Οκτωβρίου 13, 2018

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο νεοεκλεγείς στην τρισυπόστατη Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα εκπροσωπεί πρωτίστως τα συμφέροντα των Σέρβων που τον επέλεξαν αλλά και ότι δεν θα επιτρέψει τον εκτοπισμό των Κροατών, ή τη λήψη οποιασδήποτε αποφάσης που θα ήταν επιβλαβής για το πολιτικό τους καθεστώς. Ο Ντόντικ είπε ακόμα πως ο Τζαφέροβιτς και ο Κόμσιτς, θα εισαγάγουν την πολεμοκαπηλία στην πολιτική της Προεδρίας. Ο Ζέλικο Κόμσιτς δήλωσε ότι λέει αποκλείεται κάθε είδους επαναχάραξη των συνόρων ή ανταλλαγή πληθυσµών που θα προταθεί από τη Σερβία. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Κροατία θα συνεχίσει να παρέχει αμέριστη συμπαράσταση στα νόμιμα αιτήματα των Κροατών για ισότητα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο ενός τροποποιημένου εκλογικού νόμου και στο δικαίωμα τους για πλήρη πολιτική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, δήλωσε ο Ντράγκαν Τσόβιτς . Ο Μαρίμκο Τσαβάρα δήλωσε ότι ο Ζέλικο Κόμσιτς εξελέγη ως μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με απόφαση της βοσνιακής πολιτικής ελίτ, που στέρησε στερώντας από τους Κροάτες το δικαίωμά τους να επιλέξουν το δικό τους νόμιμο εκπρόσωπο. Μετά τους τέσσερεις Κροάτες δημάρχους που κήρυξαν τον Ζέλικο Κόμσιτς μη «persona grata», ακλούθησαν 11 Κροατικοί Δήμοι στην κεντρική Βοσνία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο βοηθός διευθυντής του γραφείου της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι «υπάρχουν δομές που εργάζονται για να σχηματίζουν τρομοκρατικές βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι , που θα επιτεθούν στις Σερβικές κοινότητες .Ο στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι σχολίασε ότι «η απειλή των επαναπατριζομένων στο Κοσσυφοπεδίου αλβανών τρομοκρατών από τη Συρία, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό του λεγόμενου «ισλαμικό κράτος» υπάρχει, αλλά δεν έχει σχέση μόνο με τους Σέρβους μόνο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και για την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Μπυγιουρουμού και ακόμη και τη Ράσκα». ( δηλ. Σάντζακ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου