ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Εκπρόσωποι των Αλβανών από τρεις δήμους της Κοιλάδας του Πρέσεβο , το Μπουγιάνοβατς τη Μεντβέντια και Πρέσεβο, συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και συζήτησαν την Ένωση με το Κοσσυφοπέδιο. Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκιπρίπ Αρίφι, εκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Στην συνέχεια ο Θάτσι πήγε στο Δυρράχιο όπου το μεσημέρι έγαγε ψαράκι με τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, παρά θιν Αλός. Συζήτησαν, «σχετικά με το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας», «για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», και «την ευρωπαϊκή προοπτική».
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βέσελι είπε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την επίσκεψη του στο Κοσσυφοπέδιο, απέδειξε ότι η σερβική ηγεσία συνεχίζει την παράδοση του πρώην Πρόεδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Δεν έρχονται για βοήθεια και την προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά έρχονται να προωθήσουν τους εαυτούς τους», είπε. Ο Βέσελι τόνισε ότι ήταν αντίθετος με την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου στο φράγμα «Γκαζίβοντα» , και ότι η επίσκεψη έγινε δεκτή κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Κοινότητας και είπε ότι ο Βούτσιτς καταχράστηκε την επίσκεψή του, «επιδεικνύοντας πολιτική ηγεμονία». «Η καλή γειτονία και η ειρήνη ήταν και παραμένουν οι κύριοι στόχοι του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύουμε ότι το μονοπάτι του διαλόγου και της συνεργασίας είναι η μόνη ευκαιρία να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός στην πορεία της Ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης», κατέληξε ο Βέσελι.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον γερουσιαστή Τζόνσον, και είπε ότι κάποιος στην Αμερική θέλει επιτέλους να ακούσει τη θέση του Βελιγραδίου. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε μετά τη συνομιλία με το Γάλλο γερουσιαστή Ολιβιέ Σαντίς ότι το Βελιγράδι έχει δεσμευθεί να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση σχετικά στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου μεσω του διαλόγου με την Πρίστινα.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αλέξανδρος Τσεπούριν δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επιστρέψει νομικά στην επικράτεια της Σερβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διότι είναι το λίκνο και ο ιερός τόπος των Σέρβων, στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται οι Κροάτες σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία στο Κνιν, εφόσον, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, ο πληθυσμός, ήταν 37.888 Σέρβοι και μόνο 3.886 Κροάτες ενώ σήμερα υπάρχουν 11.612 Κροάτες και μόνο 3.555 Σέρβους. Ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι επίσκεψη του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο, πέτυχε τους στόχους της, δείχνοντας στον κόσμο την επιθυμία του Βελιγραδίου για ειρήνη.
Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο ως «μία μεγάλη διπλωματική νίκη της Σερβίας». Ο επικεφαλής της σερβικής υπηρεσίας για το Κόσσοβο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς, είπε οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δημιουργήσει τις πρέπουσες προϋποθέσεις για ένα αξιοπρεπή διάλογο.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου , Μάγια Κοτσιγιάντσιτς είπε ότι
«ο σκοπός του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας είναι να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις, στο πλαίσιο μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, βάσει του διεθνούς δικαίου,
που θα πρέπει να είναι βιώσιμη και ρεαλιστική και για τις δύο πλευρές».
ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ακαδημαϊκός Βλάντο Ποπόφσκι δήλωσε ότι «η Μακεδονία δεν θα μπορούσε να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία στη διαμάχη με την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ζόραν Ζάεφ επέδειξε μεγάλο θάρρος κάνοντας αυτό το βήμα. Οι Ακαδημαϊκοί (MANU) εχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Ο Ζάεφ μίλησε στο τέως Τίτο -Βέλες και νυν απλά Βέλες και είπε ότι ηαπόφαση του δημοψηφίσματος είναι υπερκομματική, ότι «δεν αφορά στον Ζάεφ, τον Μιτσκόσκι, ή τον Αχμέτι αλλά «είναι για τη Μακεδονία, για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και για μια καλύτερη ζωή για όλους στη Μακεδονία».
ΣΟΦΙΑ. Το συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν τо ΓΚΕΡΜΠ και οι Ηνωμένοι Πατριώτες, συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των τριών υπουργών, που είχε ζητήσει την παρατήσει τους ο πρωθυπουργός.
Για τη θέση του υπουργού Μεταφορών επιλέχθηκε ο Αλεξάντερ Μανόλεφ, ως τώρα υφυπουργός Οικονομίας, για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών επιλέχθηκε ο νυν ο Γ.Γ του υπουργείου, Μλάντεν Μαρίνοφ, και για τη θέση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας η βουλευτής Πέτια Αβράμοβα. Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η Εισαγγελία της διέταξε την προσωρινή κράτηση του Μάρκο Τσόλιτς 31 ετών που συνελήφθη ως ύποπτος για την δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Κοβάτσεβιτς. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι οι δύο αστυνομικοί κατά των οποίων υποβλήθηκαν μηνύσεις για απόκρυψη στοιχείων για την υπόθεση του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μόλις κοινοποιηθούν υπηρεσιακά οι μηνύσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου