1599. Στη Ρώμη στην πλατεία του Κάμπο ντε Φιόρι. κάηκε στην πυρά από την Ιερά εξέταση ο Φραγκισκανός μοναχός Σελεστίνο ντα Βερόνα, ο οποίος υποκίνησε την δίωξη κατά του Τζορντάνο Μπρούνο, τον οποίο έκαψαν πέντε μήνες αργότερα.
1621. Η Σουηδία κατέκτησε τη Ρίγα και προσάρτησε τη Λιβονία.
1639. Κατά τον ογδοηκονταετή πόλεμο άρχισε η διήμερη ναυμαχία των Ολλανδών με του Ισπανούς κατά την οποία νίκησαν οι κάτω χώρες.
1658. Ο Αταμάνος των Κοζάκων της Ζαπορίζιε Ιβάν Βίσελσκι, υπέγραψε την συμφωνία του Γκάντυχ, με την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία για την ενταξη των Κοζάκων ως το τρίτο ίσο μέλος της διμερούς Ένωσης της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι περισσότεροι όροι παρέμειναν στα χαρτιά, καθώς η Πολωνέζικη Δίαιτα επικύρωσε τη Συνθήκη σε πολύ μειωμένη μορφή, καταργώντας βασικές διατάξεις της.
1744. Κατά τον δεύτερο πόλεμο της Σιλεσίας, η πόλη της Πράγας παραδόθηκε μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων στο στρατό της Πρωσίας.
1810. Στο Μεξικό , ο ιερέας Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια κήρυξε στο Ντολόρες την επανάσταση για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
1824. Ο κόμης ντ΄Αρτουά, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας ως Κάρολος Ι.
1830. Έναρξη των πενθήμερων ταραχών στο Βερολίνο, που ηταν αντανάκλαση της γαλλικής ιουλιανής Επανάστασης.
1863. Ανοιξε στην Κωνσταντινούπολη η ιουδαϊκή «Ροβέρτειος Σχολή», με στόχο την εκπαίδευση των ηγετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χρηματοδοτήθηκε από τον έμπορο της Νεας Υόρκης και «φιλάνθρωπο» Κρίστοφερ Ρόμπερτ.
1866. Στο Παλέρμο εκδηλώθηκε «η εξέγερση των επτάμιση ημερών» κατά του Βασιλείου τη Ιταλίας. Την αυγή εισέβαλαν στην πόλη 4000 αντάρτες από τις γύρω περιοχές, με την διοίκηση του Σαλβατόρε Νόμπιλε, και του Σαλβατόρε Μισέλι, πρώην διοικητή των Γκαριβαλδίνων στις ταραχές 1848 και 1860. Σε μια απόπειρα να ελευθερώσει τον Τζουζέπε Μπάντια (πρώην διοικητή του Γκαριμπάλντι) ο Μισέλι σκοτώθηκε. Οι αντάρτες έβαλαν φωτιά στις δημόσιες κρατικές υπηρεσίες σκοτώνοντας τον γενικό επιθεωρητή του σώματος δημοσίων φρουρών.
1904. Στην Αθήνα έγιναν τα εγκαίνια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Αθήνας–Πειραιά.Στην Ιταλία άρχισε η πρώτη γενική απεργία, η οποία κράτησε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, και προκλήθηκε από τη σφαγή των ανθρακωρύχων της Σαρδηνίας στις 4 Σεπτεμβρίου από τους αστυνομικούς
1908 . Η Αυστρο-Ουγγαρία και η Ρωσική Αυτοκρατορία συμφώνησαν στην Βιέννη ότι η μεν Αυστρο- Ουγγαρία δεν θα αντιτίθετο στο άνοιγμα του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, και η Ρωσία αποδέχτηκε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστρία.
1914 .Η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε την απαγόρευση της πώλησης της βότκας κατά τη
διάρκεια του πολέμου.
1916. Κατά τον Πρώτο
Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης ο
Σερβικός Στρατός ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση μάχη, επί του όρους Καϊμακτσαλάν που
είχε καταληφθεί το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό, που είχε εγκαταστήσει σειρές
χαρακωμάτων και βάσεις πυροβολικού.
ο Ιταλός αναρχικός Μάριο Μπούντα.
1939. Έληξε με ανακωχή η συνοριακή σύγκρουση Ιαπωνίας –Σοβιετικής Ένωσης και τα μέρη αποδέχτηκαν τα υφιστάμενα όρια.
1940. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες.
1941. Αφού οι σοβιετικοί σύμμαχοι των Άγγλων έφθασαν στην Τεχεράνη
ο σάχης Ρεζά που ακολουθούσε φιλο-γερμανική πολιτική παραιτήθηκε υπέρ του 22χρονου πρίγκιπα Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί. Δημιουργήθηκε ο Περσικός διάδρομος εφοδιασμού για τα σοβιετικά στρατεύματα.
Στο Βερολίνο, ο καγκελάριος της ναζιστικής Γερμανίας εξέδωσε διαταγή για την εκτέλεση 100 Σέρβων για κάθε Γερμανό στρατιώτη που θα σκοτωνόταν από τους παρτιζάνους.
1943. Η γερμανική 10η Στρατιά απέτυχε να εξαλείψει αναφέρει το συμμαχικό προγεφύρωμα γύρω από το Σαλέρνο.
1944. Στο Μελιγαλά άρχισε η σφαγή των αιχμαλώτων.
1950. Στο Βιετνάμ, οι Βιετ Μινχ επιτέθηκαν στις Γαλλικές βάσεις Ντον κε, και , Λάος Kάι.
1955.Στην Αργεντινή έγινε δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν.
1959. Ο Γάλλος Πρόεδρος ντε Γκωλ, αποδέχτηκε το δικαίωμα των Αλγερίνων στην αυτοδιάθεση και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην Αλγερία για την ανεξαρτησία από τη Γαλλία.
Ο Αχμετ Μπεν Μπελλά εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Αλγερίας.
1967 .Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το νέο Σύνταγμα , το οποίο θα εγκρινόταν με δημοψήφισμα.
1969 .Άρχισαν στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι 9οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου. 1970.Σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και κυβέρνησης της Ιορδανίας .Ο «Μαύρο Σεπτέμβρης». Οι λιμενεργάτες του Νιουκάσλ της Αυστραλίας, άρχισαν Μποϊκοτάζ εναντίον των ελληνικών πλοίων , απαιτώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων ναυτεργατών και συνδικαλιστών.
1971. Στη Γιάλτα έγινε η γερμανο-σοβιετική σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βίλλυ Μπραντ και του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1974. Ο Αλεξάντερ Χέιγκ έγινε ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
1975. Το Πράσινο Ακρωτήριο, η Μοζαμβίκη και το Σάο Τομέ έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1978. Στο νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώθηκαν 26.000 άνθρωποι από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέστρεψε την πόλη Ταμπάς.
1979 . Δυο οικογένειες της Θουριγγίας, οκτώ άτομα, δραπέτευσαν από την Ανατολική Γερμανία με ένα αερόστατο που έφταιξαν μόνοι τους και διέφυγαν στην Δυτική Γερμανία.
1981. Η κυβέρνηση Ράλλη προκήρυξε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου.
1982. Χριστιανοί πολιτοφύλακες Λιβάνου επιτέθηκαν στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό και ξεκίνησε μια σφαγή τριών ημερών στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι. Ηθικός αυτουργός και οργανωτής ήταν ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.
1992. Μαύρη Τετάρτη για τη βρετανική λίρα που βγήκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και υπέστη μεγάλη υποτίμηση.
1993. Στον πόλεμο της Αμπχαζίας άρχισε η μάχη για το Σουχούμι .
1995. Η Ελληνική κυβέρνηση ήρε το εμπάργκο κατά της Μπουγιουρουμού.
1999. Στην Αλγερία εγκρίθηκε από το λαό με 98,6% το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Αμπντ αλ-Αζίζ Μπουτεφλίκα για τη συμφιλίωση με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και η χορήγηση αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές κατέθεταν τα όπλα.Τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία με 17 νεκρούς από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυκατοικία στο Βόλγογκραντ και άλλοι 4 νεκροί από έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη
2000 . Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , σύμφωνα με το ψήφισμα 1244. να επιστρέψουν στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι οι προβλεπόμενοι από το ψήφισμα στρατιώτες και αστυνομικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου