Νοεμβρίου 01, 2018

Επι τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο δήλωσε, ότι η Μακεδονο-Ελληνική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν μπορεί να ξεκινήσει εργασίες πριν την επικύρωση της Συνθήκης της Πρέσπας και από τις δύο χώρες , επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Μάρτιο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Συνεχίζεται η σύγκρουση του «παντοδύναμου» Σάσο Μιγιαλκόφ με την ηγετική ομάδα Μιτσκόσκι στο ΕΜΕΟ-Δημοκρατικό Κόμμα για την Μακεδονική Εθνική Ενοποίηση. Μετά την βουλευτή Ντανιέλα Ρανκέλοβα, που αποχώρησε από την προεδρία της οργάνωσης γυναικών, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της νεολαίας Λούκα Κριζαλόφσκι. Στην επιστολή παραίτησης του, τόνισε πως η σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν έχει την εμπιστοσύνη του διεθνούς παράγοντα. Την κ. Ρανκέλοβα ακλούθησε και η γενική γραμματέας της οργάνωσης γυναικών Λίλιανα Ζατουρόσκα. Στη νεολαία τον Κριζαλόφσκι ακλούθησε ο πρόεδρος της νεολαίας της οργάνωσης του Κάρπος, Τόμι Κεπέφσκι. Η εκτελεστική επιτροπή του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον «ελιγμό» με τις δέκα κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκρότησε με τους εναπομείναντες βουλευτές μία , της οποίας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο βουλευτής από το Στιπ, Νίκολα Μιτσέφσκι. Ο διαγραφής αντιπρόεδρος Μιτκο Γιάντσεφ, δήλωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της ομάδας Μιτσκόσκι από την ηγεσία του ΕΜΕΟ. Ο Γκρουέφσκι περιμένει την απόφαση του δικαστή για το αν θα ανασταλεί η απόφαση για την έναρξη εκτέλεσης της ποινής στις 8 Νοεμβρίου. Η εισαγγελέας της Έδρας στην δίκη για την επίθεση στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου, το 2017, Βίλμα Ρουσκόφσκα δήλωσε ότι το υποβληθέν σχέδιο νόμου για την αμνηστία δεν επηρεάζει την πορεία της δίκης. Σύμφωνα με αυτήν η αμνηστία είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η δίκη των δυο Αλβανών για τη δολοφονία του Νικόλα Σατζόφσκι η Σάτζο στην Αφτοκομάντα στις 29 Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 9 Νοεμβρίου. 

ΣΟΦΙΑ. Η εισαγγελία της Σόφιας ανακοίνωσε ότι από τους 20 συλληφθέντες για το σκάνδαλο της πώλησης βουλγαρικών διαβατηρίων παραπέμπονται να δικαστούν 4. Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής του οργανισμού, για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό Πέταρ Χαραλάμπιεφ και ο γενικός γραμματέας της Κρασιμίρ Τόμοφ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι έναντι αμοιβής 5000 ως και 8000 ευρώ εξέδιδαν παράνομα ψευδή πιστοποιητικά βουλγαρικής καταγωγής σε υπηκόους της «Βόρειας» , της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Οι πωλήσεις διαβατηρίων άρχισαν από το 2017 όταν ο Χαραλάμπιεφ διορίστηκε. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Βαλέρι Συμεώνοφ, με την αιτιολογία ότι είναι ο υπεύθυνος για τον Οργανισμό για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απαίτησε να ερευνηθούν οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης. Σύμφωνα με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, η ευθύνη για το τι συμβαίνει στον Οργανισμό ανήκει στην κυβέρνηση. Ο ηγέτης του κόμματος ΒΟΛΙΑ, Βέσελιν Μάρεσκι, απαίτησε, την παραίτηση και του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μάρεσκι, γνώριζε για τις εγκληματικές δραστηριότητες. Σε απάντηση του το κόμμα GERB, δήλωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι παραιτήσεων, ενώ ο συνασπισμός Ενωμένοι Πατριώτες δήλωσε ότι το σκάνδαλο αποτελεί πολιτική επίθεση κατά της κυβέρνησης.

ΣΟΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε στις 31 Οκτωβρίου ότι το ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 ήταν 2,66 δις λέβα, ή 2,5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του τρέχοντος έτους. Ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν 2.69 δις λέβα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέψευσε την είδηση που κυκλοφόρησαν ορισμένα σερβικά ΜΜΕ, ότι ο Λαβρόφ και ο Μπόλτον κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για την επίλυση του Κοσσυφοπεδίου. «Αυτό δεν είναι σωστό. Μίλησα με το Λαβρόφ. Συζήτησαν το θέμα του Κοσσόβου, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα απέχουν πολύ από την εξεύρεση λύσης. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ορατή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου, και ότι «είναι μάταιο να περιμένουμε την 11η Νοεμβρίου στο Παρίσι, για να γιορτάσουμε την ημέρα της ανακωχής, με την επίλυση αυτής της διαφοράς». «Είμαστε πολύ, πολύ μακριά από την επίτευξη συμβιβασμού», είπε. Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, θα επενδυθούν από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο 50 εκ ευρώ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Πάβιτς δήλωσε ότι η έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ανέφερε ότι μόνο 16.000 Σέρβοι εκδιώχθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 είναι παραπληροφόρηση. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, η οποία την εποχή της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ονομάστηκε Τίτογκραντ , θα αποκτήσει ένα μνημείο για τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Ιβάν Βούκοβιτς, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ιδέας. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η ανέγερση του μνημείου του Τίτο θα είναι μια απόδειξη ότι το Μαυροβούνιο παραμένει σταθερά στις δεσμεύσεις του αντι-φασισμού. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, πολλών σέρβων διανοούμενων. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται ο ιστορικός Αλεξάνταρ Ράκοβιτς , ο ακαδημαϊκός Ματία Μπέσκοβιτς, ο καθηγητής της νομικής σχολής και ιστορικός Σέντομιρ Άντιτς και
 ο Ντέγιαν Μίροβιτς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου αποφάσισε το σχηματισμό της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας. ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Κατά την έκτακτη σύνοδο της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, συζητά την εμπλοκή του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι στις διαπραγματεύσεις για «Διόρθωση των συνόρων», ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Λίγκας (LDK) , Αμπντουλά Χότι είπε ότι η συμπεριφορά του Θάτσι είναι σκανδαλώδης και αντισυνταγματική, και ότι μόνο η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, και ότι μόνο η συνέλευση μπορεί να καλέσει δημοψήφισμα. Ο βουλευτής της Λίγκας Μπέσα Γκουγιάρι κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ότι «ανέβηκε πατώντας σε πτώματα, και σκοτώνοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους ». Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Σερβικής Λίστας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, δήλωσε ότι το κλειδί για την επιβίωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι καλή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδίας. Είπε ακόμα ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που θα της προτείνει το SNSD. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Συμβούλιο των Υπουργών, του οποίου η συνεδρίαση έχει αναβληθεί δύο φορές, λόγω αποχής των Κροατών θα συνεδριάσει στις
 5 Νοεμβρίου.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα και το Σέρβος ποιητής Ματία Μπέσκοβιτς, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για τη νίκη του στις πρόσφατες γενικές εκλογές . Ο Πρόεδρος κ. Ντόντικ θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μπρους Μπέρτον. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εισαγγελία της Σερβικής Δημοκρατίας έκλεισε την εευνα κατά του ιατροδικαστή Ζέλικο Κάραν σχετικά με την νεκροψία του Νταβίντ Νταγκίσεβιτς καθώς διαπιστώθηκε ότι οι παραλήψεις που είχαν καταγγελθεί δεν υπήρξαν. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων της Σερβικής Δημοκρατίας ζήτησε από την κυβέρνηση της οντότητας και την Ένωση Εργοδοτών την αύξηση του κατώτατου μισθού από 440 BAM σε 500, αλλά και την αύξηση των μισθών σε όλους τους τομείς το επόμενο έτος. 

ΖΕΠΣΕ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του κήρυξε τον νεοεκλεγέντα Ζέλικο Κόμσιτς ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. 

ΜΠΙΧΑΤΣ .Συνολικά 66 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες έχουν βρεθεί στην περιοχή του Μπίχατς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου