Οκτωβρίου 24, 2018

Βουλγαρία: Η Βουλή απέρριψε και την νέα πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών και ανέτρεψε το βέτο του πρόεδρου

Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε την Τρίτη πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ , που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την εγκατάλειψη της «Υγείας». 
«Υπέρ» της πρότασης μομφής ψήφισαν 99 βουλευτές, ενώ 133 ψήφισαν «κατά». Την πρόταση μομφής υποστήριξαν οι βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και «κατά» ήσαν οι βουλευτές του ΓΚΕΡΜΠ, οι Ενωμένοι Πατριώτες και το κόμμα «Βόλια».
 Η πρόταση μομφής υποβλήθηκε στις 15 Οκτωβρίου με τις υπογραφές 79 βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Η Βουλή απέρριψε και το βέτο του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ στο Νόμο περί Κρατικής Περιουσίας. Τις τροποποιήσεις υποστήριξαν το ΓΚΕΡΜΠ, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, οι Ενωμένοι Πατριώτες, το κόμμα «Βούληση» και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. 
«Κατά» ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
 Ο αρχηγός του κράτους ανέπεμψε τον νόμο με το επιχείρημα ότι ορισμένα άρθρα δημιουργούν τη δυνατότητα για κρυφές ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, που είναι μεγάλης δημόσιας ή κοινωνικής σημασίας. 

Μετά από έκτακτο συμβούλιο του κυβερνώντος συνασπισμού υπό την προεδρία του Μπόικο Μπορίσοφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βαλέρι Συμεώνοφ ζήτησε συγνώμη από όλους όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις του για τις μητέρες παιδιών με αναπηρίες που ζητούν την παραίτησή του. Η αντιπαράθεση μεταξύ των διαμαρτυρόμενων μητέρων και του Συμεώνοφ ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, όταν τις χαρακτήρισε «ομάδα υστερικών γυναικών» με «τάχα άρρωστα παιδιά». Παρά το γεγονός ότι οι διαμαρτυρόμενοι και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ζήτησαν την παραίτησή του, ο Συμεώνοφ παραμένει στο αξίωμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου