Δεκεμβρίου 07, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ότι ο Σερβικός στρατός να έχει καθημερινή επαφή με την ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι «χάριν της ανταλλαγής πληροφοριών και παρακολούθησης των εξελίξεων». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Πρίστινα Ραμούς Χαραντινάι, του εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση του να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας σε στρατό, δεδομένου ότι αυτό, «θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Πρίστινα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Οι προσωρινών θεσμοί της Πρίστινα και η αλβανική αντιπροσωπεία αποχώρησαν χθες από την τακτική συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής της CEFTA στην Πρίστινα, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Σερβικής κυβέρνησης, παρά τις εντάσεις στις σχέσεις με την Πρίστινα. Σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από τη σερβική κυβέρνηση, ο Σέρβος εκπρόσωπος επανέλαβε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι η Σερβίας περιμένει από την Πρίστινα να ανακαλέσει αμέσως τα παράνομη και μεροληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις 6 Νοεμβρίου , και τα οποία αποτελούν άμεση παραβίαση της συμφωνίας CEFTA και της συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, με την ΕΕ. 


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής των αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πραγματοποιήθηκε χθες. Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς (SNSD) από τους Σέρβους, η Μποριάνα Κρίστο (HDZ BiH), από τους Κροάτες και ο Ντένις Ζβίζντιτς, (SDA) , από τους μουσουλμάνους, εξελέγησαν κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Βουλής των αντιπροσώπων στο προεδρείο. 
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Ντένις Ζβίζντιτς, είπε ότι είναι νωρίς να μιλήσει για τελικούς συνασπισμούς, όχι μόνο στο επίπεδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης β-ε, αλλά και στο επίπεδο της Ομοσπονδίας.(FBiH). Η Μποριάνα Κρίστο είπε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο σχηματισμός του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν συνομιλίες μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα προέλθει εκ των Σέρβων, και αναμφισβήτητα θα είναι από το SNSD. Ο Ραντμάνοβιτς, είπε ότι το ΝΑΤΟ έκανε ένα λάθος που έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης για ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο νοσταλγός της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας Ζέλικο Κόμσιτς που εχει εκλεγεί με τις ψηφοπυςτων μουσουλμάνων ως το κροατικό μέλος της Προεδρίας , τοποθετησε στο γραφείο του την εικόνα του πρώην Προέδρου της ΣΟΔΓ Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η κεντρική εκλογική Επιτροπή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα καλέσει πρόωρες εκλογές στο Ντομπόι δεδομένου ότι ο Δημάρχους, Όρμπεν Πέτροβιτς, αποδέχτηκε τη θητεία στη Βουλή των αντιπροσώπων. Ο Συνασπισμός «Μαζί για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι τα μέλη του στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας υποστήριξαν την εκλογή των μελών των SNSD στο Σπίτι των Λαών, και τόνισαν ότι λόγοι για τους οποίους Μλάντεν Ιβάνιτς δεν εκλέχτηκε στο Σπίτι του Λαών θα πρέπει να αναζητηθούν στο PDP του οποίου ο Πρόεδρος Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς αποφάσισε την «τελική πολιτική εκκαθάριση της Ιβάνιτς.» 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ολόκληρη η Οργάνωση του DNS στο Πάλε και η πλειοψηφία των μελών από το Ανατολικό Σεράγεβο εγκατέλειψαν το Κόμμα για να προσχωρήσουν στο Κόμμα των Ανεξαρτήτων που ακολουθούν τον Τσομπρίλοβιτς. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε , το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του 2018 για την Αλβανία, που περιλαμβάνει πιστώσεις 94 εκ. ευρώ για τη στήριξη της Αλβανίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε βασικά ζητήματα για την ένταξη στην ΕΕ, όπως κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς με τη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει επίσης την Αλβανία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη διακίνησης ναρκωτικών. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα  απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης απέκλεισε την έκδοση έκτακτου Αναγκαστικού Πρωτοχρονιάτικου Διατάγματος για αμνηστία . Η Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το διάταγμα για αμνηστία δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και δεν έχουν γίνει συζητήσεις έχει γίνει για το θέμα αυτό .

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη χθεσινή Συνεδρίαση της Βουλής συμπαραστεκόμενοι στον Νεμπόισα Μεντόγεβιτς και τον Μίλαν Κνέζεβιτς. Υποστηρικτές και στελέχη του Δημοκρατικού Μετώπου συγκεντρώθηκαν και χθες το βράδυ μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Νεμπόισα Μεντόγεβιτς, καθώς και για την υποστήριξη του Μίλαν Κνέζεβιτς που παραμένει μέσα στο Κοινοβούλιο από τις 29 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Οι δικηγόροι Νεμπόισα Μεντόγεβιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει απόφαση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών Μέτρων με βάση την προσφυγή τους για την παραβίαση του Συντάγματος από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου ζήτησε από τον Συνήγορο του Πολίτη Σούσκο Μπάκοβιτς να παρέμβει για την προστασία του Σερβικού λαού από τις εις βάρος του διακρίσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου