Νοεμβρίου 13, 2018

Ο Μπορίσοφ θα βλέπει ρόδινα αλλά οι Βούλγαροι βγήκαν ξανά στους δρόμους

Αυτές τις μέρες ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως η Βουλγαρία δεν ήταν ποτέ καλύτερα φόρμα. 
Οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν πρόοδο στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, στον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος, και την ονομαστική αύξηση του μέσου μισθού. Αλλά παρά τα μακροοικονομικά κέρδη μαίνεται σε όλη τη χώρα το κύμα διαμαρτυριών που ξεκίνησε ξαφνικά από τα κάτω.
Σε κάθε πόλη και εθνική οδό συγκεντρώνονται διαμαρτυρόμενοι πολίτες, που οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων. 
Οι κυβερνητικοί λένε πως υποστηρίζονται από την βουλγάρικη Αριστερά. Τα βασικά αιτήματα είναι οικονομικά. Σε γενικές γραμμές τα συνθήματα λένε πως 
ο Βούλγαρος δεν θέλει άλλο να είναι ο χειρότερα πληρωμένος πολίτης της ΕΕ.

 Ο λόγος που έβγαλε τους ανθρώπους στο δρόμο είναι οι τελευταίες ραγδαίες αυξήσεις των τιμών ειδικά προ των του χειμώνα. Ακρίβυναν το ρεύμα, το φυσικό αέριο, και τα καύσιμα. 500 000 Βούλγαροι ζουν με τον ελάχιστο μισθό που ανέρχεται σε 260 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 200 ευρώ. Η οργή των διαδηλωτών στη Βουλγαρία δεν μπορεί να κατευναστεί με την υπόσχεση για αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου και των συντάξεων γήρατος κατά 5.7% από την 1η Ιουλίου.
 Ούτε και από την επικείμενη αύξηση των μισθών των δασκάλων. «Θέλουμε να ζούμε απλά αξιοπρεπώς και να μην μας θεωρούν τους φτωχούς συγγενείς της Ευρώπης», λένε οι πολίτες. Αντί αυτού οι πολιτικοί λένε μεγαλόψυχα πως ο καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται χωρίς να τους ενδιαφέρει το ότι η ακρίβεια φέρνει πληθωρισμό (περίπου 4%). 
Οι μισθοί εξατμίζονται μόλις μπουν στον λογαριασμό των εργαζομένων που θα πρέπει πια να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους για τα παλιά αυτοκίνητα, τα οποία οδηγεί το 90% του πληθυσμού. Αυξάνεται επίσης η τιμή της υποχρεωτικής ασφάλειας «Ευθύνη του πολίτη» και φυσικά οι αυξήσεις της ενέργειας και των καυσίμων οδηγούν σε αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα. 
Το χειμώνα οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να πληρώνουν τη θέρμανσή τους.
 Αν η ακρίβεια συνεχιστεί ως τις ευρωπαϊκές εκλογές του χρόνου, που σχεδόν συμπίπτουν με τις τοπικές στη Βουλγαρία και το στάνταρ ζωής των πολιτών δεν βελτιωθεί, ο κυβερνών συνασπισμός μπορεί να κλονιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου