Ιουνίου 29, 2018

Επι τροχάδην

ΒΙΤΟΒΝΤΑΝ. Οι απανταχού Σέρβοι τίμησαν χθες το «Βίτοβνταν» αν και ο άγιος Βίτος, που έγινε και προστάτης του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, (VRS), εξακολουθεί να εορτάζεται από την παλαιοημερολογίτικη Σερβική Εκκλησία στις 14 Ιουνίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Σερβική Δημοκρατία ήταν το Άντριτσγκραντ όπου αποκαλύφθηκε το μνημείο των αδελφών Σοκόλοβιτς. Του Γενίτσαρου Πασά και του Πατριάρχη Μακάριου. Επίσης κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Γκαβρίλο Πρίνσιπ, στο ανατολικό Σεράγεβο. Αλλά εκδηλώσεις έγιναν «σε κάθε πόλη και χωριό» για την μνήμη των σκοτωμένων, για το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου. Μέσα στο εορταστικό κλίμα, η αμερικανίδα πρέσβειρα Μωρίν Κόρμακ έκανε «ρελάνς» και παρέθεσε στο Σεράγεβο την ημέρα του Βίτοβνταν, δεξίωση για την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ» που εορτάζεται στις 4 Ιουλίου . Η πρέσβειρα είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και φίλος», (του Ιζετμπέκοβιτς), και ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Στο Κοσσυφοπέδιο πήγε ο «Εθνάρχης» Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, που πρώτα έκανε λειτουργία στο Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα και μετά μαζί με τους προσκυνητές πήγαν με τα πούλμαν στο Γκαζιμέσταν, υπό την συνοδεία πολυάριθμων αλβανών αστυνομικών. Στο λόγο του στο Γκαζιμέσταν, εκεί που το 1989 ο Μιλόσεβιτς μίλησε σε 1000000 Σέρβους, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είπε ότι το Κόσσοβο είναι η κεφαλή του Αγίου Τσάρου Λάζαρ και η υπόλοιπη Σερβία είναι το σώμα του, και το να παραιτηθεί κανείς από το κεφάλι σημαίνει ότι αποκηρύσσει τον εαυτό του, την ιστορική γνώση και το μέλλον του. Ο Σεβασμιότατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στο Κρούσεβατς, όπου πριν από 629 χρόνια κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων ο Τσάρος Λάζαρος και ο στρατός του πριν την μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Το Γραφείο της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ανακοίνωσε ότι με απόφαση που ελήφθη από την Πρίστινα και έγινε δεκτή από τους μεσολαβητές στο διάλογο των Βρυξελλών απαγορεύτηκε στον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, να μεταβεί στην Γκρατσάνιστα και το Γκαζιμέσταν για το Βίτοβνταν. 


ΜΟΣΧΑ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Ρωσίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και την αμοιβαία υποστήριξη στους διεθνείς οργανισμούς. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα κλείσει ε ποτέ τα σύνορα σε εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους ή διώξεις και ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κέντρα υποδοχής μεταναστών στο έδαφος της Σερβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για να διατεθούν 700 εκατομμύρια δηνάρια (περίπου 5,9 εκατ ευρώ) για έκτακτο βοήθημα προς τους πολίτες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές, από πλημμύρες τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Ο Αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου, Γκόραν Βέσιτς, ανακοίνωσε ότι τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι μισθωτές δημοτικών εμπορικών χώρων θα εχουν έκπτωση 5% επί των μισθωμάτων και επί όλων των δημοτικών φόρων, εάν εχουν τις ταμπέλες στους στα Κυριλλικά. Η εκπτωση στους δημοτικούς φόρους θα ισχύει και για όλα τα εμπορικά καταστήματα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Μνημείο για τον μακαριστό Πατριάρχη Παύλου θα αποκαλυφθεί στις 15 Νοεμβρίου , την ημέρα του θανάτου του, στην πλατεία μπροστά από στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι.
ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ «πετάχτηκε» στις Βρυξέλλες και συνατήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Επίτροπο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Πάρντιου, εκ των διαπραγματευτών για την ειρήνευση στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90, που ηταν ομιλητής στο Συνέδριο για την «Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», «ακούγεται πολύ ωραίο», ότι, «απεικονίζει την πραγματικότητα και την ιστορία της περιοχής», και τόνισε ότι οι ΗΠΑ, «υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Ο Πάρντιου, είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έδειξαν μεγάλο πολιτικό θάρρος για το θέμα της ονομασίας», η οποία, είπε, «θα αλλάξει την κατεύθυνση της κίνησης του Μακεδονικού έθνους και ολόκληρης της περιοχής». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας κήρυξε την επίσημη έναρξη του τριετούς προγράμματος για την ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ.

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η βαλκανική νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και πιστεύει στο γάμο Το Ίδρυμα «Φρίντριχ Εμπερτ» διεξήγαγε, σε 10 χώρες των Βαλκανίων, την «Έρευνα της νεολαίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης », με ερωτήματα για τον ελεύθερο χρόνο , την εκπαίδευση, τις αξίες, και την πολιτική. Τα αποτελέσματά της έδειξαν, στροφή στην οικογένεια που «γίνεται, όλο και περισσότερο, το οχυρό των νέων», «δημοτικότητα του θεσμού του γάμου», και ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα κόμματα. Εγινε επίσης σαφές ότι οι νέοι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην τηλεόραση ή τις εφημερίδες. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι σε δηλώσεις τους επέσεισε την απειλή μετατροπής του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου σε «παλαιστινιακό». 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ενώ στο Κοινοβούλιο άρχισε η συζήτηση των τροπολογιών στον Ποινικό Κώδικα οι Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών του Καναδά της Ελβετίας, της Νορβηγίας και 7 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία), συνυπέγραψαν μια κοινη δήλωση με την οποία ζήτησαν από τοςυ βουλευτές να μην εγκρίνει τις αλλαγές που απειλούν την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τη Δήλωση κυκλοφόρησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρουμανία, αναφέρει: αλλά επίσης υπογραφεί από τους εκπροσώπους του «Εμείς, διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι, της Ρουμανίας καλούμαι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην τροποποίηση του Ρουμανικού Ποινικού Κώδικα να αποφύγουν αλλαγές που θα αποδυνάμωναν το κράτος Δικαίου και την ικανότητα της Ρουμανίας να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και τη διαφθορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου