Νοεμβρίου 19, 2018

Επί τροχάδην

ΝΤΟΥΜΠΑΙ..Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι κατά την ψηφοφορία σχετικά με την ημερήσια διάταξη εκφράστηκε η αντίθεση πολλών κρατών μελών, στο να εγγραφή το ζήτημα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στη Γενική Συνέλευση . 

ΣΚΟΠΙΑ. Μπροστά στο Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ συγκέντρωση του Κινήματος «Μποϋκοτάζ», με ομιλητή τον Τόντορ Πετρώφ που ζήτησε διάλυση της Βουλής και εκλογές. Το κίνημα ανακοίνωσε και νέες συγκεντρώσεις.
Η αστυνομία του Ζάεφ είχε αποκλείσει όλες τις εισόδους στα Σκόπια και δεν επέτρεψε σε περισσότερα από 30 λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς του μπουκοτάζ για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή . Η αστυνομία εμπόδισε τους πολίτες να εισέλθουν στην πρωτεύουσα και κατέγραψε τα στοιχεία όλων των επιβατών για εκφοβισμό.. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιόνι παγωνιά και βροχή), χιλιάδες παρακολούθησαν την διαμαρτυρία. 

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε οτι «δεν υπάρχει καμία πολιτική λύση χωρίς εκκαθάριση της πολιτικής από το έγκλημα». «Η κόκκινη γραμμή της αντιπολίτευσης για την επίλυση της πολιτικής κρίσης είναι να καθαρίσει η πολιτική από τους εγκληματίες» . Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θεμέλιο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα ειναι το έγκλημα» , «και η κυβέρνηση των αδελφών Ράμα είναι στην υπηρεσία μιας χούφτας συμμοριών, και δεν υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών.» 
«Όταν δεν ασχολείται με εκθέσεις πολυτελείας, όπως τώρα στην Γερμανία, ο Ράμα πέρασε όλο το χρόνο του για την τακτοποίηση των υποθέσεων του αδελφού του ΄’Ολσι και τη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο Μπάσα στο Μπεράτι όπου τόνισε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο συμβιβασμού με το έγκλημα. «Δεν υπάρχει επιστροφή της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο εγκλήματος. Η πολιτική λύση είναι εδώ. Εμείς δεν απαιτούμε τίποτα περισσότερο από τα πρότυπα που έχουν εγκριθεί για τους εισαγγελείς, τους δικαστές και την αστυνομία .Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για την αντιπολίτευση. Δεν πρέπει να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για τους πολιτικούς», τόνισε ο Μπάσα που μίλησε για «αποποινικοποίηση των εκλογών».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το νεοεκλεγέν μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι μόλις αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα, θα εγκαινιάσει μια νέα πρακτική σχέσεων με τους διπλωμάτες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον τομέα των πληροφοριών και της ασφαλείας. Ο Ντόντικ, τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία θέλει μια νέα πρακτική διορισμών σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου τομέα, ώστε να υπάρξει μείωση της διαφθοράς και ορατά αποτελέσματα της διοίκησης. Ο Ντόντικ, τόνισε ότι εάν δεν πληρωθούν οι θέσεις των Σέρβων στη Βουλή των Λαών της FBiH, τότε η Σερβική Δημοκρατία στην τροποποίηση του Συντάγματός της θα καταργήσει το Συμβούλιο της Λαών. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σήμερα θα συγκροτηθεί σε Σώμα η 10η Εθνική Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας και θα δώσουν τον νενομισμένο όρκο οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, η νέα Πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Τα μέσα ενημέρωσης της Σερβικής Δημοκρατίας γράφουν ότι 
ο αρχηγός της Λαϊκής Συμμαχίας (DNS ) Μάρκο Πάβιτς προσπαθούσε από το τέλος των εκλογών να βρει 42 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό από τη λαϊκή Συμμαχία και ότι βρισκόταν σε επαφές με τις ηγετικές ομάδες του SDS, και του PDP, και με τον διεθνή παράγοντα. 
Η Κομματική Οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας, (DNS), του Ζβόρνικ, ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Προεδρίας του DNS στη Μπάνια Λούκα, για την καθαίρεση του Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς από την θέση του αντιπροέδρου είναι λάθος και επιζήμια και κάλεσε το Κεντρικό Συμβούλιο του DNS να την ακυρώσει κατά την προσεχή της σύνοδο . Ο Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς ως Πρόεδρος της οργάνωσης του Κόμματος στην Μπάνια Λούκα δήλωσε απόψε ότι δεν αποδέχεται τον τρόπο που απομακρύνθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και μίλησε για «αλεξιπτωτιστές», που μόλις εισήλθε στο DNS και προωθούν τα συμφέροντά τους σε βάρος του Κόμματος. Οι περιφερειακές Επιτροπές του Σεράγεβο, του Ντομπόι και της Μπιέλινα του DNS, υποστηρίζουν πλήρως τον Μάρκο Πάβιτς. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε στη Ζένιτσα ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να εξοπλιστεί για να μην είναι αδύναμη, και «εύκολη λεία». 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Δράσης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, μιλούσε στη Ζένιτσασε εκδήλωση για την 26η επέτειο από την ίδρυση της έβδομης Μουσουλμανικής Ταξιαρχίας και είπε ότι , «Οι φτωχοί μας γείτονες, η Σερβία και η Κροατία, δαπανούν χρήματα για ακριβά όπλα. Μπορείτε να δείτε αυτά τα συστήματα πυραύλων και αεροσκαφών στη Σερβία και την Κροατία, και χρειαζόμαστε μια ισορροπία. Αν είμαστε αδύναμοι, εάν η νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι, θα είμαστε εύκολη λεία τους», είπε ο Ιζετμπέγκοβιτς, προσθέτοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται στο σωστό δρόμο σε σχέση με τον εξοπλισμό της. ΟΙζετμπέγκοβιτς κάλεσε σε «ενότητα των πατριωτών» , για να μην επαναληφθεί το 1992. «Οι Σέρβοι είναι ενωμένοι , οι Κροάτες επίσης , και μόνο οι Βόσνιοι μιλάμε για περαιτέρω κατακερματισμό. Εκ νέου προσκαλούμε στον σχηματισμό ενός φιλο-βοσνιακού μπλοκ. Μερικοί -Μερικοί να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη σύγκρουση», είπε ο Ιζετμπέγκοβιτς. 

Ο πολιτικοστρατιωτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι, σχολίασε ότι η αποστρατικοποίηση αποτελεί τη μόνη λύση για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τόνισε ότι οι δηλώσεις του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς έγιναν για μικροπολιτική εκμετάλλευση, και αφορούσαν στο κομματικό του ακροατήριο. 

ΣΟΦΙΑ. Χιλιάδες Βούλγαροι μπλοκάρισαν και χθες του κεντρικούς δρόμους στην Σοφια και απέκλεισαν τα σημεία διέλευσης των συνόρων με την Τουρκία την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σερβία. διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την Φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου