Αυγούστου 21, 2018

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Νέα αμερικανική επίθεση κατά του καθεστώτος Ράμα. Η νέα έκθεση της CIA, για τα Βαλκάνια χαρακτηρίζει την Αλβανία ως χώρα-κλειδί για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», και «το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών». Για τη CIA, η Αλβανία εξακολουθεί να είναι ο κύριος παραγωγός κάνναβης και ένα σημείο διέλευσης ναρκωτικών από αλλού, όπως η ηρωίνη από το Αφγανιστάν και η Κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική. Η έκθεση επισημαίνει και τις «αδυναμίες» των Κρατικών Υπηρεσιών. Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε, ότι δεν υπάρχει νέα Έκθεση της CIA. 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρική βουλή μετά από αίτημα 61 βουλευτών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 13:00 μ.μ. για να συζητήσει την χρεοκοπία της Ασφαλιστικής Εταιρείας «Ολύμπικ» με έδρα την Κύπρο. Η έκτακτη Σύνοδος γίνετε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κατέθεσε και ένα σχέδιο ψηφίσματος. Η πτώχευση της «Ολύμπικ» άφησε ακάλυπτους περισσότερους από 200 000 πελάτες της στη Βουλγαρία. Η υπουργός εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχάριεβα, κάλεσε τον πρέσβη της Κύπρου στη Βουλγαρία, και του ζήτησε, επείγουσα ενημέρωση. «Έχουν ζημιωθεί πολλοί άνθρωποι αλλά ακόμα δεν έχουμε επίσημες πληροφορίες από την κυπριακή πλευρά σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις», είπε η κυρία Ζαχάριεβα.

 ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ που συμετείχε στον εορτασμό της εξέγερσης του (Ιλιντεν Β) της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αποζημιώσει τους 52.000 Βούλγαρους που αναγκάστηκαν μετά το δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο το 1913 να μετεγκατασταθούν στη Βουλγαρία εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους στην Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα με το επίσημο αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας το 1983, η αξία των περιουσιών είχε υπολογιστεί σε 10 εκ δολάρια. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσόβου απάντησε στην δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γκάνα, που επισκέφθηκε το Βελιγράδι, και είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του μπορεί να επανεξετάσει την αναγνώριση της Πρίστινα, και τόνισε ότι «πρόκειται για τα συνήθη σερβικά ψέματα».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την απαγωγή από τον ΟΥΤΣΕΚΑ των δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού της Πρίστινα Ράνκο Πέρεβιτς και Τζούρο Σλάβουι . Οι δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν στο δρόμο για το μοναστήρι Ζόσιστε οπου πήγαιναν προκειμένου να κάνουν συνεντεύξεις με τους μοναχούς που είχαν απελευθερωθεί από το αιχμαλωσία του ΟΥΤΣΕΚΑ.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι δεν εχει καμιά αμφιβολία ότι η διεθνής και ανεξάρτητη Επιτροπή γα τη Σρεμπρένιτσα, θα αποδείξει ότι θάφτηκαν στο Ποτοτσάρι, τουλάχιστον το 50% των μουσουλμάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη μέσα και γύρω από τη Σρεμπρένιτσα πράγμα που σημαίνει ότι το Ποτοτσάρι, που η προπαγάνδα των μουσουλμάνων το εμφανίζει ως νεκροταφείο των θυμάτων του εγκλήματος στη Σρεμπρένιτσα, είναι βασικά ένα στρατιωτικό κοιμητήριο. Η Κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε στην απόφαση για τη συγκρότηση της νέας διεθνούς επιτροπής πραγματογνωμόνων ότι η Επιτροπή θα εξετάσει λεπτομερώς τα γεγονότα που συνέβησαν στη Σρεμπρένιτσα, μεταξύ του 1992 και του 1995 «προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και η ανεκτικότητα μεταξύ των λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και να υπάρξει οριστική συμφιλίωση και συνύπαρξη των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ θα βγει από τη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του επόμενου έτους. Η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο, δηλαδή η αποχωρούσα κ. Κόρμακ έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς θα συναντηθεί σήμερα στο Σότσι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. στη Δυτική Ευρώπη. Ο κ. Ντάτσιτς, σχολιάζοντας τις «απειλές» της Πρίστινα σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων με τη Σερβία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερώς και ότι για την οριοθέτηση είναι απαραίτητη η συμφωνία των μερών. «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει μια διοικητική γραμμή που σχεδόν 20 χρόνια την ελέγχει η ΚΦΟΡ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θέλουμε να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό. Ο διάλογος θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο», δήλωσε. Η εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι» έγραψε ότι «ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να γίνει το Νοέμβριο όταν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες Γαλλίας και των ΗΠΑ Μακρόν και Τραμπ στο Παρίσι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος δήλωσε ότι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου κανείς δεν πρέπει να βιάζεται και ότι η Σερβία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα για να διατηρήσει το Κόσσοβο ως τμήμα της επικράτειάς της. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ρεπορτάζ των εφημερίδων που αποδίδονται σε «καλά πληροφορημένες πηγές» ανέφεραν ότι ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς που συνεργαζόταν και συνεργάζεται με την Αλβανική μαφία και το εμπόριο ναρκωτικών, εργάζεται με τους αλβανούς και τον πρώην δήμαρχο του Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας για «να καταστρέψουν την πολιτική της Σερβίας όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο», και γράφουν ότι «ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου» θέλει να καταστεί το Κοσσυφοπέδιο εντελώς Αλβανικό (κράτος)». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το δημόσιο χρέος της Σερβίας στο τέλος του Ιουνίου ήταν περίπου 24 δίς ευρώ και αναλογούσε στο 59,7% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός για την Κοινωνία της Πληροφορίας Ντάμιαν Μαντσέφσκι απάντησε στις καταγγελίες του VMRO-DPMNE οι ενόψει του δημοψηφίσματος θα γίνουν 6000 νέες «ρουσφετολογικές προσλήψεις» πού είπε ότι αυτά τα έκανε το VMRO 11 χρόνια στην εξουσία, και ότι οι προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα ήταν ως τώρα 2,543. Το VMRO-DPMNE του απάντησε ότι κοροϊδεύει τον κόσμο δίνοντας μόνο τις κανονικές προσλήψεις σε πάγιες θέσεις και όχι τους «έκτακτους» με συμβάσεις έργου. Το VMRO-DPMNE κατάγγειλε και την υπουργό άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα ότι θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για διαφήμιση για το δημοψήφισμα τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη τροφίμων στις στρατιωτικές μονάδες και οι στρατιώτες περιμένουν επί τρεις εβδομάδες να πληρωθούν για τον προηγούμενο μήνα.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Κάρμεν Νταν ζήτησε συγνώμη από όσους δεν συμμετείχαν στα επεισόδια στην πλατεία Βικτωρίας αλλά τραυματίστηκαν. Η υπουργός επισκέφτηκε και τους 11 Αστυνομικούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, και ανακοίνωσε ότι παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη 21 από τους συλληφθέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου