Τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Περισσότερες από 5.700 θέσεις στρατιωτικών παραμένουν κενές.
Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Στρατός Ξηράς, όπου το 25% των θέσεων είναι κενές. Στην Πολεμική Αεροπορία, το ποσοστό είναι 12% και στο Πολεμικό Ναυτικό 14%.
Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Άμυνας κάνει τακτικά διαγωνισμούς προσλήψεων, χωρίς να καταφέρνει να βρει υποψήφιους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, ενώ το 2013 υπήρχαν 5-6 υποψήφιοι για μία θέση, το 2018 προσέρχεται μόνο ένας ανά θέση.
Τον Δεκέμβριο έγινε διαγωνισμός για την κάλυψη 253 θέσεων στο Στρατό Ξηράς,. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 130 υποψήφιοι, από τους οποίους προσλήφθηκαν 105.
Οι υποψήφιοι που απέτυχαν απορρίφθηκαν για λόγους υγείας, αλλά κάποιοι κόπηκαν και στο τεστ γενικών γνώσεων. Για το 2019 υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την πρόσληψη άλλων 800 στρατιωτικών.
Ο κύριος λόγος για το χαμηλό ενδιαφέρον για το στρατιωτικό επάγγελμα είναι οι χαμηλές αμοιβές.
Παρά το γεγονός ότι, από φέτος, οι μισθοί των στρατιωτικών θα αυξηθούν, κατά μέσο όρο, κατά 10% έως και 15%, εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότεροι από τους μισθούς των αστυνομικών.
Γενικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι βούλγαροι στρατιωτικοί παίρνουν τους χαμηλότερους μισθούς. Ο μισθός του απλού στρατιώτη κυμαίνεται από 420 έως 440 ευρώ.
Αρχικά το κόμμα VMRO του υπουργού Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ υπόσχονταν την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, αλλά επειδή η ιδέα δεν έγινε δεκτή από τον Μπορίσοφ , πρότεινε την υιοθέτηση της εθελοντικής θητείας 6 έως και 9 μηνών. Όσοι υπηρετήσουν θα θεωρούνται έφεδροι και ορισμένοι θα μπορούν να μεταταχθούν σε κανονική υπηρεσία. Προβλέπεται, επίσης, οι έφεδροι αυτοί να έχουν προτεραιότητα σε ό, τι αφορά προσλήψεις σε υπηρεσίες ασφαλείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδέα του υπουργού Άμυνας έχει αρκετά μειονεκτήματα. Η εφαρμογή της σημαίνει ότι θα επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια σε άτομα, τα οποία δεν θα συνεχίσουν να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι «τεχνοκράτες» λένε ότι η αύξηση του αριθμού των εφέδρων δεν θα ελαφρύνει τα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ίδιες πιστώσεις αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των μισθών των επαγγελματιών στρατιωτικών, με στόχο να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το επάγγελμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου