Νοεμβρίου 14, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι χωρίς διαβατήριο, βρέθηκε στην Βουδαπέστη φιλοξενούμενος από τον Όρμπαν. Ο Γκρουέφσκι ανακοίνωσε από το FACEBOOK ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του φυγόδικου και η «δικαιοσύνη» ξεκίνησε τις διαδικασίες για να ζητήσει την έκδοση του φυγόδικου. Τοιουτοτρόπως όμως το «Κράτος Δικαίου» των Μπέιλι-Ζάεφ θα αξιολογηθεί από την Ουγγρική Δικαιοσύνη που είναι «ευρωπαϊκή». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Κυβερνητικός Συνασπισμός του Ντόντικ συνεχίζει και διευρύνεται. Στη Μπάνια Λούκα στο «Προεδρικό», έγιναν διαδοχικές συναντήσεις της ηγεσαίας του SNSD με το Σοσιαλιστικό Κόμμα , (SP) το Λαϊκό Κόμμα , (DNS) και την Ηνωμένη Σερπσκα. Μετα τις συναντήσεις ανακοινώθηκε η στήριξη στο πρόσωπο του Ράντοβαν Βίσκοβιτς που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. 
Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν συζητήθηκε στις χθεσινες συναντήσεις. 
Ο ηγέτης της Ενωμένης Σερπσκα Νέναντ Στέβαντιτς θα είναι ο επικεφαλής του «Πατριωτικού Μπλοκ» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 
Με την ομάδα του κ. Πέτροβιτς από το Ντομπόι θα συναντηθεί ο Ντόντικ σήμερα. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση της Σερπσκα Κωνσταντίν Βάσιτς, που έχει διαγραφεί από το SDS, αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική του δράση με το κόμμα «Ηνωμένη Σερπσκα». 
Η Κομματική Οργάνωση του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS ) της Μπιέλινα ζήτησε την παραίτηση του Βούκοτα Γκοβενταρίτσα, και του γενικού γραμματέα Ιγκόρ Όστοιτς.

 ΒΛΑΣΕΝΙΤΣΑ. Ο Έλληνας Πρέσβης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Γεώργιος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι, η επιχείρηση κατασκευής προφίλ αλουμινίου, «Alpro» είναι ένα παράδειγμα των επιτυχημένων ελληνικών επενδύσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο απερχόμενος Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να σχηματιστεί ένας συνασπισμός με ευρύ πρόγραμμα από το κόμματα του νίκησαν στις εκλογές. Ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς ως αντιπρόεδρος της απερχόμενης Βουλής ανακοίνωσε ότι η νέα Βουλή των αντιπροσώπων θα συγκροτηθεί σε Σώμα εντός της νόμιμης προθεσμίας, δηλαδή το αργότερο ως τις 6 Δεκεμβρίου. Από τους Κροάτες η κ. Μποριάνα Κρίστο είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για συγκρότηση της νέας Βουλής και ότι δεν υπάρχει συμφωνία για διεξαγωγή της συνόδου στις 5 ή 6 Δεκεμβρίου, εντός της νόμιμης προθεσμίας. 


 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς θα παρουσιάσει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την εκτίμηση του Βελιγραδίου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και θα αναφερθεί στις προκλητικές κινήσεις κινείται από την Πρίστινα, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό των επιθέσεων κατά των Σέρβων και των περιουσιών τους. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μίλοβαν Ντρέστουν , επανέλαβε οτι μια συμβιβαστική λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη λύση υπό αυτές τις συνθήκες, όταν ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας έχει διακοπεί ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο των Βρυξελλών, μόλις η Πρίστινα δεχθεί να συμπεριφέρεται με πολιτισμένο τρόπο και σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια πριν από πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πρόεδρο του αυστριακού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η Πρίστινα είναι πολύ ανεύθυνη ως προς τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και την περιφερειακή συνεργασία . Ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνάντησε τον Πρόεδρο και υποστήριξε τις προσπάθειες για εθνική, πολιτισμική και οικονομική άνοδο της Σερβίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλέξανδρος Τσεπούριν, σχολιάζοντας το σκάνδαλο με την μη τοποθέτηση του Βούτσιτς στην Κεντρική Κερκίδα από το γαλικό πρωτόκολλο στην εκδήλωση για την 100ή επέτειο από το τέλος του α ' Παγκοσμίου πολέμου είπε ότι η «διπλωματία των διάδρομων» μεταφέρθηκε από Νέα Υόρκη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σχολιάζοντας το ίδιο σκάνδαλο ο πρώην επικεφαλής της Γιουγκοσλαβικής διπλωματία Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς είπε ότι ήταν μια πράξη «εκτροχιασμού» που όμως δεν ήταν η μόνη σε ότι αφορά στη Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της Ένωσης των Σέρβων από την τέως Γιουγκοσλαβία , Μίοντραγκ Λίντα, δήλωσε ότι η πρόσκληση από το κροατικό Υπουργείο κρατικής ιδιοκτησίας, για Λίζιγκ των περιουσιακών στοιχείων της Σερβίας και των σερβικών εταιρειών και ιδρυμάτων, είναι μια ακόμα απόδειξη της εχθρικής πολιτικής της Κροατίας προς τη Σερβία. Ο Πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν εξήγηση σχετικά την απόφαση του Υπουργείου κρατικής περιουσίας της Κροατίας να προσφέρει τις σερβικές ιδιοκτησίες για μίσθωση.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ένωση των οικογενειών των απαχθέντων και δολοφονηθέντων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του ΟΥΤΣΕΚΑ που τώρα αποτελούν την ηγεσία του ψευδοκράτους , «αγοράζουν πλέον την ένταξη στην Interpol με το αιματοβαμμένα χρήματα που κέρδισαν από την επιχείρηση «κίτρινο σπίτι».(Την πώληση των ανθρωπίνων οργάνων των Σέρβων αιχμαλώτων).

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «οι ημέρες του Νιέγκος», παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου για τον Άγιο Πέτρο Β. Σε όλο το Μαυροβούνιο έγινε αισθητός σεισμός 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότεινε την Αικατερίνα Αντρονέσκου για το Υπουργείο Παιδείας και τον Γκιόργκε Τσιάμπα για το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Στον μίνι ανασχηματισμό που προέκυψε μετά την παραίτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Υπουργός Παιδείας Βαλεντίν Πόπα είχε υποβάλει παραίτηση από τον Σεπτέμβριο αλλά παρέμενε αναμένοντας να γίνει δεκτή. Η Αικατερίνα Αντρονέσκου ήταν Υπουργός Παιδείας και κατά το διάστημα 2000-2003. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις σχολίασε την σκληρή έκθεση των Βρυξελλών εναντίον της Ρουμανίας και τόνισε ότι «η Ρουμανία έχει επιστρέψει 11 χρόνια πίσω, πριν από την προσχώρηση της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου