Ιανουαρίου 25, 2019

Επί τροχάδην

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση και την πολιτική Καλής Γειτονίας δήλωσε από το Νταβός ότι υπέβαλε πρόταση στους Προέδρους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας «σχετικά με ζητήματα του Εμπορίου », και είπε ότι αναμένει θετική ανταπόκριση , η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με τη διαμεσολάβηση της Υπάτης Μογκερίνι. Ο Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί ακόμα να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των δασμών που επιβάλλονται από το Κοσσυφοπέδιο στις εισαγωγές αγαθών από τη Σερβία, και ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα επαναληφθεί , «μέχρι το τέλος του έτους». Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι μαζί με τον Φατμίρ Λιμάι και τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σπέντ Αχμέτι θα μεταβούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη συνάντηση τους με την Φρειδερίκη Μογκερίνι. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Δικαστήριο στην Πρίστινα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Σερβική Λίστα Μίλαν Ραντόισιτς διότι είναι ύποπτος ότι συνδέεται με την υπόθεση της δολοφονίας του ηγέτη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Ο Εισαγγελέας Σούλι Χότζα επιβεβαίωσε ότι η Ειδική Εισαγγελική ζήτησε από το Ειδικό Τμήμα για σοβαρά εγκλήματα στο Δικαστήριο της Πρίστινα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και ότι αναμένει τη σύλληψή του, μόλις μπει στο Κοσσυφοπέδιο. Η αστυνομία τον περασμένο Νοέμβριο προσπάθησε να συλλάβει τον Ραντόισιτς εισβάλοντας στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβίτσα, αλλά δεν τον βρίκαν στο διαμέρισμά του. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν, τρεις άλλοι Σέρβοι οι οποίοι δεν έχουν κατηγορηθεί ακόμα αλλά των οποίων η προφυλάκιση παρατάθηκε χθες μέχρι τις 23 του Φεβρουαρίου. Ο πολιτικός αναλυτής Σέρτζαν Πέρισιτς δήλωσε ότι η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, , φέρει την υπογραφή των δυτικών μυστικών υπηρεσιών

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών στο Κοσσυφοπέδιο. Η Πρίστινα σκοπεύει να πουλήσει την «Telecom». 

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στη χθεσινή συνάντηση με το διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ Πτέραρχο Τοντ Γουόλτερς, δήλωσε ότι , «μετά την προσχώρηση του Μαυροβουνίου, η πολυαναμενόμενη ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα είναι μια πρόσθετη εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Επίσης τόνισε ότι «η Αλβανία και οι Αλβανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ την στρατιωτική επέμβαση της Συμμαχίας για να μπει θέσει τέλος στη γενοκτονία στο Κόσσοβο και στην περιοχή και θα παραμείνουν για πάντα ευγνώμονες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ». Ο κ. Μετα Meta εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εκλογή του Κούτσοβο για τη σύγχρονη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ, και είπε ότι αυτό «είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης και εκτίμησης που η Συμμαχία έχει για την Αλβανία και τη συμβολή της στην ασφάλεια της περιοχής». «Η Αεροπορική Βάση στο Κούτσοβο είναι μια στρατηγική επένδυση, τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και την περιφερειακή», είπε ο Μέτα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι μυστικοί φάκελοι του Ενβέρ Χότζα από χθες είναι ανοικτοί για το κοινό. Τα αρχεία κράτος της Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού των μυστικών αρχείων του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα και τα αρχεία, θα είναι ανοικτή για τους ιστορικούς και το κοινό από χθες. Πρόκειται για 48.000 φακέλους και 600.000 έγγραφα από την περίοδο 1945-1993. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ είναι στο Νταβός όπου δήλωσε ότι «πριν από ένα χρόνο, το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ άνοιξε το μέλλον για την Μακεδονία , αφού αυτός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έθεσαν πέρυσι στο Νταβός το περίγραμμα των συμφωνιών των Πρεσπών». «Φέτος, δημιουργούμε κίνητρα σε επιχειρήσεις να επενδύσουν. Ανοίγουμε τις πόρτες της οικονομίας για τη χώρα μας, για το πολλά υποσχόμενο μέλλον μας», είπε. Ο Ζάεφ συναρτήθηκε και με τον Επίτροπο Χαν και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, και τον Σόρος

 ΣΚΟΠΙΑ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιβεβαίωσε ότι οι αρχές της Βόρειας ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με το νόμο σχετικά για τη χρήση των γλωσσών. Ο Οσμάνι επανήλθε στις επιθλέσεις του κατά της κ Καρακαμίσεβα και δήλωσε ότι η καθηγήτρια δεν είναι άξια να εκπροσωπεί την Βόρεια σε ένα διεθνές ίδρυμα όπως η Επιτροπή της Βενετίας.


 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας
 Ανα Μπρνάμπιτς και Ράντοβαν Βίσκοβιτς συμφώνησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων έργων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επέστρεψε από το Νταβός θα προεδρεύει σήμερα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία θα συζητηθούν νέα μέτρα για τη συστηματική αντιπαράθεση του Κράτους με το έγκλημα και τη διαφθορά. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε είπε ότι η συμφωνία για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Ρωσίας είναι εξαιρετικά επιτυχής και ότι, εάν αυτό κριθεί ε απαραίτητο, θα συζητηθεί και η στρατιωτική συνεργασία.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η μεταφορά των λειψάνων των μελών της οικογένειας της δυναστείας Νιέγκος-Πέτροβιτς, οι οποίοι είναι θαμμένοι έξω από το Μαυροβούνιο, είναι υποχρέωση του κράτους, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς σε μια συνάντηση με πρίγκιπα Νίκολα Πέτροβιτς.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για την «πώληση» ευρωπαϊκής ιθαγένειες σε επενδυτές, αναφέρει ότι θα θύσει το ζήτημα αυτό και σε υποψήφιες χώρες που έχουν θεσπίσει την «οικονομική υπηκοότητα», όπως το Μαυροβούνιο. Ο Πρωθυπουργός  Ντούσκο Μάρκοβιτς, δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του για το 2019 είναι «η ακόμα πιο έντονη δυναμική πορεία ένταξης στην ΕΕ, η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας , και η ολοκληρωμένη δράση κατά της παραοικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου