Νοεμβρίου 29, 2018

Επί τροχάδην στα δυτικά Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε για τις μονομερείς απαράδεκτες κινήσεις της Πρίστινας, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή τον Γάλλο πρέσβη στη Σερβία.
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας επίσης δέχθηκε τον πρέσβη της ΕΕ Σαμ Φαμπριτζι και του εξέφρασε την «προσδοκία ότι η ΕΕ θα καταβάλει επιπλέον προσπάθεια για την αποτροπή των μονομερών κινήσεων της Πρίστινα που θετουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή . 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα προτείνει την καθιέρωση εορτής της σερβικής σημαίας που θα καθιερωθεί ως επίσημη κρατική αργία που θα γιορτάζεται από τους Σέρβους στην Κροατία, τη Μπουγιουρουμού, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, όπως γιορτάζουν οι Αλβανοί τη σημαία τους στο Κοσσυφοπέδιο, το Μπουγιάνοβατς και το Πρέσεβο .
Ο Σέρβος υπουργός Υγείας, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, κατήγγειλε ότι η υπηρεσίες περίθαλψης των Σέρβων φροντίδα της υγείας των Σέρβων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο σύντομα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν εάν δεν αρθεί η φορολογία 100% στα φάρμακα και το ιατρικό υλικό. 
Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπουροβιτς δήλωσε ότι η σερβική Εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα ενήργησε σε όλες της αίτησης δικαστικής συνδρομής από την Πρίστινα και ανέκρινε όλα των πρόσωπα που της ζητήθηκε σε σχέση με τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, παρά το γεγονός ότι η Πρίστινα δεν ανταποκρίνεται στα σχετικά αιτήματα του Βελιγραδίου. Η Σέρβος Πρωθυπουργός κάλεσε την λαλίστατη εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Ντεζίρ Χαρλάμ και την ενημέρωσε σχετικά με τις παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβάσουν εφημερίδες στη γλώσσα τους για τέσσερις ημέρες, αλλά οι λαλίστατοι σιωπούν. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός εμπορίου, και τουρισμού της Σερβίας, Ρασίμ Λιάιτς, ανακοίνωσε ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους επισκέφτηκαν τη Σερβία περισσότεροι από 77.000 κινέζοι τουρίστες και τόνισε ότι η αύξηση του αριθμού των τουριστών από την Κίνα σε σχέση με πέρσι είναι 103%. 
ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Αρκετές χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα έξω από την έδρα της ΕΕ και της EULEX στη Βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, απαιτώντας η Πρίστινα να καταργήσει τους φυλετικούς φόρους 100% επί των αγαθών από την Κεντρική Σερβία και να επιτρέψει την κανονική προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων προς το σερβικό πληθυσμό. Οι Αλβανοί στο Δήμο Νόβο Μπρντο στο Κόσσοβο και τα Μετόχι επιτέθηκαν για έκτη φορά αυτό το μήνα, στις ιδιοκτησίες των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή τη φορά χτύπησαν στα χωριά Γκόρνι Κουσατς και Στάνισορ. Ο Χαραντινάι αρνήθηκε να σχολιάσεις τις παραιτήσεις των Σέρβων Δημάρχων επειδή ήταν «πνιγμένος στη δουλειά». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η δικαστής Σουζάνα Μουγκόσα οτι το Ανώτερο Δικαστήριο στην Ποντγκόριτσα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μπράνκο Μίλιτς, για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στις 16 Οκτωβρίου, το 2016. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να μην ακυρώσει την απόφαση της Συνέλευσης της Ποντγκόριτσα του 1918 για Ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου. «Οι Λύκοι του Μαυροβουνίου» πραγματοποίησαν εκδήλωση στην κρύπτη της Μητρόπολης στην Ποντγκόριτσα, για την 100ή επέτειο από δολοφονία της οικογένειας Ρομανόφ. 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς σε ομιλία του προς τους φοιτητές της Οξφόρδης δήλωσε ότι η χώρα θα είναι το πρώτο νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ποντγκόριτσα, ο Τζουκάνοβιτς είπε ότι παρά τη διπλωματική παράδοση και φιλία πολλών αιώνων, λόγω των συγκρούσεων στην παγκόσμια σκηνή, η δυνατότητα του Μαυροβουνίου να ισορροπήσει την παραδοσιακή φιλία με την αποφασιστικότητα να ζήσει με έναν νέο κώδικα αξιών έχει χαθεί. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Τσέντομιρ Άντιτς, μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του Λαϊκού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι το Κόμμα του ζήτησε από τις αρχές του Μαυροβουνίου να άρουν την απαγόρευση εισόδου στο Μαυροβούνιο, ορισμένων Σέρβων πολιτών οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα το παράνομο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η εναρκτήρια σύνοδος της Βουλής των αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της HNS , Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι όλα τα κόμματα του Συνασπισμού θα συμμετάσχουν από κοινού στην υλοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκειμένου να μην επιτρέψουν οποιεσδήποτε εικασίες σχετικά με τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 
Η εναρκτήρια σύνοδος της Βουλής των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας (FBiH) διακόπηκε απότομα λόγω διαφωνιών του Κόμματος του Ιζετμπέγκοβιτς για την εκλογή Προέδρου του Σώματος . Στην Συνέχεια η Βουλή των αντιπροσώπων εξέλεξε πρόεδρο τον Ελβιρ Καράιμπιτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα , (SDP). Μια ομάδα πρώην στρατιωτών από το λεγόμενο στρατός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της FBiH στο Σεράγεβο πριν από την ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής των αντιπροσώπων, για να προβάλουν τα αιτήματα τους . 
Η Συνέλευση του καντονιού του Σεράγεβο εξέλεξε ως πρόεδρο τον Ελμαντίν Κονάκοβιτς από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ισότητας.
 Ο πρόεδρος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ανακοίνωσε ότι το SDA θα καλέσει το μπλοκ των αριστερών πολιτικών κομματων που αποτελείται από το (μουσουλμανικό) SDP, το (Κροατικό) Δημοκρατικό Λαϊκό Μέτωπο και το (κροατικό), «Νάσα Στράνκα» σε διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. 
Ο διευθυντής της Στατιστικής της FBiH Εμίρ Κρέμιτς δήλωσε ότι η απογραφή του πληθυσμού του 1991 είναι κατάλληλη για την κατανομή των εδρών. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τα δυο. (συνεργαζόμενα) μέλη της τρισυπόστατης προεδρίας, Ζέλικο Κόμσιτς και Σεφίκ Τζαφέροβιτς με κοινή τους δήλωση, τόνισαν. (με μια φωνή), ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένας αξιόπιστος, και σοβαρός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χώρου ασφάλειας, ιδίως στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και πρόσθεσαν ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη . 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε θα επιμένει να αναλάβει την φύλαξη του η αστυνομία της Σερβικής Δημοκρατίας διότι δεν προτίθεται να παριστάνει τον κινούμενο στόχο. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Λούκατς, δήλωσε ότι σύμφωνα με το νόμο σχετικά με την συνεργασία των αστυνομικών σωμάτων οι αστυνομικοί από τη Ρεπούμπλικα Σρπσκα που παρέχουν ασφάλεια στο Μίλοραντ Ντόντικ, μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ασφαλείας στη Μπάνια Λούκα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόντικ, έχει το δικαίωμα να έχει του σωματοφύλακες που εμπιστεύεται διότι διαφορετικά, έχοντας υπόψη τις απειλές που δέχεται , δεν θα ήταν ασφαλές να πηγαίνει στο Σεράγεβο. Ο επικεφαλής των σέρβων βουλευτών στην Βουλή των Λαών της FBiH Σρεντόιε Νόβιτς, δήλωσε ότι η άποψη του μουσουλμάνου διευθυντή της Διεύθυνσης Συντονισμού Αστυνομικών Σωμάτων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μιρσάντ Βίλιτς ότι μόνο τα μέλη της Διεύθυνσης επιτρέπεται να εισέρχονται ένοπλα στο κτίριο της προεδρίας με τον Πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντικ, είναι προσωπική και εσφαλμένη . Ο διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Πέριτσα Στάνιτς, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ανέλαβε επειγόντως την έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που απείλησαν τον Ντόντικ. Η Διεύθυνση Συντονισμού Αστυνομικών Σωμάτων στη Βοσνίας Ερζεγοβίνης επανέλαβε ότι , «δεν υπάρχει δυνατότητα για κάποια άλλη αστυνομική υπηρεσία για να παρέχει ασφάλεια στα μέλη της προεδρίας ». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας , Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς , δήλωσε ότι οι προτάσεις για την κατάργηση του Συμβουλίου των Λαών, το οποίο συστάθηκε με απόφαση του Ύπατου Εκπροσώπου, είναι απολύτως δικαιολογημένες. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε ότι έλαβε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την Εορτή της Αλβανικής Σημαίας από τον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο Πούτιν. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγιωργίου ζήτησε απ΄την Κομισιόν εξήγηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο Πετς κατά την κοινή σύνοδο των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Κοσσυφοπέδιου, για «ενοποίηση των δύο χωρών ως το 2025». Η Πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αλβανίας Κλαίντα Γκιόσα δήλωσε ότι η δήλωση του Έντι Ράμα για ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπεδίου είναι «περισσότερο από ανησυχητική». Η Γκιόσα είπε ότι οι εθνικιστικές και ανεύθυνες δηλώσεις διαταράσσουν πάντα τις εύθραυστες σχέσεις στην περιοχή. «Είναι ακριβώς αυτές οι δηλώσεις που δεν βοηθούν να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, και θα θέσουν την Αλβανία σε δύσκολη θέση με τις γειτονικές της χώρες. Η πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» έχει ήδη χάσει το νόημά της, δήλωσε η πρώην υπουργός. Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Ράμα δεν ηταν εθνικιστικές αλλά αντι-αλβανικές και έγιναν σε μια προσπάθεια να καλύψει την πλήρη αποτυχία του στο δρόμο για ένταξη στην ΕΕ. Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι ο Ράμα έχει σκοτώσει την έννοια της περιφερειακής συνεργασίας.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τρεις ημέρες πριν οι δικαστές ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για την υπόθεση του Νάσερ Όριτς, ο διοικητής του λεγόμενου στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη Σρεμπρένιτσα πληροφορήθηκε ότι θα αθωωθεί. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς τόνισε ότι δεν έχει απολύτως καμιά εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και ότι δεν είναι αισιόδοξη για την απόφαση για τον Όριτς.
 Ο δικηγόρος των οικογενειών των στρατιωτών του JNA που σκοτώθηκαν στην οδό Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο το Μάιο του 1992, είπε ότι η κατάθεση του Γιόβαν Ντίβιακ του Στρατού των μουσουλμάνων ότι ο Στρατό δεν ευθύνεται για το έγκλημα πολέμου είναι ψευδής και ότι οι μουσουλμάνοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες σε «ανεξέλεγκτα στοιχεία που έδρασαν μόνα τους». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Δικαστήριο διέταξε την φυλάκιση για 30 ημέρες του Μουνίμπ Αχμέσπαχιτς (28 ετών), ο οποίος είναι ύποπτος για τη διοργάνωση τρομοκρατικής ομάδας που πολέμησε στη Συρία. παραμονή στο συριακό μάχης. Ο αδελφός του Μεβλουντίν , σκοτώθηκε στη Συρία το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου