Ιουλίου 31, 2018

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο στατιστικής κατά το πρώτο πεντάμηνο το ΑΕΠ της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 520,0 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη του προηγούμενου έτους και κατά 1,45 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2017. Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος του κυβερνητικού τομέα, στα τέλη Μαΐου, ανήλθε σε 5,6 δισ. ευρώ ή 10,7% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση, μέσα σε ένα έτος, κατά 790,2 εκατ. ευρώ ή 12,3%. 

ΣΟΦΙΑ. Από σήμερα μέχρι τις 12 Αυγούστου, στο πεδίο ασκήσεων Νόβο Σέλο, στη Νότια Βουλγαρία, πραγματοποιείται πολυεθνική η στρατιωτική άσκηση «Platinum Lion 18» με συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ, της Αλβανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Θα πραγματοποιηθούν τακτικές ενέργειες μονάδων, βολές και επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Η στατιστική υπηρεσία του Μαυροβουνίου «Monstat» ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο στο Μαυροβούνιο , το μέσο εισόδημα χωρίς φόρους και εισφορές ήταν 511 ευρώ, ενώ το μέσο ακαθάριστο εισόδημα ήταν 767. 
Ο βουλευτής Γκόραν Ράντονιτς από το κόμμα «Ενωμένο Μαυροβούνιο», δήλωσε οτι οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο υπόκεινται σε συνεχή προπαγάνδα και πιέσεις για να αλλάξουν την ταυτότητά τους και να εγκαταλείψουν τις παραδόσεις τους.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι η έναρξη κατασκευής από τους Κροάτες της γέφυρας Πελιέσατς αγνοεί τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του κυριαρχικού δικαιώματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα . Η κατασκευή της γέφυρας του Πελίεσατς από την Κροατία ξεκίνησε τη Δευτέρα και οι Κινέζοι κατασκευαστές θα την παραδώσουν σε 36 μήνες. 

ΤΟΥΖΛΑ . Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή ο διευθυντής του κτηνιατρικού Ινστιτούτου στο καντόνι της Τούζλα, Σενάντ Χάμζιτς 57 ετών, για κατάχρηση εξουσίας. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Περισσότερο από το 50% του συνόλου των 114,629 οχημάτων που είναι καταχωρημένα στη Σερβική Δημοκρατία το δεύτερο τρίμηνο του 2017 είναι άνω των 15 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής. ΤΡΝΟΒΟ. Έγινε το μνημόσυνο και η κατάθεση Στεφάνων για την 26η επέτειο του θανάτου 124 αμάχων κατά τον πόλεμο του 1990. Το μνημόσυνο διοργανώθηκε από τον σύλλογο οικογενειών.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Οι οικογένειες των απαχθέντων και εξαφανισθέντων Σέρβων δήλωσαν ότι είναι πλέον βέβαιο με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της EULEX στους Αλβανούς ότι δεν θα μάθουν ποτέ τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Συνέλευση συζήτησε το ψήφισμα σχετικά με το διάλογο με τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι , είπε ότι μια ενδεχόμενη τελική συμφωνία, συμφιλίωσης πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα των αγνοουμένων, και τόνισε ότι «η συμφιλίωση με τη Σερβία, δεν θα περιλαμβάνει αμνήστευση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο». Ο Χαραντινάι είπε ότι «η Συνέλευση θα πρέπει να αναλάβει την τελική φάση των συνομιλιών με τη Σερβία». Τα Κόμματα της αντιπολίτευσης, 
η «LDK» και η «Vetevendosje», τάχθηκαν κατά της πρότασης ψηφίσματος. 
Ο εισηγητής της «Vetevendosje» είπε χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να πιστέψω ότι γράψατε αυτό το κείμενο.Υποψιάζομαι ότι κάποιος άλλος το έχει γράψει για εσάς». Ο Αβντουλάχ Χότι από την LDK είπε ότι το ψήφισμα, «δεν οδηγεί πουθενά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου