Νοεμβρίου 15, 2018

Επί τροχάδην

Μπανια Λούκα. Ανακατατάξεις στην πλειοψηφία στην Σερπσκα. H Κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας ενισχύθηκε. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του δήμαρχου του Ντομπόι Όμπρεν Πέτροβιτς, που αποχώρησε από το SDS και δέχεται απειλές κατά της ζωής του, οι δυο βουλευτές του SDS από το Ντομπόι, θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του SNSD που πλέον θα έχει 31 βουλευτές. (28 που είχε αρχικά, συν δύο, συν ο Βόσνιος Ντένις Σούλις που τον ανακήρυξε χθες η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή). Επίσης το Δημοκρατικό Κίνημα του Λαού (NDP) θα είναι μέρος της κυβερνούσας πλειοψηφίας και θα ψηφίσει τον Ράντοβαν Βίσκοβιτς για πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του SNSD Ράντοβαν Κοβάσεβιτς.
 Η συμφωνία έκλεισε σε συνάντηση του Μίλοραντ Ντόντικ με τον Ντράγκαν Τσάβιτς. 
Το NDP ζήτησε να αναλάβει ένα Υπουργείο. 
Από τους άλλους εταίρους, στο DNS, που εξέλεξε 12 βουλευτές εκδηλώθηκαν προβλήματα. Το Προεδρείο του DNS που συνεδρίασε υπό τον Μάρκο Πάβιτς απομάκρυνε τον αντιπρόεδρο του Κόμματος Νεντέλικο Τσουμπρίλοβτς, ο οποίος ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.
 Πρόεδρος Ντόντικ δήλωσε έκπληκτος από την καθαίρεση του Τσουμπρίλβιτς , τον οποίο ο κ. Ντόντικ πρότεινε και πάλι για πρόεδρο της Βουλής.
 Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του DNS στην Μπάνια Λούκα, Νταμίρ Τσίπιτς είπε ότι τα μέλη έχουν κουραστεί από τις σχέσεις του Πάβιτς με τους «μεγιστάνες» και ότι η πλειοψηφία των οργανώσεων θα ζητήσει για την παραίτηση του. Και η οργάνωση του DNS στην Μπάνια Λούκα εξέδωσε ανακοίνωση που ζητλά την παάιτηση του Μάρκο Πάβιτς. 
Τρείς από του 12 βουλευτές του DNS, δήλωσαν δεν είναι ευτυχείς με την κατανομή των ρόλων εντός του Συνασπισμού, οπότε ο Ντόντικ δήλωσε ότι δεν υπολογίζει στην πλειοψηφία τους τρείς «τραμπούκους». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει 7, το Δημοκρατικό Κίνημα του Λαού 4, και η Ενωμένη Σέρπσκα 4.
 Οπότε η πλειοψηφία έχει 55 από τους 42 που θέλει η δεδηλωμένη. Η
 πλειοψηφία των 2/3 είναι 56. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Δράμα στο Σεράγεβο. Δυο μετανάστες επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με μαχαίρι έναν έφηβο σε ένα τραμ στο κέντρο του Σεράγεβο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως αναμένει ότι η Ουγγαρία θα εκδώσει τον Νίκολα Γκρουέφσκι, και είπε ότι δεν «δεν υπάρχει καμία πολιτική συμφωνία με τον Γκρουέφσκι». Βέβαια την έκδοση του Γκρουέφσκι , πρέπει να την αποφασίσει η ανεξάρτητη Ουγγρική Δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει αν υπάρχουν αντικειμενικά οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης. Το υπουργείο Εσωτερικών, του Ζάεφ, δηλαδή η Αστυνομία του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να χορηγηθεί άσυλο από τη Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, στον Γκρουέφσκι. Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να υποβληθεί στις ουγγρικές αρχές αίτημα για την έκδοση του Νίκολα Γκρουέφσκι. Σύμφωνα με την ουγγρική νομοθεσία, Γκρουέφσκι μπορεί να αναζητήσει άσυλο και η διαδικασία θα διαρκέσει έως και 90 ημέρες.
 Εν τω μεταξύ η διάσκεψη των πρόεδρων του Κοινοβουλίου στα Σκόπια, αποφάσισε ότι ο βουλευτής Γκρουέφσκι είναι αδικαιολογήτως απών και άρχισε η περικοπή τα μισθού του. O Όρμπαν παραδέχτηκε ότι υπάρχει ειδική μεταχείριση για τον Γκρουέφσκι. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στην Βουδαπέστη ήδη γράφουν για διεθνές σκάνδαλο. Ο υπουργός εξωτερικών Πέτερ Σιγιάτρο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πως έφτασε χωρίς διαβατήριο στην Βουδαπέστη ο Γκρουέφσκι. Ο Ζάεφ βρίσκεται στην Σόφια, για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την ψηφιακή οικονομία και θα έχει συνάντηση με τον Μπορίσοφ. 

ΣΟΦΙΑ. Για τρίτη συνεχή βραδιά η Εθνική οδός «Λιούλιν» μπλοκαρίστηκε από πολίτες της πόλης Πέρνικ που διαμαρτύρονται κατά των υψηλών τιμών των καυσίμων και της ακρίβειας. Στη Σόφια για 24ο βράδυ οι μητέρες των παιδιών με αναπηρίες και οι πολίτες που τις υποστηρίζουν διαδήλωσαν μπροστά στο Υπουργικό Συμβούλιο με αίτημα την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Βαλέρι Σιμεώνοφ. Το κόμμα «Ατάκα» που μετέχει της κυβέρνησης και στον συνασπισμό των «Ηνωμένων Πατριωτών» ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη διαμαρτυρία των μητέρων και ότι θεωρεί αναγκαία την παραίτηση του Σιμεώνοφ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό υπουργό για την Ευρώπη και τις εξωτερικές υποθέσεις είπε ότι η κυβέρνηση των Τιράνων θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες για διάλογο, και η αντιπολίτευση να διακόψει το μποϋκοτάζ. Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν την Αλβανία να εμβαθύνει στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το επόμενο έτος. Η Ύπατη δήλωσε πως αναμένει από την Πρίστινα να καταργήσει τους δασμούς στα προϊόντα από τη Σερβία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη. 

ΜΠΟΥΤΒΑ. Άρχισε χθες η συνάντηση των υπουργών Άμυνας από τα κράτη της Ομάδας Α5 (ΗΠΑ-Αδριατικής) και παρατηρητές από τα δυτικά βαλκάνια. 
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, είπε ότι η πρόοδος στα Δυτικά Βαλκάνια έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και ότι μόνο ένας πιο ενεργός ρόλος της Ευρώπης μπορεί να αποτρέψει να πέσουν τα Βαλκάνια κάτω από την επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου