Μπάνια Λούκα. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν «επενδύσει» συνολικά 40 εκατομμύρια BAM σε χορηγίες σε διάφορες οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης και «ομάδες», μέσω των οποίων παρεμβαίνουν άμεσα στην εκλογική διαδικασία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ο Ντόντικ είπε ότι είχε προειδοποιήσει για αυτό και νωρίτερα, αλλά η προπαγάνδα των χρηματοδοτούμενων προσπάθησε να το διαψεύσει και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβίας για την επαναφορά του θέματος αυτού.
Ο Ντόντικ τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία κατέχει τις πληροφορίες για τις οποίες μίλησε ο Βούτσιτς, και σημείωσε ότι «οι ξένες πρεσβείες έχουν προσκαλέσει ανθρώπους και μίλησαν μαζί τους με δήθεν δημοκρατικό τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα τους υποδείκνυαν τι να κάνουν».
«Έχουμε ακριβή στοιχεία , σχετικά με το χρόνο των συναντήσεων και για το τι ειπώθηκε», είπε ο Ντόντικ, τονίζοντας ότι οι 40 Βρετανοί εμπειρογνώμονες που εγκαταστάθηκαν στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και ασχολούνται με επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης και με τις εκλογές όπως έκανε και η κυβέρνηση Ομπαμα.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας είπε ότι η βρετανική υποστήριξη προς τον Μλάντεν Ιβάνιτς είναι καταφανής, και τόνισε ότι «ως μέλος της τριπρόσωπης προεδρίας , θα επιμείνει στην εξάλειψη κάθε ξένης ανάμιξης, πράγμα που
ο Ιβάνιτς δεν είναι σε θέση και αρνείται να κάνει, και θα προσπαθήσω να εξασφαλίσω ότι ο διάλογος μεταξύ των ξένων και των κυβερνητικών θεσμών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα γίνεται στο πλαίσιο των προτύπων για μια κανονική χώρα και όχι για προτεκτοράτο, και ότι «θα προσπαθήσει να αποτρέψει κάθε είδους ανάμιξη των ξένων πρεσβειών στις αποφάσεις στο επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Ο Ντόντικ είπε ότι θα ζητήσει, από τους δυο άλλους συμπροέδρους αμέσως μόλις αναλάβουν, να λάβουν απόφαση για την κατάργηση του Ύπατου και των ξένων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο , τονίζοντας ότι
«ο Μλάντεν Ιβάνιτς ποτέ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο ».
«Θα απαιτήσουμε την τήρηση του Συντάγματος με τον τρόπο που γράφτηκε, και όχι με τον τρόπο που δημιουργήθηκε με τις αντισυνταγματικές προφάσεις του Υπάτου», δήλωσε ο Ντόντικ, υπογραμμίζοντας ότι « η Προεδρία είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα η εκτελεστική εξουσία, και είναι καιρός να ελαχιστοποιηθεί
ο ρόλος του Συμβουλίου των Υπουργών και να επιστρέψει στον συνταγματικό του ρόλο που είναι βοηθητικό όργανο της Προεδρίας. Αυτός είναι ο στόχος μου, παρά το γεγονός ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος επέβαλε το νόμο για το Συμβούλιο των Υπουργών» , δήλωσε ο Ντόντικ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου