Περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι από τα κρατικά ορυχεία «Μαρίτσα Ιστ», και του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Μαρίτσα Ιστ 2», κατέβηκαν σε διαδήλωση στη Σόφια, απαιτώντας την τήρηση των θέσεων εργασίας τους στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής στρατηγικής 2030-2050, και τη μελλοντική ανάπτυξη του συγκροτήματος μέχρι την εξάντληση των κοιτασμάτων άνθρακα.
Οι ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι στην ενέργεια από το Συνδικάτο «Ποντκρέπα» απαιτούν να συνεχιστεί η εξόρυξη άνθρακα δίπλα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή της Στάρα Ζάγκορα. Οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση ξεκάθαρη θέση για την εγγύηση της εξασφάλισης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου», Ντιμίταρ Μανώλοβ τόνισε οτι «το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας των ρύπων καταστρέφει τις θερμοηλεκτρικές μονάδες».
Ο κύριος λόγος για τα οικονομικά προβλήματα των ανθρακωρυχείων και του θερμοηλεκτρικού σταθμού είναι τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Το 2017 ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα κόστιζε 5 ευρώ και στην Σεπτέμβρη του 2018 η τιμή ήταν 25 ευρώ. Με αυτές τις τιμές ο θερμοηλεκτρικός σταθμός θα πρέπει να διαθέτει 80 % των εσόδων του για να πληρώνει το Κιότο.
Αυτή τη στιγμή ,οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που λειτουργούν με άνθρακα εξασφαλίζουν το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι κάτοικοι στη Βουλγαρία και στον βαρύ χειμώνα φτάνουν το 60%.
«Η κυβέρνηση στέκεται αμετακίνητα στο πλευρό των ανθρακωρύχων», είπε η υπουργός Ενέργειας, Τεμενούζκα Πετκόβα, η οποία συναντήθηκε με τους διαδηλωτές μπροστά στο υπουργείο. Οι συνδικαλιστές θα συναντηθούν αύριο με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και θα συζητήσουν τις θεσεις της Βουλγαρίας στη Διάσκεψη του Κατοβίτσε για την Κλιματική Αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου