1479 .Οι βασιλείς της Καστίλης και της Αραγώνας Ισαβέλλα και Φερδινάνδος υπέγραψαν τη Συνθήκη της Αλκασόβας με τον Αλφόνσο της Πορτογαλίας και τους υποστηρικτές της Ιωάννας του Μπελτράν και εληξε ο πόλεμος της καστιλιάνικης διαδοχής.
1611. Ο Πατριάρχης Μόσχας Ερμογένης αναθεμάτισε τον Ψευτοδημήτριο και την Πολωνη γυναίκα του Μαρίνα Μνίσεκ.
1669.Στις 25 Αυγούστου/4 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι και τον Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλού πασά η συμφωνία παράδοσης του Χάνδακα. Οι Οθωμανοί, επέτρεψαν στο σύνολο των υπερασπιστών της πόλης -περίπου 3.600- να αποχωρήσουν με τα υπάρχοντά τους και δόθηκε περιθώριο δώδεκα ημερών καλού καιρού για να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση τα νησιά του Ιονίου, όσοι εκ των κατοίκων ήθελαν να φύγουν.
Ο Κοζάκος Στεπάν Ραζίν, έφτασε στο Αστραχάν για την επίθεση εναντίον των Περσών και του Τουρκμενιστάν.
1742. Κατά τον ρωσο-σουηδικό πόλεμο, περικυκλώθηκε από το σουηδικό στρατό και παραδόθηκε το Ελσίνκι .
1796. Ο Ναπολέων κατατρόπωσε τους Αυστριακούς στη μάχη του Ροβερέτο στην Βόρεια Ιταλία.
1797. Στο Παρίσι, την 18η Φρουκτιδόρ, (4 Σεπτεμβρίου 1797), μετά από διαταγή του Ζαν Πωλ Μπαρά , που υποστηρίζονταν από τον Βοναπάρτη, ο σταλμένος επί τούτου από τον Βοναπάρτη, στρατηγός Ωζερώ, εισέβαλε στρατιώτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και συνέλαβαν τους φιλοβασιλικούς βουλευτές του Συμβουλίου των Πεντακοσίων και του Συμβούλιου των Πρεσβυτέρων, που αποτελούσαν την πλειοψηφία και οι οποίοι μαζί με εμιγκρέδες ευγενείς προετοίμαζαν φιλομοναρχικό πραξικόπημα. Συνελήφθηκαν βουλευτές, δημοσιογράφοι, και στρατιωτικοί που στη συνέχεια εξορίστηκαν στην Γουιάνα. Από το Διευθυντήριο, ο Μπαρτελεμί συνελήφθη και ο Καρνό δραπέτευσε. Η νέα τριανδρία ήταν ο Ρεμπέλ, ο Μπαρά και Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ. Ο Ναπολέοντας διέταξε τους στρατηγούς να ζητήσουν από τις μεραρχίες τους να εκφράσουν γραπτά τη συναίνεσή τους στο πραξικόπημα.
1800. Η γαλλική φρουρά στη Βαλέτα παραδόθηκε στους Άγγλους.
της Γαλλίας οργανωθήκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι για την κατάργηση της αυτοκρατορίας. Η αυτοκράτειρα Ευγενία εγκατέλειψε το ανάκτορο Τυγερί και διέφυγε στο Λονδίνο. Σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση, που ονομάστηκε Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας, με πρόεδρο τον στρατιωτικό διοικητή του Παρισιού, στρατηγό Λουί Ζυλ Τροσύ. Μέλη της ήταν, ο Ζυλ Φάβρ ο Ζυλ Φερύ, ο ο δικηγόρος Λεόν Γκαμπετά και ο ριζοσπάστης Ανρύ Ροσφόρ που ανακήρυξαν την Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία.
1919 . Άρχισε στη
Σεβάστεια το Εθνικό Συνέδριο των Τούρκων , που συγκάλεσε ο Μουσταφά Κεμάλ.
1929. Το Γερμανικό αερόπλοιο «Κόμης Ζεππελίν» ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου σε εννέα ημέρες, 20 ώρες και 23 λεπτά.
1937. Η Νι-Κα-Βε-Ντε εκτέλεσε στη Λωζάνη τον Εβραίο πράκτορα Ιγκνάντι Πορέτσκι.
1940. Ο Κάρολος Β της Ρουμανίας έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιόν Αντονέσκου.
1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από τον Πύργο .Στη Νάπολι εγινς το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου με τη συμμετοχή των ΕΑΜιτών υπουργών και αποφασίστηκε ομόφωνα να απευθύνει η κυβέρνηση διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Βρετανοί και Καναδοί απελευθερώθηκαν τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όλους τους ρωσικής καταγωγής Αιχμάλωτους πολέμου στη Σοβιετική Ένωση.
1947. Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναρτήθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία με τους αμερικανούς Μακβί και Χέντερσον και συμφωήνσαν στον μεγάλο συνασπισμό υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη με αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη.
1948. Στη Χιλή τέθηκε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.
1962. Έληξε η επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου των Η.Π.Α., Λίντον Τζόνσον. Προηγήθηκε επίσκεψή του στην Τουρκία και την Κύπρο.
1970. Στη Χιλή, ο υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας Σαλβαδόρ Αλιέντε πετυχε οριακή νίκη στις προεδρικές εκλογές λαμβάνοντας 1,070,334 ψήφους ή το 36.61% έναντι του 35.27% ή 1,031,159 του αντιπάλου του.
1978. Ο Γεώργιος Ράλλης ως υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση.
1991. Ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
αναγνώρισε την ανεξαρτησία των τριών Δημοκρατιών της Βαλτικής της Εσθονίας, της Λετονίας και της
Λιθουανίας.
2002. Ο πρόεδρος Μπούς διακήρυξε το Νεο πατριωτικό Δόγμα ,
σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να κάνουν προληπτικές
επιθέσεις κατά όποιων εκείνες νομίζουν οτι κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής .
Η ΕΕ κάλεσε τις
Ηνωμένες Πολιτείες, να κάνουν επίθεση ενάντια στο Ιράκ μόνο με τη συγκατάθεση
των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου