Δεκεμβρίου 23, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση ανέγερσης ενός νέου μνημείου στην Ντόνια Γκράντινα για τους Σέρβους που δολοφονηθήκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Κροατών Ουστάσε. στο Γιασένοβατς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Σερβικής Δημοκρατίας δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Ο Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία και να ξεκινήσει μια νέα πολιτική σχέσεων με το Βελιγράδι σε όλους τους τομείς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Πρόεδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι η Σερβία έχει αρνητική επίδραση στις σχέσεις στην περιοχή και είπε ότι είναι ευγνώμων προς τον Μίλοραντ Ντόντικ, για τη δίκαιη στάση του απέναντι στον ίδιο και τη Σερβία. Ο Πρόεδρος Ντόντικ, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στον σερβικό λαό και ότι πρέπει να χορηγήσει στους Σέρβους τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Μαυροβούνιοι στη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μετάσχει οποιοσδήποτε άλλος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δεδομένου ότι η ουσία των διαπραγματεύσεων είναι το Βελιγράδι να καταλήξει σε συμφωνία με τους Αλβανούς. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα ζητήσει επισήμως την ένταξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις την ερχόμενη περίοδο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Στην ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας στο Βελιγράδι, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών ( SNSD) Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν άδικη για τον σερβικό λαό και ότι οι Σέρβοι ζουν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή τους το επέβαλαν οι βόμβες του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα υποστηρίζει πάντα τη Σερβική Δημοκρατία και ότι η Σέρπσκα σήμερα έχει , ίσως , ακόμη μεγαλύτερο εθνικό ενδιαφέρον για τη Σερβία από ότι το Κόσσοβο και τα Μετόχι. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Σερβικης Δημοκρ;ατίας Πέταρ Τζόκιτς, δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας επιβεβαίωσε μέσα από μια μακρά ιστορία της ύπαρξής του και ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το σερβικό λαό που ζει έξω από τη Σερβία. Ο Πέταρ Ντζόκιτς, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα δημιουργίας ενός ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία .

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι ο σχηματισμός του Συμβουλίου Υπουργών παρεμποδίζεται από την Ομοπσονδία όπου ο σχηματισμός κυβέρνησης καθυστερεί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε ότι τα μέτρα του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2021 είναι συστημικά αυτά θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου. Η υπουργός Οικονομικών Zora Βίντοβιτς ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2019 ανέρχεται σε 3.256.000.000, Μετατρέψιμα Μάρκα και ότι θα έχει πλεόνασμα 56. 600.000 ΚΜ. Δήλωσε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός είναι πρωτίστως Κοινωνικός και εν συνεχεία αναπτυξιακός. 
Ο Πρωθυπουργός Ράντοβαν Βίσκοβιτς, δήλωσε ότι θα επιμείνει για την καθιέρωση ενός συστήματος πληροφόρησης και ελέγχου στη δημόσια εταιρεία «Sume Srpske», προκειμένου να υπάρξει έλεγχος στις ποικιλίες και την ποιότητα του παραγόμενου ξύλου.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την κατανομή των εδρών στην Βουλή των Λαών της Ομοσπονδίας είναι σε ισχύ από χθες.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας , (ΝΤΕΜΟΣ) εξέλεξε τον Νεντέλικο Τσουμπρίλοβτς ως πρόεδρο του κόμματος. Τσουμπρίλοβτς είπε ότι το ΝΕΜΟΣ είναι ένα εθνικό κόμμα που είναι έτοιμο για συμβιβασμούς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν λαμβάνει αντι-σερβικές αποφάσεις, αλλά αποφάσεις προς το συμφέρον του Μαυροβουνίου. / Σε επιστημονικό συνέδριο για την ενοποίηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, αρθρογράφος ο συγγραφέας Γκόικο Ραίσεβιτς είπε ότι στο Μαυροβούνιο εκδηλώνεται ιστορικός ρεβιζιονισμός γα την βάναυση προσαρμογή του παρελθόντος στα συμφέροντα του Τζουκάνοβιτς και την αλλαγή της ταυτότητας του σερβικού λαού . Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο, είναι ένα κοσμικό κράτος, και η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δουλειά στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου