Νοεμβρίου 13, 2018

Επί Τροχάδην στα Βαλκάνια

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ηγέτης των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ και ο ηγέτης της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ντράγκαν Τσόβιτς συμφώνησαν σε μια κοινή εμφάνιση στο σχηματισμό όλων των επιπέδων της κυβέρνησης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. «Πρόκειται για μια συμφωνία για τη δημιουργία κοινών πολιτικών, οι οποίες να μη δημιουργούν προβλήματα στο επίπεδο του κράτους, και κυρίως για να εξασφαλίσουμε τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη να λάβει καθεστώς υποψήφιας Χώρας τη όσο το δυνατόν συντομότερα και να ενισχύσει την Λαϊκή Κυριαρχία , με την κατάργηση του Υπάτου Εκπρόσωπου και των ξένων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο» είπε ο Ντόντικ είπε σε συνέντευξη τύπου, και σημείωσε ότι θα προταθεί και νέος εκλογικός νόμος, που θα διορθώνει τις καταχρήσεις που έγιναν στο παρελθόν. «Θα συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας για τις πολιτικές, σε όλα τα επίπεδα ώστε η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και το γεγονός ότι αποτελείται από δύο οντότητες και τρεις συστατικούς λαούς», τόνισε ο Ντόνιτκ. Ο Τσόβιτς επανέλαβε ότι το θέμα του εκλογικού νόμου είναι ένα βασικό ζήτημα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Στην αντιπροσωπεία του SNSD μετείχαν η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς και ο Ράντοβαν Βίσκοβιτς. Στην αντιπροσωπεία της HDZ μετείχαν ο Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και ο Μαρίνκο Τσαβάρα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD)θα πραγματοποιήσει σήμερα συναντήσεις με τους επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, (SP) του Λαϊκού Κόμματος, (DNS) και της «Ηνωμένης Σέρπσκα». Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα μπορεί να σχηματιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου, ή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου το αργότερο. Ο αντιπρόεδρος του SDS Μίλοβαν Μπιέλιτσα, δήλωσε ότι εξελίσσεται η προσπάθεια του ηττηθέντος αρχηγού Βούκοτα Γκοβενταρίτσα να «κρατήσει τη θέση του και να μην κρατήσει το λόγο του ότι θα προσφέρει την παραίτησή του, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης δήλωσε ότι η απόφαση της Σερβικής Λίστας να περάσει στην αντιπολίτευση είναι δικαίωμα τους και τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την Ατζέντα του. «Αυτό που έχουμε πει έχει γίνει , και όσον αφορά τους δασμούς, μπορεί και να αυξηθούν» είπε. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κάντρι Βέσελι δήλωσε ότι η Σερβική Λίστα θέλει να εκβιάσει. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), Ίσα Μουστάφα, μετά από τη συνεδρίαση του Προεδρείου του Κόμματος, είπε το LDK δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποδοχής των ψήφων των Σέρβων βουλευτών για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι. Ο κ. Μουσταφά είπε στους δημοσιογράφους ότι και η δική του κυβέρνηση ανατράπηκε με τις ψήφους των Σέρβων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι η πρόθεση του είναι να γίνουν πρόωρες εκλογές με πολιτική συμφωνία και για το σκοπό αυτό δεν αποκλείει συνεργασία με κανέναν. Από την «Αυτοδιάθεση», ο βουλευτής Ρετζέπ Σελίμι είπε το κόμμα του «δεν θα ρίξει την αλβανική κυβέρνηση, με τις ψήφους των Σέρβων», ωστόσο, αργότερα από την ηγεσία τον ανακάλεσαν στην τάξη και είπαν ότι εξακολουθούν να μην έχουν αποφασίσει σχετικά με την κατάσταση που προέκυψε. 

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ . Το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι η σερβική ιερή γη και το μαρτυρούν οι τόσες πολλές σερβικές εκκλησίες και είναι η βαθύτερη ρίζα της σερβικής ιστορίας και παρουσία, δήλωσε ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος του Νίκσιτς, που χοροστάτησε σε θεία λειτουργία στο μοναστήρι Γκρατσάνιτσα, για τον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου της Μονής, Αγίου Μιλούτιν.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ουδείς ασχολείται με την τροποποίηση του Συντάγματος. Η αστυνομία μαζί με δημοσιογράφους πήγε στο σπίτι του Γκρουέφσκι για να του επιδώσει την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Στη συνέχεια εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του τέως πρωθυπουργού. Επειδή λέγεται ότι βρίσκεται στα γραφεία του ΕΜΕΟ ετοιμάζεται έρευνα παρουσία εισαγγελέα. Το Κόμμα δήλωσε ότι ο Γκρουέφσκι δεν βρίσκεται εκεί.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν είναι έτοιμα να αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της Υπάτης Επιτρόπου αναφέρεται ότι η ΕΕ αναμένει το Βελιγράδι και η Πρίστινα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την συνολική ομαλοποίηση των σχέσεων τους μέχρι το τέλος της θητείας της Υπάτης Φεντερίκα Μογκερίνι.

 ΣΟΦΙΑ. Στο κέντρο της Σόφιας συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες κατά των υψηλών τιμών των καυσίμων και οι διαδηλωτές ενώθηκαν με τους γονείς των παιδιών με αναπηρίες οι οποίοι επιμένουν να παραιτηθεί ο Βαλέρι Σιμεώνοφ. 

ΣΟΦΙΑ. Ο αντιπρόεδρος του ΓΚΕΡΜΠ Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με την Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι 1117 λέβα και αυξήθηκε κατά 7,5% τους τελευταίους 12 μήνες. Ο υψηλότερο μέσος μισθός καταβάλλεται στον κλάδο των πληροφοριών και στις τηλεπικοινωνίες, και είναι 2 661 λέβα . Στον αντίθετο πόλο είναι ο τομέας των ξενοδοχείων και των εστιατορίων με μέσο μισθό 707 λέβα. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 9,2%, και στον ιδιωτικό κατά 7,3%. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται κα δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας και στέκεται στο πλευρό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και δεν θα αναγνωρίσει το σχισματικούς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Ένωση των Οικογενειών των απαχθέντων και δολοφονηθέντων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κάλεσε τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν κατά την επερχόμενη επίσκεψή τους στο Βελιγράδι να επισκεφθεί την έκθεση των φωτογραφιών των θυμάτων των Αλβανών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά τον τραγικό θάνατο ενός 15χρονου κοριτσιού στο Αρατζέλοβατς, που έπαιρνε χάπια «έκσταση», στο διαδίκτυο με πρωτοβουλία των γονέων αναρτήθηκε λίστα με τα ονόματα των εμπόρων ναρκωτικών στην πόλη. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το πολιτικό κόμμα «Αληθινό Μαυροβούνιο» κάλεσε την Ισλαμική Κοινότητα, να δώσει εξηγήσεις για τις πρόσφατες καταγγελίες ότι το Τζαμί στη Στάρα Βάρος είναι ένα κέντρο στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτους και ζήτησε από τα κρατικά όργανα να χαρακτηρίσουν το Τζαμί «ως στρατιωτική εγκατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου