Δεκεμβρίου 17, 2018

Η Κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας

Ο Εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Βίσκοιτς παρουσίασε στην Εθνοσυνέλευση τα μέλη της κυβέρνησης του που θα αποτελείται από 16 υπουργούς, στην οποία μετέχουν πρόσωπα από έξι Κόμματα αλλά την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά θα έχουν οι ανεξάρτητοι Σοσιαλδημοκράτες. Οκτώ υπουργεία έχουν οι Ανεξάρτητοι Σοσιαλδημοκράτες του Ντόντικ. Τρείς υπουργούς έχουν οι Σοσιαλιστές, δύο το DNS, του κ. Πάβιτς, και από έναν το Ντέμος του κ. Τσουμπρίλοβιτς, η Ενωμένη Σερπσκα, και η Λαϊκή Δημοκρατική Ένωση των στελεχών που έφυγαν από το  SDS.

Υπουργός Οικονομικών θα είναι η Ζόρα Βίντοβιτς. Επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών παραμένει ο Ντράγκαν Λούκατς. Υπουργός Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος η Σρεμπρένκα Γκόλιτς, Υπουργός Οικονομίας ο Βιέκοσλαβ Πετρίτσεβιτς. Υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, ο Πέταρ Τζόκιτς όπως και πριν. Υπουργός Γεωργίας ο Μπόρις Πάσαλιτς. Μεταφορών και των Επικοινωνιών Νέντο Τρινινιτς. Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνούς Συνεργασίας ο Ζλάταν Κλόκιτς. Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού ο Ντράγκιτσα Κόβατς. Υπουργός Οικογένειας, Νεολαίας και Αθλητισμού η Σόνια Νταβίντοβιτς. Υπουργός Δικαιοσύνης ο Άντον Κασίποβιτς. Υπουργός Εργασίας και Βετεράνων ο Ντούσκο Μιλούνοβιτς , Υπουργός Επιστημών ο Σρετζαν Ραίτσεβιτς . Πολιτισμού και Παιδείας η Ναταλία Τρίβιτς,. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ο Άλεν Σάρανιτς και Υπουργός Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Λεϊλά Ρέσιτς. Συνολικά 11 άνδρες και πέντε γυναικός. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Υπέρ ψήφισαν 54 βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι στις σημερινές διαβουλεύσεις με τα μέλη της Προεδρίας και τ5ων κομμάτων σχετικά με την πρόταση διορισμού του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών υπήρξε συμφωνία ότι ο πρόεδρος θα είναι Σέρβος. 
Ο Ντόντικ είπε ότι το SNSD θα προτείνει τον Ζόραν Τεγκελτίγια ως υποψήφιο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών. Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες, και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

Ο Ντόνιτκ συναντήθηκε στο Σεράγεβο με τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλλιβαν που πραγματοποιεί περιοδεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και του είπε ότι υπάρχει συναίνεση στην Προεδρία για την Ευρωπαϊκή πορεία, αλλά δεν  υπάρχει συναίνεση για το ΝΑΤΟ.


Το  εργοστάσιο ζάχαρης της Μπιέλινα που βρισκόταν σε πτώχευση, πωλήθηκε σήμερα στην εταιρεία «Soltist» από την Τουρκία για 5,1 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε ο σύνδικος πτώχευσης Νεμπόισα Μάτιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου