Ο Ιάκωβος Χούπερ, είναι «εμπειρογνώμονας σε βαλκανικά θέματα» και τώρα είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου, «για το διεθνές δίκαιο και τη πολιτική», με έδρα στην Ουάσιγκτον.
Ο Χούπερ , που ήταν διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή εμφανίστηκε στο Ραμπουγιέ, στο πλευρό των Αλβανών ως μέλος του «Balkan Action Council», που σχηματίστηκε το 1998 για να προσφέρει «δημόσια ενημέρωση για την κρίση στην τέως Γιουγκοσλαβία».
Ο πράκτωρ Ιάκωβος, επανεμφανίστηκε στο ραδιόφωνο της Cia «Radio Free Europe» και έδωσε συμβουλές στους Σέρβους και τους Αλβανούς όπως έκανε στο Ραμπουγιέ το 1999.
Το μήνυμα του «βαθέως Κράτους Δικαίου» δια του πράκτορος Χούπερ, ανεφερε:
«Οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σήμερα όπως ήταν το 1998, το 1999 και το 2000. Η Κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν είναι καλό για το Κοσσυφοπέδιο να κατευθύνεται προς το μέλλον με μια εχθρική γειτονική Σερβία. Είναι σημαντικό για το Κοσσυφοπέδιο να μην είναι εχθρική η Σερβία», και τόνισε ότι «η τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, πρέπει να αλλάξει τις σχέσεις των χωρών αυτών με τις ΗΠΑ και την ΕΕ με θετικό τρόπο».
Αυτό είναι το μήνυμα «από το μέλλον». Για τα πρακτικά ζητήματα της επικαιρότητας είπε ότι «εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν πάρει μια έδρα στον ΟΗΕ,
η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι πολύ μικρή» και αναφερόμενος στο «εδαφικό» είπε ότι «θα μπορούσε να επηρεάσει την Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Μακεδονία», ότι «Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα να αναλύεται από ευρύτερη προοπτική», και ότι «τα Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συμμετάσχουν στην διαδικασία και να επιδείξουν αφοσίωση για την επίτευξη αποτελεσμάτων».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λονδίνου και του Βερολίνου ότι είναι σταθερά αντίθετοί σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει σίγουρα μια διαφορετική και γενικότερη άποψη επί του θέματος.
«Δεν συζητάμε μόνο για τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ως εκ τούτου, θέλω πραγματικά να στείλετε ένα μήνυμα ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά, γιατί αφορά στη μελλοντική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε ο Χούπερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου