Δεκεμβρίου 18, 2018

To Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 18 . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν στο μέλλον μεγαλύτερο ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Καλούμε τον ΟΗΕ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της ΕΕ, αλλά χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία. Θα βρούμε έναν τρόπο για να ασχοληθούμε με την ασφάλεια του έθνους μας», είπε ο Βούτσιτς. Σχολιάζοντας τις ομιλίες των αντιπροσώπων των χωρών που υποστηρίζουν τους Αλβανούς, επεσήμανε ότι κανείς δεν μπόρεσε να δείξει κανένα έγγραφο και καμιά συμφωνία στην οποία μπορεί να στηρίζεται
 «ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου». 
«Δεν υπάρχει κανένα σχετικό έγγραφο» είπε ο Βούτσιτς, που απεύθυνε έκκληση σε όλους τους παρόντες να στηρίξουν διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις. «Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτούς τους ανθρώπους, κάποιος πρέπει να τους συγκρατήσει, γιατί αυτό που κάνουν δεν είναι σύμφωνη με τον κόσμο του 21ου αιώνα. Θέτουν προϋποθέσεις για περαιτέρω διάλογο που δεν είναι βιώσιμες.Αναγνώριση της ανεξαρτησίας του, μέσω της αναγνώρισης των συνόρων, και δεν είναι σαφές σε ποια βάση θα πρέπει να βασίζεται περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα», είπε ο Βούτσιτς. 
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης για την ίδρυση του «στρατού του Κοσσυφοπεδίου», επειδή, όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή. 
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα ένοπλη σύρραξη», προειδοποίησε, και επεσήμανε ότι η απόφαση της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Κοσσυφοπέδιο για τη δημιουργία ενός στρατού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1244, το οποίο απαιτεί απόλυτη αποστρατικοποίηση της επαρχίας. 
Ο ίδιος είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Σερβίας, και δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση της Ευρώπης στη δημιουργία στρατού του Κοσσυφοπεδίου, είναι απογοητευτική. 

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ολλανδίας, διάβασε στους δημοσιογράφους μερικά λεπτά πριν από τη συνεδρίαση, μια κοινή δήλωση από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την οποία η δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Πρίστινα». 

Από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την μετατροπή της Δύναμης ασφαλείας σε στρατό, καταδίκασαν ως αντίθετη με το ψήφισμα 1244, οκτώ. 
Η Ρωσία, η Κίνα, το Περού, το Καζαχστάν, η Βολιβία, η Αιθιοπία, η Ακτή του Ελεφαντόδοντος και η Ισημερινή Γουινέα. Η Γαλλία κάλεσε την Πρίστινα να σέβεται την αρμοδιότητα της ΚΦΟΡ. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφαση της Πρίστινα είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 1244. Ως κυριαρχικό δικαίωμα των Αλβανών χαρακτήρισαν την απόφαση η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, το Κουβέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου