Αυγούστου 20, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Νέα Σκάνδαλα των Σοσιαλδημοκρατών .Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι ο Υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπσε, αποδέχτηκε την δωρεά ληγμένων ινσουλινών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των διαβητικών, και ότι στην διαδικασία εμπλέκεται η ΜΚΟ του Υπουργού. Η κυβέρνηση απάντησε ότι η ΜΚΟ του υπουργού εδώ και ένα χρόνο δεν έχει δραστηριότατα, και ότι η δωρεά των ινσουλινών που λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου ήταν απευθείας δωρεά από την «Novo Nordisk» και ότι επειδή οι διαβητικοί τις χρησιμοποιούν εντός το πολύ 30 ημερών, κανείς δεν θα κινδυνεύσει. Το VMRO-DPMNE επανήλθε απαιτώντας την άμεση παραίτηση του Υπουργού. Ο υπουργός απειλεί με μηνύσεις. Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε νεες «κομπίνες» του «Ταμείου Καινοτομίας», με επιχορηγήσεις 12,370,344 δηναρίων ή 201,143 ευρώ, σε δυο επιχειρήσεις που είναι υπό εκκαθάριση. Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE είπε ότι η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών αξίζει επιχορήγηση για καινοτομία στην εγκληματικότητα. Ειδικότερα στην εταιρεία , «Φόρμα ωμέγα έρευνα ε.π.ε.», έδωσαν επιδότηση και από τον οργανισμό απασχόλησης αλλά έχει μηδέν προσωπικό και 11.180.260 σε δηνάρια ή 182.000 ευρώ, «για ένα έργο εξαιρετικής καινοτομίας στον τομέα της περιποίησης του δέρματος με οργανικά Καλλυντικά βάσει καινοτόμου βιοτεχνολογίας. Η Ε.Π.Ε δήλωσε ότι θα επενδύσει 4,791,540 δηνάρια αλλά είναι σε διαδικασία διαγραφής, Το Ταμείο Καινοτομίας, διέψευσε ότι οι εταιρείες είναι υπό εκκαθάριση. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα είμαι με τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο στις 9 Σεπτεμβρίου», είπε ο Σέρβος πρόεδρος σε συνέντευξη στην RTS. Το Βελιγράδι δεν θα εξετάσει κανένα σχέδιο για μια τελική λύση για το Κόσσοβο και το Μετόχι που θα μπορούσε να προτείνουν η Πρίστινα και ο Χασίμ Τάτσι αν πριν οι Αλβανοί δεν εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να σχηματίσουν την Ένωση των Σερβικών Δήμων. Ο μουσουλμάνος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρασίμ Λιάιτς, από το Σάντζακ δήλωσε ότι είναι «απίστευτο» πως, μια «μεγάλη μερίδα» της σερβικής πολιτικής ελίτ προτιμά μια «παγωμένη σύγκρουση» στο Κόσσοβο, αλλά κανείς δεν μιλά για το κόστος μιας τέτοιας επιλογής. Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι η σημερινή γενιά λόγω της ευθύνης για το μέλλον του σερβικού λαού δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει το ζήτημα του Κοσσυφοπέδιου να επιλυθεί από τις μελλοντικές γενιές.

 ΑΤΤΑΛΕΙΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς που εγκαινίασε το Σερβικό Προξενικό γραφείο δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε ένα συνασπισμό εναντίον της Τουρκίας. 

ΑΓΚΥΡΑ . Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Σογιούλ και συζήτησαν για την συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων των δυο χωρών ώστε να παρέχουν μέγιστη ασφάλεια στους πολίτες μέσω των κοινών δράσεων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ο σερβικός στρατός συμμετείχε σε κοινά γυμνάσια στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τιμήθηκε χθες η 104η επέτειος από την μάχη της Σέρ, που ήταν
 η πρώτη συμμαχική νίκη και μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες νίκες του σερβικού στρατού κατά τον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι είναι καιρός οι Σέρβοι να επανακαθορίσουν στόχους και εθνικές πολιτικές διότι οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε ως αντισυνταγματική και παράνομη την προσπάθεια του Υπουργού Ασφαλείας του Ιζετμπέγκοβιτς Ντράγκαν Μετκιτς, αλλά και άλλων για να αναπτυχθούν μέλη των αστυνομικών υπηρεσιών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας, για να βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων, από την παράνομη είσοδο «μεταναστών». 

ΝΤΟΜΠΌΙ. Ο Πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος , (SDS) Βούκοτα Γκοβεντάριστα δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι η Σερβική Δημοκρατία , χρειάζεται βοήθεια για να προστατεύσει τα σύνορα». Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, είπε όμως ότι σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, η αστυνομία της κάθε οντότητας καλύπτει τη δική της επικράτεια. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι «ο Γκοβενταρίτσα και ο υπουργός Ασφαλείας της Ντράγκαν Μέκτιτς, πρέπει να ξέρουν ότι όσο το SNSD και οι εταίροι του συνασπισμού του είναι στο πηδάλιο της οντότητας, κανείς άλλος , πλην της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας δεν θα φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών της Σέρπσκα . Ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νέναντ Στέβαντιτς είπε ότι ο Γκοβενταρίτσα και ο Μέκτιτς, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου οι αστυνομικοί της Σέρπσκα θα πυροβολούν τους αστυνομικούς της Ομοσπονδίας». Ο Αντιπρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών, Σλόμπονταν Ζουπλιάνιν, είπε ότι οποιαδήποτε εμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων της FBiH στη Σερβική Δημοκρατία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα της Σέρπσκα και την Ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία σχεδιάζει να δανειστεί 1,6 δισ Μάρκα στα επόμενα τρία χρόνια, έτσι να είναι ισοσκελισμένος ώστε ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η βουλγαρική ταινία «Αγκά» , του Μίλκο Λάζαροφ, απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σεράγεβο.

 ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου απαγόρευσε και στη συνέχεια εμπόδισε κληρικούς και πιστούς να κάνουν θεία λειτουργία στο ΙΝ της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Ιβάνοβα Κορίτα κοντά στην Τσετίνιε.

 ΚΟΤΟΡ. Ο Επικεφαλής της Συμμαχίας των Σέρβων από την τέως Γιουγκοσλαβία, Μίοντραγκ Λίντα, καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου του Κότορ να καταδικάσει την 20χρονη Σάρα Βίντακ από το Βελιγράδι σε ένα μήνα φυλακή για υποτιθέμενη προσβολή της δικαστίνας Γέλενας Στάνισιτς και ζήτησε από τις σερβικές Αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση απελευθέρωση της. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Επειδή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, σχολίασε τα γεγονότα στο Βουκουρέστι λέγοντας ότι , «η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι πολιτική λύση», η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάνστιλα έστειλε αμέσως επιστολή στον Γιούνκέρ στην οποία τόνισε ότι, «διάφορα πολιτικά Κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Κλάους Γιοχάνις , προσπαθούν να «ανατρέψουν διά της βίας την νόμιμη κυβέρνηση», και πρόσθεσε ότι οι «ειρηνικοί διαδηλωτές», επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, προσπάθησαν να εισβάλουν στο Κυβερνητικό Μέγαρο και ότι η αστυνομία υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει βία για να τους απωθήσει. Η Γερουσιαστής Αντονέσκου επανήλθε με δηλώσεις της υποστηρίζοντας ότι ο Νταγκνέα με την πολιτική του έχει οδηγήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο 25%. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Eurostat», η Βουλγαρία συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την μεγαλύτερη επιτάχυνση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση .Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία ήταν 3,6%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο επιταχύνθηκε στο 2,2% και στο 2,1% στη ζώνη του ευρώ. Ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Ιούλιο σημειώθηκε στη Ρουμανία (4,3%), την Ουγγαρία (3,4%) και την Εσθονία (3,3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου