Νοεμβρίου 23, 2018

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι νέα κλιμάκωση της Κρίσης. Οι αλβανοί εισέβαλαν στην σερβική Μιτροβίτσα.Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του στην ΚΦΟΡ.

Οι Ειδικές μονάδες της αστυνομίας της Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν στον σερβικό τομέα της Μιτροβίτσα και όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γκόραν Ράκιτς είπε συνελήφθησαν οι αστυνομικοί Ντράγκισα Μάρκοβιτς και Σάσα Τσούρπιτς.

 Η άνδρες της ROSU εισέβαλαν στα σπίτια τους, πυροβόλησαν στα πόδια, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση. Οι αλβανοί ανακοίνωσαν ότι έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα ως ύποπτα για ανάμειξη στη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς. 

Ο Χαραντινάι ανακοίνωσε ότι η ενέργεια ήταν απολύτως νόμιμη και δεν πρέπει να της δοθεί οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο και ότι η ενέργεια ήταν επιτυχής, επειδή κατασχέθηκαν όπλα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. 

Μόλις πληροφορήθηκε τις συλλήψεις το Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε σύσκεψη με τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, τον Υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και τον επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών Μπράτισλαβ Γκάσιτς . Στη συνέχεια μαζί με την πρωθυπουργό συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρεσβεις της Ρωσίας και της Κίνας από τους οποίους ζήτησε να ενημερώσουν το πεκίνο και τη Μόσχα για την υφιστάμενη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, και ότι η Σερβία παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για ειρήνη, σταθερότητα και σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση για την επίλυση όλων των προβλημάτων, αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

 Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι Σερβία έχει πλέον καμιά εμπιστοσύνη στην KFOR, δηλαδή, στο ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Αργότερα τον πήρε στο τηλέφωνο και ο Επίτροπος Χαν.Ο Βούτσιτς και ο Χαν συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. 

Εν τω μεταξύ και κυβέρνηση της Αλβανίας τοποθετήθηκε αρνητικά για την απόφαση της κυβέρνησης Χαραντινάι να επιβάλει τελωνειακό δασμό 100% για εμπορεύματα που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. 

Ο αλβανός Υπουργός οικονομίας και οικονομικών Άρμπεν Αχμετάι είπε ότι η απόφαση της Πρίστινα είναι κακή για οικονομίες των χωρών και οτι «είναι βέβαιο ότι η Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να λαμβάνει τέτοια μέτρα έναντι οποιουδήποτε κράτους διότι, η αύξηση των δασμών πλήττει τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου