Ιανουαρίου 01, 2019

Η 1η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1068. Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Δούκα, ο Ρωμανός Διογένης παντρεύτηκε τη 30χρονη χήρα του Ευδοκία Μακρεμβολίτισα , ανιψιά του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου, η οποία ασκούσε την αντιβασιλεία προς χάριν του ανήλικου γιού της Μιχαήλ. Ο Διογένης στέφθηκε την ίδια ημέρα βυζαντινός αυτοκράτορας, ως Ρωμανός Δ΄


1259. Ο Μιχαήλ Η Παλαιολόγος στέφθηκε συναυτοκράτορας από κοινού με τον ανήλικο Ιωάννη Δ Λάσκαρη και τη μητέρα του Θεοδώρα Βατάτζη.



1438. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας Αλβέρτος Ε των Αψβούργων, μετά τον θάνατο του πεθερού του Σιγισμόνδου του Λουξεμβούργου  στις 9 Δεκεμβρίου 1437 στο Ζνόζμο της Μοραβίας, στύφτηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας στην Βασιλική του Ζέκεσφερβαρ.




1515.Μετά το θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΒ΄, ο 20χρονος δούκας της Βρετάνης Φραγκίσκος, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας.

1523. Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, εγκατεληψαν τη Ρόδο μετά την παράδοσή τους στις 22 Δεκεμβρίου 1522. Τους ακολούθησαν προς την Κρήτη αρκετές χιλιάδες ντόπιοι. 


1751. Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος της «Εγκυκλοπαίδειας», του Ντιντερό.


1793. κατά την Γαλλικής Επανάστασης συγκροτήθηκε με επαναστατικό διάταγμα της Συνέλευσης η 24μελείς Γενική Επιτροπή Άμυνας, με ισχυρή πλειοψηφία Γιρονδίνων που μετατράπηκε στις 6 Απριλίου του ίδιου έτους στην Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας. 1796. Δημιουργήθηκε το Υπουργείο της Αστυνομίας στη Γαλλία.

1796. Δημιουργήθηκε  το Υπουργείο  της αστυνομίας στη Γαλλία.


1811.Κυκλοφόρησε στη Βιέννη
το πρώτο φύλλο της εφημερίδας
«Λόγιος Ερμής» του Άνθιμου Γαζή
1814. Ο Πρώσος στρατάρχης Γκέμπχαρντ φον Μπλύχερ πέρασε το Ρήνο.

1822. Η Α ΄ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις ψήφισε την 1/12 Ιανουαρίου ,
το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» και διακήρυξε την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδος.

1839. Κυκλοφόρησε στην Αγία Πετρούπολη το πρώτο τεύχος της Επιθεώρησης «Отечественные записки», («Σημειώσεις της Πατρίδας»).

1842. Κατά τη διάρκεια του πρώτου αγγλο-αφγανικού πόλεμου ο Βρετανός Υποστράτηγος Ελφινστόουν υπέγραψε με τους ηγέτες των ανταρτών του Αφγανιστάν, τη Συμφωνία παράδοσης της Καμπούλ με την εγγύηση της ελεύθερης υποχώρησης των Άγγλων και των αμάχων που τους υποστήριζαν.

1858.Το πρώτο ρωσικό γραμματόσημο τέθηκε σε κυκλοφορία σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1880.Άρχισε η κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά .

1892. Άνοιξε το λοιμοκαθαρτήριο των μεταναστών που ήθελαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ στη νήσο Έλις.
1906. Ο Χελμουτ φον Μολτκε τοποθετήθηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β΄ αρχηγός του γερμανικού Γενικού Επιτελείου .


1919.Εληξε το τριήμερο ιδρυτικό συνέδριο του  Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Βερολίνου. Οι ηγέτες του , η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ,  δολοφονήθηκαν 14 ημέρες αργότερα.

1925. Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Χριστιανία , μετονομάστηκε σε Όσλο.



1928. Ο γραμματέας   του Στάλιν Μπόρις Μπαζάνοφ διέφυγε από τη Σοβιετική Ένωση διασχίζοντας τα σύνορα με το Ιράν.

1935. Ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοονομάστηκε «Ατατούρκ». (Πατέρας των Τούρκων)

1937. Ο Αναστάσιο Σομόζα ανέλαβε πρόεδρος της Νικαράγουας.


1948. Την πρωτοχρονιά του 1948 αποκρούσθηκε μια ομάδα ανταρτών, που αποπειράθηκε να εισέλθει στον Πεντάλοφο Ορεστιάδας. Λίγο μακρύτερα όμως έδρευε το 552 Τάγμα Πεζικού.    Ο διοικητής του πρώτου Λόχου λοχαγός Δημάδης στο ημερολόγιό του ανέφερε : «Το χιόνι δεν έχει σηκωθεί ακόμα. Μέρος του Λόχου εκκλησιάζεται. Το μεσημέρι έγινεν η διανομή δώρων τα οποία εστάλησαν υπό των Φίλων του Στρατού Ορεστιάδος. Στο τέλος εκόφθη η βασιλόπηττα»!!!

1949. Μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, σίγησαν τα όπλα στο Κασμίρ μεταξύ των εμπολέμων Ινδίας και Πακιστάν.


1952. Τέθηκε σε ισχύ το νέο ελληνικό Σύνταγμα.

1959. Στην Κούβα δραπέτευσε ο δικτάτορας των αμερικανών Φουλχένσιο Μπατίστα ,και ο Φιντέλ Κάστρο έγινε ο νέος κυβερνήτης.

1967. Η προσκείμενη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εφημερίδα Ελευθερία του Πάνου Κόκκα αποκάλυψε παλαιότερη «συνωμοτική» συνάντηση του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά, Δημήτρη Μπίτσιου, και της Ελένης Βλάχου, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των αποστατών.

2001.Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης.

2002. Το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2017. Τρομοκράτης του Ισλαμικού κράτους σκότωσε 39 και τραυμάτισε 69 σε νυκτερινό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου