Φεβρουαρίου 08, 2019

Η 8η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

421.Ο Κωνστάντιος Γ΄ έγινε συναυτοκράτορας με τον Ονώριο στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1204. Στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα του Μούρτζουφλου. Στραγγαλίστηκε στη φυλακή όπου κρατείτο ο πρώην αυτοκράτορας Αλέξιος Δ' . Ο τυφλός πατέρας του, Ισαάκιος Β', πέθανε από την καρδιά του , αμέσως μόλις έμαθε τον θάνατο του γιου του. Οι Βαράγγοι που υπηρετούσαν τον Αλέξιο Ε έσυραν εκτός της Αγίας Σοφίας τον Νικόλαο Καναβό , και τον στραγγάλισαν στα σκαλοπάτια. 
1238. Οι Μογγόλοι της Χρυσής Ορδής έκαψαν και λεηλάτησαν  το  Βλαντίμιρ.
1250. Κατά την Έβδομη Σταυροφορία ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Θ΄, και ο αδελφός του Ροβέρτος του Αρτουά επιτέθηκαν στη Μανσούρα. Ο Ροβέρτος με 250 Ναίτες μπήκε στην πόλη, αλλά στην συνέχεια παγιδεύτηκε και γνώρισε την συντριβή. Ο Ροβέρτος δολοφονήθηκε. Ο Λουδοβίκος Θ΄ αιχμαλωτίστηκε. 

1347. Έληξε ο εμφύλιος πόλεμος 1341-47 με τη συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ του Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού και του Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου. Η Συμφωνία προέβλεπε την Βασίλεια για 10 χρόνια του Κατακουζηνού και την παράδοση της εξουσίας στην συνέχεια στον Ιωάννη Ε ́ Παλαιολόγο που πανδρεύτηκε την Ελένη Καντακουζηνή. 

1433. Ο γάμος του Μεγάλου Δούκα της Μόσχας Βασίλειου Β με τη Μαρία Γιαροσλάβνα. 

1575. Ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός, πρίγκιπας της Οράγγης, ίδρυσε Πανεπιστήμιο στο Λέιντεν της Ολλανδίας. 

1587. Αποκεφαλίστηκε στο Κάστρο Φόδερινγκχεϋ, του Νορθάμπτονσαϊρ σε ηλικία 45 ετών η Βασίλισσα των Σκώτων Μαρία Στιούαρτ που καταδικάστηκε για προδοσία ως υποκινητής της ανταρσίας του Μπάμπιγκτον, που είχε ως στόχο τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α'. Λίγο πριν οδηγηθεί στο ικρίωμα, εξέφρασε τις τελευταίες της επιθυμίες για την αποφυλάκιση των υπηρετών της και την ταφή της στην Γαλλία. Θάφτηκε στο Λονδίνο. 

1600 .Ο καρδινάλιος Ρομπέρτο Μπελλαρμίνο ανακοίνωσε στη Ρώμη την απόφαση της Ιεράς Εξέτασης για την καύση στην πυρά τουΤζορντάνο Μπρούνο , λόγω των «αιρετικών του απόψεών». 

1649. Κατά τον λεγόμενο «κατακλυσμό», την εξέγερση των Κοζάκων υπό τον Χμελνίτσκι κατά της πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας οι Κοζάκοι επιχείρησαν να καταλάβουν την Μοζίρ στην σημερινή Λευκορωσία. 

1676. Ο Φιόντόρ Γ Αλεξέγιεβιτς Ρονανώφ διαδέχτηκε τον θανόντα πατέρα του Αλεξέι Μιχαήλοβιτς. 


1696. Πέθανε σε ηλικία 30 ετών ο Ιβάν Ε της Ρωσίας.

1724. Με Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου ιδρύθηκε η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών. 



1725. Σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο πέθανε ο Τσάρος της Ρωσίας Πέτρος ο Μέγας . Εκείνη την ημέρα το ρωσικό ημερολόγιο έδειχνε 28 Ιανουαρίου

1798. Το Γαλλικό Διευθυντήριο επέβαλε Σύνταγμα στα Ελβετικά Καντόνια.



1807 . Άρχισε η δεύτερη, (διήμερη) και πολύνεκρη φάση της μάχης του Έιλάου στην ανατολική Πρωσία. 
Ο Λέβιν Αύγουστος Μπένιγκσεν ενισχυμένος με 9000 Π΄ρωσους υπό τον Λ'Εστόκ, επανέκαμψε και επιτέθηκε στον Ναπολέοντα που είχε 45.000 και 300. προς ενίσχυση του Ναπολέοντα έσπευσαν ο Νεί με 15000 και ο Νταβού με άλλους τόσους. Η μάχη έληξε στις 8 Φεβρουαρίου. Και οι δυο πλευρές εκτίμησαν τις απώλειες τους στις 15-20000. 

1814. Η τελευταία μάχη στο ιταλικό θέατρο επιχειρήσεων στον ποταμό Μίνστιο ανάμεσα στο γαλλο-ιταλικό σώμα που διοικούσε ο αντιβασιλέας της Νεάπολης Ευγένιος Μποχαρνέ και τους Αυστριακούς υπό τις διαταγές του αρχιστράτηγου του Γιοχαν Μπελεγκάρντ.

 1815. Το Συνέδριο της Βιέννης εξέδωσε δήλωση απαγορεύοντας το δουλεμπόριο. 

1828.  Με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίστηκαν για να παταχθεί  αισχροκέρδεια, οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελούσε ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελεύθερη  Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμούσε με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.

1829.Ο Μαχμούτ πασάς μετά την αποτυχία του στο Μαρτίνο  αναγκάστηκε να  εγκαταλείψει τη Λειβαδιά στις 8 Φεβρουαρίου, για να αποφύγει την περικύκλωση και  η πόλη επανήλθε στον έλεγχο τω Ελλήνων.

1833. Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η δραχμή αντικατέστησε ως νομισματική μονάδα τον Φοίνικα. 

1837. Στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης έγινε η μονομαχία με πιστόλια. ανάμεσα στον Αλέξανδρο Πούσκιν και τον Γάλλο εμιγκρέ, Ζωρζ ντ’ Αντές που ήταν αξιωματικός της φρουράς στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούσκιν τραυματίστηκε στο στομάχι και δύο μέρες μετά πέθανε. 

1848 .Εξέγερση των φοιτητών στην Πάντοβα κατά της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.


1859. Ενθουσιώδης υποδοχή του πρίγκιπα των Ηνωμένων Πριγκιπάτων της Μολδαβίας και της Βλαχίας Αλέξανδρου Ιωάννη Κούζα από 100.000 ανθρώπους, σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της πρωτεύουσας.


 1863. Στην Αθήνα εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τον στρατηγό Δ. Γρίβα, κατά της επιτροπής της μεσοβασιλείας η οποία θα διοικούσε την Ελλάδα μέχρι την άφιξη νέου βασιλιά. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Ζηνόβιο Βάλβη. 
Κατά την πολωνική «εξέγερση του Ιανουαρίου», ο υπουργός των Εξωτερικών και καγκελάριος του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, Κόµης Αλεξάντρ Μιχαΐλοβιτς Γκόρτσακοφ, υπέγραψε στην Αγία Πετρούπολη με τον υπασπιστή του Βασιλιά της Πρωσίας Γκούσταβ φον Άλβενσλέμπεν, συμφωνία που επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να κυνηγήσουν τους Πολωνούς Επαναστάτες μέσα στο Πρωσικό έδαφος, και στους Πρώσους να εισέρχονται στο έδαφος της Ρωσίας καταδιώκοντες του Πολωνούς.

 1865 . Κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης στη Βέρνη ο Γκρέγκορ Μένδελ παρουσίασε τους νόμους της κληρονομικότητας. 

1871. Στην Γαλλία, μετά την ήττα στον πόλεμο με την Πρωσία έγιναν εκλογές στις οποίες τα δυο κόμματα των βασιλοφρόνων εξέλεξαν 396 βουλευτές, και οι ρεπουμπλικανοί 222. Εκλέχτηκαν και 20 «Βοναπαρτιστές».

1880. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία αναγνώρισαν την κρατική ανεξαρτησία της Ρουμανίας.

1904. Εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς κήρυξη πολέμου η ιαπωνική επίθεση στο Πόρτ Αρθούρ και έτσι άρχισε ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος.
 8 Ιαπωνικά τορπιλοβολα επιτέθηκαν τη νύκτα με τορπίλες στη Μοίρα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που ναυλοχούσε στο εξωτερικό αγκυροβόλιο της Πορτ Άρθουρ. 


1905. Άνοιξε υπό τον καθηγητή Βλαντιμίροφ η πρωτη σχολή δημοσιογραφίας στην Αγία Πετρούπολη αλλά έκλεισε λόγω της επανάστασης του 1905. 

1906. Ο Συντηρητικός Φιλελευθερος Σίντνεϊ Σονίνο έγινε για 1η φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

1912. Στις 8/21 Φεβρουαρίου ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πέταξε με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του τύπου Nieuport IV.G 50 ίππων, πάνω από την Αθήνα. Aπογειώθηκε από την περιοχή του Ρουφ, και πέταξε για 16 λεπτά περνώντας πάνω από την Ακρόπολη. Μία ώρα αργότερα πραγματοποίησε και δεύτερη πτήση, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. 

1920 . Με την απόφαση του αλβανικού Εθνικού Κογκρέσου τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα και έδρα της αλβανικής κυβέρνησης. Αποσύρθηκε από την ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ το σύνολο των γερμανικών στρατευμάτων. 

1923. Στη Γερμανία, η εφημερίδα του NSDAP «Λαικός Παρατηρητής», εγινε καθημερινή. 

1937. Στον Ισπανικό Εμφύλιο μετά την αποχώρηση των Ρεπουμπλικανών, έληξε η πενθήμερη μάχη της Μάλαγα και οι εθνικιστές μαζί με τους μελανοχίτωνες εθελοντές του Μουσολίνι μπήκαν στην πόλη. 


1940. Μετά την προσωπική έκκληση προς τον Χίτλερ, από τον Μουσολίνι, απελευθερώθηκαν οι 183 κρατούμενοι πολωνοί καθηγητές πανεπιστημίου.

1941.Μια ημέρα μετά την παράδοση της ιταλικής 10ης Στρατιάς ο Αγγλος πρεσβευτής Πάλερετ , επισκέφτηκε τον Αλέξανδρο Κορυζή στον οποίο παρουσίασε ένα πλαστό «σημείωμα Μεταξά», το οποίο  είχε συντάξει η SoE και με το οποίο ο Μεταξάς δεχόταν την άφιξη του αγγλικού Στρατού στην Ελλάδα την επομένη της εισόδου των Γερμανών στην Βουλγαρία.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Παπάγου , «επτά αεροπλάνα «Gloster Gladiator» της 21 Μοίρας Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με οκτώ PZL P.24 των Μοιρών 22 και 23, απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια Κατσικά και Παραμυθιάς με κύρια αποστολή την κάλυψη της οδού Πετρανίου-Κλεισούρας και δευτερεύουσα την οδό Κλεισούρας-Χάνι Μπαλαμπάνι. Κατά τη διάρκεια της πτήσης έπληξαν χωρίς επιτυχία ιταλικό αεροπλάνο, που εκτελούσε βομβαρδισμό. Στη συνέχεια επιτέθηκαν σε τρεις σχηματισμούς βομβαρδιστικών CANT Z 1007 , με αποτέλεσμα να πληγούν σοβαρά δύο εχθρικά αεροπλάνα, το ένα από τα οποία καταστράφηκε, επιχειρώντας αναγκαστική προσγείωση. Επτά αεροσκάφη των Ελληνικών Μοιρών Βομβαρδισμού προσέβαλαν επιτυχώς ιταλικές συγκεντρώσεις στις περιοχές Ρέχοβα, Λιμανίου και Μοσχοπόλεως. 




1942. Στη Μονή του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ  στο Μαυροβούνιο  Συνεδρίασε η Πατριωτική Συνέλευση που κάλεσε κάθε Πατριώτη στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο φασίστα κατακτητή, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες πολιτικές και κομματικές διαιρέσεις.
1944 . Βομβαρδισμός της Πάδοβας από τους Συμμάχους.Περίπου διακόσια άτομα σκοτώθηκαν σε ένα καταφύγιο. 

1945. Η ομάδα μεραρχιών του Κόκκινου Στρατού υπό τον Ιβάν Κόνεφ επιτέθηκε για την διάσπαση της γραμμής των γερμανών στην Κάτω Σιλεσία. 


1949 . Στην Ουγγαρία ο Παπικός Αρχιεπίσκοπος Έστεργκομ-Βουδαπέστης Καρδινάλιος Γιόζεφ Μιντζέντυ και ο ιερέας Πέτερ Ερντο κρίθηκαν από λαικό Δικαστήριο ένοχοι για προδοσία και κατασκοπεία και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. 

1950. Στην Λαοκρατικη Γερμανία δημιουργήθηκε το Υπουργείο της Κρατικής ασφάλειας της ΟΔΓ, που έγινε γνωστό ως η «ΣΤΑΖΙ». 

1951. Ο Τίτο δήλωσε  στο Βελιγράδι, ότι ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός  θα αντιδράσει, εάν ο Κόκκινος Στρατός και οι σύμμαχοί του αναλάβουν  «εχθρική δράση», εναντίον της Ιταλίας, της Ελλάδας ή της Γερμανίας.



1952. Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών  ξεκίνησε  μεγάλη  εκκαθάριση «ακατάλληλου προσωπικού στην εκπαίδευση, τη βιομηχανία και ακόμη και στο εμπόριο.

1955. Στη Σοβιετική Ένωση ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Μπουλγκάνιν ανέλαβε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Κομισάριων αντικαθιστώντας τον Γκεόργκι Μαλένκοφ. 

1962 . Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Παρίσι κατά του πολέμου στην Αλγερία επενέβη η αστυνομία. Ως αποτέλεσμα της δράσης της αστυνομίας, σκοτώθηκαν 9 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο 15χρονος μαθητής Ντανιέλ Φερού. 

1963. Η κυβέρνηση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι απαγόρευσε τα ταξίδια των Αμερικανών πολιτών στην Κούβα. Στο Ιράκ, το κόμμα Μπάαθ, έκανε την επανάσταση του Ραμαντάν και ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Καρίμ Κασίμ.
 Ο αρχηγός του πραξικοπήματος στρατηγός Μπακρ ανέλαβε πρωθυπουργός.

 1966. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κέντρου ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Αντιδικτατορικού μέτωπου» με την Ε.Δ.Α. 

1969 . Κυρώθηκε η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την αμερικανική εταιρία Μακντόναλντ για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 772 χιλιομέτρων, ο οποίος θα σύνεδεε την Ηγουμενίτσα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρακάμπτοντας τη Θεσσαλονίκη. Το συνολικό κόστος ήταν 150 εκατομμύρια δραχμές και το έργο θα ολοκληρωνόταν το 1974. 

1971. Στο Βιετνάμ οι Αμερικανοί μπήκαν στο Λάος για να ανακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Βιετκόγκ.

 1981. Η Τραγωδία της Θύρας 7. Μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ (6-0) 19 οπαδοί του Ολυμπιακού ποδοπατήθηκαν στο στάδιο Καραϊσκάκη.

 1990. Στη Βουλγαρία ο Αντέι Λουκάνοφ σχημάτισε κυβέρνηση που θα οδηγούσε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και στη μετάβασης στην οικονομία της αγοράς, αλλά άντεξε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. 
1991. Στο όρος Όθρυς βρέθηκαν  τα συντρίμμια του αγνοούμενου επί τριήμερο  C130, της πολεμικής αεροπορίας στο οποίο επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες


1995. Αποφυλακίστηκαν οι 4 της Ομόνοιας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Τιράνων αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής των τεσσάρων φυλακισμένων στελεχών της ¨ «Ομόνοιας» σε φυλάκιση με πενταετή αναστολή, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση τους.


2000. Ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη για δεύτερη φορά Πρόεδρος, με 269 ψήφους υπέρ, 19 παρών και 2 απόντες . 10 ψήφισαν το Λεωνίδα Κύρκο,


2001. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έλαβε το καθεστώς του παρατηρητή  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

2004. Ο Αβάπτιστος της Μαργαρίτας εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την ψήφο 1.017.085 μελών.
2005. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Κάρολος Παπούλιας .Τον πρώην υπουργό ψήφισαν οι 163 βουλευτές της ΝΔ, οι 114 του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Στ.Μάνος και Στ.Παπαθεμελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου