονικό διαβατήριο. Το άτομο που συνελήφθη είναι ύποπτο για τρομακτική δράση.

ΣΚΟΠΙΑ. Το πολύνεκρο δυστύχημα στην εθνική οδό Τέτοβο-Σκόπια με 14 νεκρούς απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας . Η κυκλοφορία στην Εθνική οδό που είχε διακοπεί λίγο μετά τις 17:00, αποκαταστάθηκε στις 20:55. 
Ο Δήμος του Νεγκότινο ενημέρωσε τους πολίτες ότι, λόγω του τραγικού γεγονότος που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα , όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του «Αγίου Τριφούν» ακυρώνονται. 

ΣΚΟΠΙΑ. Πριν τα δυστύχημα η Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Επιτροπής για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, (SCPC), Μπιλιάνα Ιβάνοβα ανακοίνωσε ότι με δική τη πρωτοβουλία, η Επιτροπή θα διερευνήσει τις πρόσφατες προσλήψεις στο δημόσιο ατόμων που είναι κοντά σε βουλευτές. Η κ. Ιβάνοβα επίσης διευκρίνισε ότι δυνάμει του άρθρου 8, παράγραφος 4, του νόμου σχετικά με πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων , «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων στην εκλογή του (Μπατζανάκη του Ταλάτ Τζαφερι ), κ. Νουρί Βιράμι ως μέλους της Κρατικής Επιτροπής . Ο κ. Αρσόφσκι του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, επανήλθε στον Νεποτισμό και δήλωσε ότι εκτός από τον υιό και τον αδελφό της η κ. βουλευτης Μίρα Στοίτσεφσκα εχζει διορίσει και τον συζυγό της Ίλτσο.Επίσης ο υιός της βουλευτού Μίλεβα Γκιοργκίεβα έχει διοριστεί με υψηλό μισθό στην εκπαίδευση και ο Κιραζόφσκι έχει διορίσει τον παππού του. 

ΣΚΟΠΙΑ. Εκπρόσωποι τουρκικών εταιρειών, μέλη του Συμβουλίου Επιχειρήσεων Τουρκίας- Βόρειας Μακεδονίας , συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για τις επενδύσεις , Κότσο Αγκιούσεφ, και έδειξαν ενδιαφέρον για την κρατική στήριξη σε νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των κατασκευών. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο Κότσο Αγκιούσεφ εξήγησε τις διαδικασίες επιδότησης για νέες επενδύσει φωτοβολταϊκών σταθμών και ανακοίνωσε ότι η προετοιμασία της διαδικασίας υποβολής προσφορών βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαιρέτισε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία αναμένει οι δυνάμεις ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου να τηρήσουν τη συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι χωρίς τη συγκατάθεση της KFOR. Ο Ντάτσιτς είπε ακόμα ότι Σερβία, ως εγγυητής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον , θέλει η Βοσνία Ερζεγοβίνη να είναι σταθερή και Σερβική Δημοκρατίας να διατηρηθεί. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελωνειακοί δασμοί της Πρίστινα στα Σερβικά αγαθά θα ανακληθούν σύντομα. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Σερβίας, Νέλα Κουμπούροβιτς και Ντράζεν Μποσνιακόβιτς διαπίστωσαν ότι υπάρχει σαφής πρόοδος στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, και ότι κατά την προσεχή περίοδο θα πρέπει να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις στο δικαστικό τομέα. Η κ.Κουμπούροβιτς και ο ηγέτης του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου στην Κροατία, Μίλοραντ Πούποβατς, συμφώνησαν ότι η συνεργασία Σερβίας-Κροατίας είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με στόχο τη βελτίωση της νομικής ασφάλειας των Σέρβων στις δίκες για εγκλήματα πολέμου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η παγκόσμια κοινή γνώμη θα ενημερωθεί για την έκταση των εγκλημάτων το του ΝΑΤΟ στη Σερβία επειδή δικηγόροι από τις Ευρωπαϊκές και χώρες ετοιμάζουν ηδη τις μηνύσεις και τις αγωγές κατά του ΝΑΤΟ εξ ονόματος των πολίτες της Σερβίας, δήλωσε ο δικηγόρος Σερτζαν Άλεξιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Τα Σερβικά κλαμπ υδατοσφαίρισης ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο της «Water Polo League» ότι, για λόγους ασφαλείας, μέχρι το τέλος της σεζόν. δεν θέλουν να παίξουν στο Σπλιτ ή σε πισίνες εντός ζώνης 200 χιλιομέτρων από το Σπλιτ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ευχετήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την Σερβικη ημέρα της ανεξαρτησίας, της 15ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τη στρατηγική εταιρική σχέση με το Βελιγράδι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η γαλλική εταιρεία «Vinci» ανέλαβε χθες σε επίσημη τελετή στο Βελιγράδι. τη διοίκηση του αεροδρόμιου Νίκολα Τέσλα για τα επόμενα 25 χρόνια.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο βουλευτής του PDP Ντράσκο Στανοβούκοβιτς κατήγγειλε ότι ο συνεργάτης του Ιβάν Μπέγκιτς δέχεται απειλές για τη ζωή του. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Μπέγκιτς αρνήθηκε να περάσει από το πολυγραφικό τεστ αληθείας. 

ΝΤΡΑΒΑΡ. Το SNSD έκανε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντρβαρ με ομιλητρια την υποψήφια δήμαρχο στις πρόωρες εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, Ντούσιτσα Ρούνιτς.

 ΡΙΜΠΝΙΚ. Ο ηγέτης των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο υποψήφιος του κόμματος για τη δήμαρχία του Ρίμπνικ Νεμπόισα Κάρας είναι η σωστή επιλογή στις πρόωρες εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο υπηρεσιακός υπουργός Ασφάλειας Ντράγκαν Μέκτιτς, ενημέρωσε την «δεύτερη» της αμερικανικής πρεσβείας Έλεν Ζερμέν σχετικά με τη φροντίδα των μεταναστών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων Μίρκο Σάροβιτς δήλωσε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τη μείωση των δασμών για τα νέα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Αστυνομική Διεύθυνση ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τον δολοφόνο Εντίν Γκάσιτς και τα ίχνη του, καθώς και τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που μετείχαν τις έρευνες. 

ΣΟΦΙΑ. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την εσωτερική τάξη και την κοινωνική ασφάλεια, απέρριψε το βέτο του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος υποστήριξε οτι ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ανοίγουν το δρόμο για την λογοκρισία και την άρνηση πρόσβασης σε πληροφορίες. Ο πρόεδρος υιοθέτησε την ανησυχία της Ένωση των Βουλγάρων δημοσιογράφων. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρώην γενική εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Λάουρα Κορντούτα Κοβέσι ανακοίνωσε στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Europa FM» ότι ελαβε κλήση για να απολογηθεί για τι είναι κατηγορούμενη για «κατάχρηση εξουσίας», «δωροδοκία» και «ψευδομαρτυρία». Η πρώην εθνική εισαγγελέας είπε ότι «η κλήση προς απολογία της κοινοποιήθηκε καθώς προετοιμάζεται για να υποστηρίξει σε συνέντευξη στο Ευραπαικό Κοινοβουλιο την υποψηφιότητα της για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Προσπαθούν να με σταματήσουν να μην αναλάβω αυτή τη θέση », είπε. Η Κοβέσι επρόκειτο αρχικά να περάσει από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Φεβρουαρίου, αλλά χθες αναβλήθηκε για τις 26 Φεβρουαρίου. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της «INSCOP», που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Αντενάουερ στο διάστημα μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 5, ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συγκεντρώνει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των Πολιτών ακολουθούμενος από την δήμαρχο Βουκουρεστίου Γκαμπριέλα Φιρέα και τον Βίκτορ Πόντα. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συγκεντρώνει 39,5% , υψηλής και πολύ υψηλής εμπιστοσύνης, και είναι , σχεδόν 5 % πάνω σε σύγκριση με τον Νοεμβρίου του 2018. Η Γκαμπριέλα Φιρέα τον ακολουθεί με 23,9%, ακολουθούμενη από τον Βίκτορ Πόντα με 23,7%. Επόμενος είναι ο Ντάτσιαν Τσιόλος με 22,5%.Ο Πρόεδρος της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου συγκέντρωσε 22,4% ενώ τον Νοέμβριο είχε 21,9%. Ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα συγκέτρωσε 12,6% (έναντι 11,6% το Νοέμβριο), και η πρωθυπουργός Βιορίτσα Ντάντσιλα 9,5% .

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πολίτης του Μαυροβουνίου, με καταγωγή από τη Μαλαισίας, Βέι Σενγκ Πούι δικάζεται στο Μακάο, ως επικεφαλής εγκληματικής ομάδας 15 ατόμων , που οργάνωσε παράνομα στοιχήματα αξίας πάνω από 560 εκατομμύρια ευρώ. Ο επενδυτής Βέι Σενγκ Πούι, έγινε πολίτης του Μαυροβουνίου. το 2013. Οι Κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2014 οργάνωσαν παράνομα στοιχήματα με έδρα το ξενοδοχείο «Wynn Macau», και απεκόμισαν μέσα σε μια εβδομάδα, πριν την επιδρομή της αστυνομίας πάνω από πεντακόσια εκατομμύρια! 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Σύμφωνα με το νέο νόμο για την ενέργεια και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η εταιρεία ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου (EPCG) εξέδωσε απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των τιμολογίων, «με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών τους και την προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών». Από την 1η Μαρτίου τα τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 6%. Ωστόσο υπάρχει και φθηνό τιμολόγιο με μείωση 2%.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μίλαν Κνέζεβιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο Μιλάνο Κνέζεβιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση που κορυφώθηκε μετά το σκάνδαλο με την Τράπεζα ¨Ατλας και κάλεσε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στους πολίτες του Μαυροβουνίου ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να δράσει από κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου