Νοεμβρίου 02, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ συναντήθηκε χθες με τους οκτώ διαγραφέντες του ΕΜΕΟ -ΔΚΜΕΕ, και κατέληξαν σε προφορική συμφωνία για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα , της οποίας οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα, οπότε αναμένεται η κυβέρνηση να κταθλεσει στη βουλή τις τροπολογίες. 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη συμφιλίωση θα αρχίσει να εργάζεται από την Δευτέρα. Ο αρχηγός του ΕΜΕΟ –ΔΚΜΕΕ Κριστιάν Μιτσκόσκι δήλωσε πως διαθέτει αποδείξεις για τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος βουλευτών του Κόμματος προκειμένου να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. 
Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ –ΔΚΜΕΕ είπε ότι μετά τις διαγραφές και τις παραιτήσεις αναμένει η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα να παραμείνει συμπαγής. Η πίεση κατά του ΕΜΕΟ –ΔΚΜΕΕ συνεχίζεται. Η δικαιοσύνη πάγωσε την περιουσία του Κόμματος απαγορεύοντας την ενοικίαση των Κεντρικών του γραφείων.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου δεν δέχτηκε το ψήφισμα της αντιπολίτευσης δεν απαγόρευσε στον πρόεδρο Θάτσι να κάνει διαπραγματεύσεις για διόρθωση των συνόρων . Υπέρ ψήφισαν οι 50 της αντιπολίτευσης ενώ χρειάζονταν 61. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις 14 Νοεμβρίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συνάντηση του με τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία σχολίασε την απαγόρευση εισόδου Σέρβων διανοουμένων στο Μαυροβούνιο και είπε πως όταν το άκουσε έπαθε σοκ, και ότι έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τζουγκάνοβιτς. Είπε ακόμα ότι δεν είναι εχθρός των Αλβανών σαν λαό αλλά θα διαφωνεί με όλους όσους προσπαθούν να βλάψουν τη Σερβία και τους Σέρβους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά τη δολοφονία στην Νότια Αφρική του σέρβου δικηγόρου Πίτ Μιχάλικ αποκαλύφθηκε η ύπαρξη στον υπόκοσμο μιας «μυστικής λίστας εκκαθαρίσεων». Η λεγόμενη «λίστα του Ράντοβαν» (Κράισνερ). 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Η Νέα Σερβική Δημοκρατία (NSD) σχολιάζοντας την απόφαση της αστυνομίας να απαγορευτεί η είσοδος σε μια σειρά Σέρβων διανοούμενων, επειδή «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Μαυροβουνίου», ανέφερε ότι «ο καθένας που έχει σκοτώσει Σέρβους είναι καλοδεχούμενος στο Μαυροβούνιο, ενώ οι σέρβοι διανοούμενοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Ο ηγέτης της «Αληθινού Μαυροβούνιου» Μάρκο Μιλάτσιτς δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων διανοούμενων αντικατοπτρίζει την απελπιστική αδυναμία των αρχών του Μαυροβουνίου. Μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν να προσέλθουν στην αρμόδια επιτροπή οι εκπρόσωποι του Υπουργείου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρώην Αλβανός υπουργός Εσωτερικών κέρδισε την πρώτη μάχη με την Ιταλική δικαιοσύνη. Η ιταλική Εισαγγελία κατά της Μαφίας ανέστειλε την έρευνα για τον Σαιμίρ Ταχίρι, επειδή ως τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής SDS, Μπόρις Γέρινιτς δήλωσε ότι η νομαρχιακή οργάνωση του Κόμματος στο Ντομπόι, αποφάσισε ότι οι τέσσερεις βουλευτές του SDS από την περιοχή θα πάρουν μέρος στην συγκρότηση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας και στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης μαζί με τους SNSD. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε ότι το Κόμμα θα προτείνει στην πρόεδρο Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ράντοβαν Βίσκοβιτς.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου