Ιουνίου 30, 2018

Ο Ντόντικ στο Χιλανδάρι

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ επισκέπτεται το μοναστήρι του Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, όπου έγινε δεκτός από τον ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον ηγούμενος για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης. 





ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η εφημερίδα «Ναζαβίσνε Νόβινε» έγραψε ότι η Κροατία αγόρασε τα οικόπεδα στα οποία θα πατήσει η γέφυρας πάνω από τον Σάββα στη Γκραντίσκα.
ΓΙΑΝΤΝΟΒΟ. Η κροατική αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο το μέλος του Συλλόγου «Γιάντοβνο 1941», Ντάνε Λούκαιτς 67 ετών, από τη Μπάνια Λούκα,
 ο οποίος ταξίδευε με πούλμαν στο Γιαντνοβο για την Ημέρα Μνήμης και την 77η επέτειο από τη δολοφονία περισσότερων από 60.000 ανθρώπων από τους Ουστάσι στο στρατόπεδο θανάτου στο Γιάντνοβο. 
Οι Κροάτες κατά την διέλευση των συνόρων συνέλαβαν δυο άτομα και ενώ τον έναν τον άφησαν ελεύθερο τον Λούκαιτς τον συνέλαβαν. 

Το Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι ο Ντάνε Λούκαιτς  που ήταν πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής Ασφάλειας  στην 5η στρατιωτική περιοχή του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, κρατείται ως ύποπτος διάπραξης εγκλημάτων πολέμου  κατά των αιχμαλώτων στο στρατόπεδο Μανιάτσα τον Σεπτέμβριο του 1992. 
Η Ένωση αποστράτων του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας  (VRS) καταδίκασε  την αδικαιολόγητη σύλληψη του συνταγματάρχη του VRS Ντάνε Λούκαιτς  υπό το πρόσχημα ότι ήταν διοικητής του στρατοπέδου Μανιάτσα, το οποίομ είναι εντελώς ψευδες και αναληθές και ζήτησε από τις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας και της; Βοσνίας Ερζεγοβίνης να ζητήσουν από τις κροατικές αρχές την άμεση απελευθέρωση του.

Στο Λονδίνο η Διεθνής Επιτροπή Γιασένοβατς κάλεσε  τα μέλη της, να αποφεευγουν τις επισκέψεις στην Κροατία μέχρις ότου η κυβέρνηση της δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια  των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις και τα διεθνή συνέδρια για τις εκτελέσεις   Σέρβων, Εβραίων και Ρομά στην Κροατία από το καθεστώς των Ουστάσι.


 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το «πραγματικό SDS», ανακοίνωσε ότι ο Ράντομιρ Λούκιτς θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες γενικές εκλογές για Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Σερβίας και ο Γκόικο Κλίτσκοβιτς θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι Σερβία δεν θα γίνει «ουδέτερη ζώνη» για τους μετανάστες. 

Ο αμερικανικός δήθεν συμβιβασμός για το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κάιλ Σκοττ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να «ενθαρρύνει» τόσο το Βελιγράδι οσο και την Πρίστινα «για να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση», τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «αυτό το έτος ως ζωτικής σημασίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου» . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι αναμένει μια ακόμα χώρα να αποσύρει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου, και θα είναι η έκτη χώρα που θα το κάνει, και ότι αναμείνει να πέσουν κάτω από 100 οι χώρες που αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Πρίστινα. Είπε ακόμα ότι οι ΗΑΠ ασκούν αφόρητες πιέσεις στην χώρα αυτή προκειμένου να μην υλοποιήσει την απόφαση της. Ο εμπειρογνώμονας Λιούμπαν Κάραν χαρακτήρισε ως άμεση πρόκληση την αποστολή των ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (ROSU) στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι κατά τις εκδηλώσεις του Βίτοβνταν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ευροβουλευτή Κνουτ Φελκεστάιν ότι το Βελιγράδι συμμετέχει στο διάλογο με την Πρίστινα με την επιθυμία να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα μέσω συμβιβασμού, αλλά και για να προστατεύσει τα ζωτικά κρατικά και εθνικά συμφέροντά της. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε ότι ούτε ένας επίσκοπος στη Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα υποστηρίξει ούτε τον διαμελισμό ούτε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Σερβία την 1η Νοεμβρίου, για να παραστεί στη επέτειο απελευθέρωσης του Βελιγραδίου το 1918.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση  του να επισκεφθεί το Βελιγράδι κατά τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια  από τη νίκη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πολέμο. Ο υπουργός εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν , μετα τις συνομιλίες του με τον Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Αγία Ε΅δρα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Πρίστινα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός για το Κοσσυφοπέδιο και ότι θα διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στη σύνοδο του Συμβουλίου του Παγκόσμιου  Οργανισμού Τελωνείων αποτράπηκε η είσοδος του  Κοσσυφοπεδίου στον Οργανισμό.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς είπε ότι το Σερβικό δικαστικό σώμα έχει δεσμευτεί για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας των αλβανικής καταγωγής, αδελφών Μπίτισρι, που ηταν Αμερικανοί πολίτες. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε επίσης την επιχορήγηση με 100.000 μετατρέψιμα Μάρκα της Μονής Χιλανδαρίου για να συμβάλει στην επισκευή των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις. Το Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοίνωσε ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους η αξία του εξωτερικού εμπορίου έφτασε τα 2,2 δισ δολάρια, ενώ η κάλυψη των εισαγωγών ήταν 
72,5 %. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Μνημόσυνο θα γίνει σήμερα στο Γιάντοβνο για τους περισσότερους από 60000 Σέρβους και Εβραίους που εξοντώθηκαν εκεί το καλοκαίρι του 1941 από τους κροάτες. Θα γίνει και υψωση του Τιμίου Σταυρού.



ΣΚΟΠΙΑ . Ο Πρόεδρος του  κοινοβούλιου της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι δήλωσε ότι  ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας  με την Ελλάδα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ακόμη και αν ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν τον υπογράψει.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Σερβικης Δημοκρατίας για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό και Πληροφοριών, Ντανιέλα Μίρντα δήλωσε ότι η λεγόμενη Βοσνιακή γλώσσα είναι μια επιστημονική απάτη και πολιτικό σχέδιο των μουσουλμάνων στόχος του οποίου είναι να δημιουργήσουν «γλώσσα της πλειοψηφίας» έναντι της Κροατικής και της Σερβικής. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου μετα από 15 χρόνια επισκευών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς και η πριγκίπισσα Κατερίνα εδωσαν δεξίωση για τους καλύτερους 500 απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία Παρέστησαν και οι αρμόδιοι υπουργοί.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβικής Δημοκρατίας Πέταρ Τζόκιτς και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Στατιστική Υπηρεσία του Μαυροβούνιου ανακοίνωσε ότι ο μέσος καθαρός μισθός χωρίς φόρους και εισφορές διαμορφώθηκε τον Μάιο σε 512. ευρώ.

 ΝΙΚΣΙΤΣ .Το ντοκιμαντέρ «Κόσσοβο: Μια στιγμή Πολιτισμού», του Μπόρις Μαλαγκούρσκι παρουσιάστηκε στο Νίκσιτς, στο πλαίσιο εκδήλωης για το Βιτοβνταν. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το κίνημα «Αληθινό Μαυροβούνιο» του οποίου ο ηγέτης Μάρκο Μίλατσιτς είπε ότι το Κόσσοβο και το Μετόχια είναι και θα είναι ένα μέρος της ψυχής κάθε Μαυροβουνίου.

H 30η Ιουνίου στην Ιστορία

763 . Διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη της Αγχιάλου κατά την οποία οι Βυζαντινοί ποι διοικούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε' νίκησαν τους Βούλγαρους. Και οι δυο είχαν βαριές απώλειες . 

1397. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Ένωση του Καλμάρ, υπό τη Βασίλισσα Μαργαρίτα.

1422. Ο στρατός του Δούκα του Μιλάνου νίκησε τη δύναμη της Παλαιάς Ελβετικής Ομοσπονδίας, στη μάχη του Αρμπέντο εδραιώνοντας την κυριαρχία του Μιλάνου στις περιοχές των Μπελλιντσόνα και Λεβεντίνα. 

1520. Κατά τη φοβερότερη νύχτα «νότσε τρίτσε», οι Αζτέκοι αιφνιδίασαν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις τον Κονκισταδόρες και τους κατέσφαξαν αλλά ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν.


1559. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι και πέθανε 10 ημέρες μετά. Ο θάνατος του προκάλεσε την απαγόρευση του σπορ των Κονταρομαχιών.

1651. Έληξε η μάχη του Μπερεστέτσκο, κατά την οποία οι Τάταροι πρόδωσαν τον Χμελνίτσκι και οι Κοζάκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Πολωνούς που αιχμαλώτισαν τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι.



 1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ. 


1764. Εμφανίστηκε το τέρας της Ζεβοντάν που επιτέθηκε σε μια βοσκοπούλα στην που κατάφερε να επιβιώσει επειδή την υπερασπίστηκαν τα σκυλιά της, δίνοντάς της χρόνο να καταφύγει ανάμεσα στα βόδια της, που κράτησαν μακριά το τέρας με τα κέρατά τους. Η κοπέλα έφτασε τελικά στο χωριό σώα και διηγήθηκε στους έκπληκτους χωρικούς το συμβάν. Σύμφωνα με την περιγραφή της, της επιτέθηκε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στους επόμενους μήνες, το Τέρας που τρομοκράτησε τη Γαλλία σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους κυρίως γυναίκες και παιδιά. 

1793. Ο Ροβεσπιέρος απομάκρυνε από τους ορεινούς τους «λυσσασμένους» Ζακ Ρου, και Τεοφίλ Λεκλέρκ. 

1810. Η Γαλλία αγόρασε το Πριγκιπάτο της Βηρυττού στην τιμή των 15 εκατομμυρίων φράγκων από το Βασίλειο της Βαυαρίας 

1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε συμμαχία με τη Ρωσία, κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία.

 1879. Στην Αίγυπτο καθαιρέθηκε από τον Σουλτάνο ο κεδίβης Ισμαήλ πασάς.



1884 . Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. 

1908 . Στην ανατολική Σιβηρία, από την πτώση κομήτη ή αστεροειδούς που προκάλεσε σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κεντρική Ευρώπη κάηκε η περιοχή του ποταμού Τουγκούνσκα. (Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους)



1913. Το πρωί της 30ης Ιουνίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τουρκική εισβολή από τα ΝΑ στη Βουλγαρία. Ανακλήθηκε από τη Σόφια, ο πρέσβης της Ρουμανίας. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το νομοσχέδιο της άμυνας, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση του στρατού. 

1916. 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου. Μεγάλη Πυρκαγιά στο Τατόι. 

1925. Η κυβέρνηση του Θ. Πάγκαλου εμφανίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, ανέγνωσε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
 Ο Πάγκαλος διακηρυξε: «Δι' ημάς δεν υπάρχει βενιζελισμός ή κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δυο ταύτα κόμματα πρόσωπα. 
Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς». 
Η κυβέρνηση έλαβε 185 ψήφους και καταψηφίστηκε μόνο από 14 βουλευτές. Ακόμη και «ο πατέρας της Δημοκρατίας» πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του Πάγκαλου ότι... δε θα κηρύξει δικτατορία και τον υπερψήφισε! Από την ψηφοφορία απέσχαν τα Κόμματα των Προοδευτικών και Συντηρητικών Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος). Στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ο Θ. Σοφούλης όρθωσε το ανάστημά του και την καταδίκασε. 
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επιτέθηκε στο Θ. Πάγκαλο ο δημοκρατικός πληρεξούσιος Π. Καρασεβδάς. Στη συνέχεια η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε 30μελή Επιτροπή την οποία «εξουσιοδότησε» να ψηφίσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Η Εθνοσυνέλευση θα κυρώσει τελικά το νέο Σύνταγμα και από 1ης Νοεμβρίου θα μετατρεπόταν σε απλή Βουλή και η θητεία της θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. 

1930. Υπογράφηκε η 3η Αγγλο-ιρακινή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Ιράκ. Συνεχίστηκε όμως η Βρετανική στρατιωτική παρουσία και η πρόσβαση των Ρότσιλντ στο πετρέλαιο της χώρας. Αποχώρησαν από τη Ρηνανία τα Γαλλικά στρατεύματα. 

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ με τη συμπαράσταση των Χέιντριχ , Χίμλερ, Γκέρινγκ, διέταξε τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο να συλλάβουν τα ηγετικά στελέχη των «Φαιοχιτώνων». Συνελήφθησαν ο Ερνστ Ρεμ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ, ο Στάϊνχουμπερ, ο Βόλφ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των Ταγμάτων Εφόδου. Που εκτελέστηκαν στις 2 Ιουλίου. 

1936. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ απεύθυνε στην Κοινωνία των Εθνών έκκληση για βοήθεια ενάντια στην εισβολή της Ιταλίας στη χώρα του. Η Κοινωνία των Εθνών διέταξε κυρώσεις κατά της Ιταλίας, που δεν εφαρμόστηκαν. 

1940. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα νησιά της Μάγχης. 

1944. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων στην Παραμυθιά ανάμεσα στο ΙΙ/16 Τάγμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ) και τους Τσάμηδες 
Η επίθεση των ενόπλων Τσάμηδων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες. 
Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού. Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες. Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ. 1946. Προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, (ΦΕΚ Α΄ 205), το Δημοψήφισμα με το ερώτημα της επανόδου του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι καθώς και μια μια τρίτη επιλογή υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
1948. Μετά τον σεισμό της 22ας Απριλίου των 6,3 Ρίχτερ,σεισμός 6,4 Ρίχτερ επληξε τη Λευκάδα με επίκεντρο στα βόρεια του νησιού. 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα χωριά ,Τσουκαλάδες, Άγιος Νικήτας, Δρυμώνας, Καλαμίτσι και Εξάνθεια. Στην πρωτεύουσα κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι περί τας 280 οικίες και 880 περίπου υπέστησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαράς ζημίας. Συνολικά στο νησί έπεσαν 1209 σπίτια και 1869 υπέστησαν σημαντικές ζημίες. 

1949. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. σύνθεση της κυβέρνησης ήταν: Αλέξανδρος Διομήδης πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Α΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος Β΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Μελάς υπουργός Δικαιοσύνης Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Τσάτσος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού Δημήτριος Χέλμης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαύρος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εις ον ανατίθεται προσωρινά η άσκησις καθηκόντων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σταύρος Νικολαΐδης υπουργός Δημοσίων Έργων Πάνος Χατζηπάνος υπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Παπαδογιάννης υπουργός Ανοικοδομήσεως Δημήτριος Βουρδουμπάς υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, και Τηλεφώνων Χρήστος Γουλόπουλος υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Ροδόπουλος υπουργός Υγιεινής Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ευάγγελος Αβέρωφ υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών Εμμανουήλ Μαρινάκης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμανουήλ Λουλακάκης υπουργός Εργασίας Γεράσιμος Βασιλειάδης υπουργός Ναυτικών Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης υπουργός Αεροπορίας Μιχαήλ Αιλιανός υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών Βασίλειος Στεφανόπουλος.Κωνσταντίνος Κορόζος υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος. 

1950. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε την εντολή αμερικανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ιαπωνία να βοηθήσουν τη Δημοκρατία της Κορέας. 

1960. Η Δημοκρατία του Κονγκό ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.

1964.Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έδωσε εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης εξαιρέσεώς του. 

1967. Έληξε στο Βουκουρέστι η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. 

1970. Στο Λουξεμβούργο , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία,η Νορβηγία και η Ιρλανδία άρχισαν διαπραγματεύσεις για προσχώρηση, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. 

1971.Τρεις Σοβιετικοί αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους κατά την προσγείωση του σοβιετικού διαστημόπλοιου Σογιούζ ΙΙ, το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 570 ώρες και 22 λεπτά. 

1993.Στην Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε η Ιδρυτική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης. 

1995 . Η μουσουλμανική κυβέρνηση στο Σεράγεβο διέκοψε όλες τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για επιεική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας. 

1996 . Κάτω από ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς παραιτήθηκε και μετέφερε τις αρμοδιότητες του στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Μετά την παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο Μεσιούτ Γιλμάζ ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός της Τουρκίας . Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης με 53,7% έναντι 45,7% του Άκη Τσοχατζόπουλου. 

1997. Κίνα πήρε επίσημα τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας. 

1999. Η Σκωτία μετά από σχεδόν 300 χρόνια ανέκτησε το δικό της κολοβό «κοινοβούλιο». 

2003. Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μέκιτς, που κατηγορούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο Ομάρσκα κοντά στο Πρίεντορ, παραδόθηκε στις αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας και εκδόθηκε στην Χάγη. 

2004. Ο Άγγλος Ύπατος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάτι Άσνταουν, απομάκρυνε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Κάλινιτς από τη θέση του και του απαγόρευσε κάθε δημόσια και πολιτική δραστηριότητα. Μαζί με τον Κάλινιτς απαγόρευσε σε 60 στελέχη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, να ασχολούνται με την πολιτική.

Ιουνίου 29, 2018

Η 29η Ιουνίου στην ιστορία

922. Ο γιος του Κόμητος του Ανζού Ροβέρτου του Κραταιού και της Αδελαΐδας του Τουρ, από τον Οίκο των Ροβερτιδών με την υποστήριξη του κλήρου και πλήθος ευγενών επαναστάτησε κατά του βασιλιά Κάρολου Γ και στέφθηκε
ο ίδιος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων στην Ρενς στις 
29 Ιουνίου 922, ως Ροβέρτος Α΄

983. Οι Σλάβοι που ζούσαν ανατολικά του ποταμού του Έλβα διέσχισαν τον παραπόταμο του Ελβα , Χάβελ και εισέβαλαν στο έδαφος της Επισκοπής Χάβελμπεργκ. 
Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Σλαβική Επανάσταση ενάντια στον Χριστιανισμό και την υποταγή στο γερμανικό βασίλειο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας . 


1128. Ο Κορράδος Γ' στέφτηκε στο Μιλάνο , από τον αρχιεπίσκοπο  Άνσελμο Ε΄. βασιλιάς της Λομβαρδίας.
1149 . Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώθηκε στη μάχη του Ινάμπ, όπου οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον Νουρεντίν Ζενγκί. Το κεφάλι του κόπηκε από τον Σιρκού τον θείο του Σαλαντίν και απεστάλη μέσα σε ένα ασημένιο κουτί σαν δώρο στον χαλίφη της Βαγδάτης. 


1312. Ο βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο του Λουξεμβούργου, Ερρίκος Ζ΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πρώτη στέψη Αυτοκράτορα από την πτώση των Χοενστάουφεν. 

1400. Άρχισε η βασιλεία του Αλέξανδρου Α του Καλού στη Μολδαβία που διήρκεσε μέχρι την 1 Ιανουαρίου 1432. 

1444. Μεγάλη Νίκη του Σκεντέρμπεη εναντίον  των Τούρκων σε μάχη βόρεια της Επισκοπής.
1561. Στη Μόσχα στην Κόκκινη Πλατεία, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου.

1617. Ο αρχιδούκας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων, Φερδινάνδος Β΄, αφού εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, στέφτηκε στην Πράγα ως βασιλιάς της Βοημίας. 


1715. Στο Πολιορκημένο Ναύπλιο ο Σερασκέρης ζήτησε την παράδοση της Πόλης. Οι Κάτοικοι δήλωσαν στον φρούραρχο ετοιμοι να πολεμήσουν. 
Ο Φρούραρχος απάντησε ότι τα κλειδιά της πόλης κρέμοντααν από τα Κανόνια από όπου μπορούσαν να τα πάρουν οι Τούρκοι. Σφαγή των αιχμαλώτων από την Ακροκόρινθο κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου, για να τρομοκρατηθούν οι υπερασπιστές της Πόλης.

1729. Καταστρεπτικός σεισμός στη Ζάκυνθο. «κατέπεσαν ουρανόθεν τρεις σφαίρες πύριναι εις τοποθεσίας Σωτήρος, Αλυκών και Σχιναρίου. Αι δονήσεις κράτησαν 28 ημέρες..» 

1797. 1.500 Δημοκρατικοί Γάλλοι μαζί με 400 μισθοφόρους της Βενετιάς, αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, όπου τους υποδέχθηκε «ένα έξαλλο από ενθουσιασμό πλήθος», με επικεφαλής τον ορθόδοξο Επίσκοπο Μάντζαρο Χαλκιόπουλο, που προσέφερε στον στρατηγό Ζεντιλύ ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λομβαρδίας και διόρισε τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ιταλίας. 

1807. Ο Ρώσος ναύαρχος Ντμίτρι Σενιάβιν νίκησε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Άθω. 

1850. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε Πατριαρχικό Τόμο που όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή από Σύνοδο αρχιερέων με πρόεδρο το Μητροπολίτη Αθηνών και ελεύθερα από κάθε κυβερνητική επέμβαση. 

1866. Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας. 

1874. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». 

1881. Στο Σουδάν, ο  ιεροκήρυκας Μουχαμάντ Αχμαντ ανακήρυξε τον εαυτό του Μαχντί ( δηλαδή Μεσσίας), και ξεκίνησε την εξέγερση των νομάδων στο Σουδάν ενάντια στην τυραννία των Ευρωπαίων.

 1882 .Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο σύστημα παροχής νερού από πέντε βαθιά πηγάδια. 


1921.Αρχισε η μεγάλη θερινή επίθεση της ελληνικής στρατιάς στη Μ. Ασία, (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) , με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. 

 Απόπειρα δολοφονίας στο Βελιγράδι  κατά του Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς.

1929.Ο Κονδύλης κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο επισήμανε τις ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

1931. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ. 

1934. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Ιουνίου ξεκίνησε το Κύμα των εκκαθαρίσεων των ταγμάτων Εφόδου. Ήταν η λεγόμενη νύχτα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.

 1941. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λιεπάγια. Επίθεση των γερμανικών και Φινλανδικών στρατευμάτων στο Μουρμάνσκ.

 1942. Οι δυνάμεις του Άφρικα Κορπ υπό τον Ρόμελ, έφρασαν στο Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Έκανε πρεμιέρα στο Λένινγκραντ η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς 

1944. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Μπομπρουίσκ στη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί. 

1945. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης της Ρουθηνίας των Καρπαθίων που ενσωματώθηκε στην Ουκρανία.


1958. Στην Κύπρο δολοφονήθηκε από Τούρκους μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου.

1964 .Αποκαταστάθηκαν ομαλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράφηκαν 12 συμφωνίες. 

1965 .Η Ομάδα Μητσοτάκη- Κόκα επιτέθηκε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου με άρθρο στην "Ελευθερία."

 1967. Βαφτίστηκε ο διάδοχος Παύλος 

1974. Η Ισαβέλα Περόν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής αντικαθιστώντας τον άρρωστο σύζυγό της Χουάν Περόν. 

1982. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Λίβανο και εγκλώβησαν τον Γιασέρ Αραφάτ στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού. 

1987.Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», ενώ ο Αντρέας βρισκόταν στις Βρυξέλλες. 

1988. Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. 

1992. Ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας εκκένωσε το αεροδρόμιο του Σεράγεβο και το παρέδωσε στον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ,(UNPROFOR), ώστε να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Σεράγεβο. 

1993.Επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν.

1995. Με συλλείτουργο του Ιωάννη Παύλου Β' και του Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βατικανό.

1996.Στην Τουρκία, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

 1997. Νίκη των σοσιαλιστών στις αλβανικές εκλογές. Πήραν 80 από τις 155 έδρες. 

1998. Η Γιούρομπαγκ πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Ο πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, αυτοκτόνησε στη φυλακή στη Χάγη. 

1999. Στη Σερβία, με  συγκέντρωση στο Τσάτσακ ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

 2002. Τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός λόγω «ελαττωματικού» πυροκροτητή , κοντά στα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στον Πειραιά. Ναυμαχία μεταξύ σκαφών της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα. 

2004. Οι 25 διάλεξαν το ιουδαίο Μεράνο Μπαρούχ (Μπαρόζο), ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι. Ανανεώθηκε για μία πενταετία η θητεία του Υπάτου Χαβιέ Τσογλάνα.

2009. Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο ιουδαίος επενδυτής Μπέρναρντ Μάντοφ. 

2011. Με 155 ψήφους πέρασε στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

 2014. Οι σουνίτες της Cia ανακήρυξαν το Χαλιφάτο στη Συρία και το βόρειο Ιράκ. 

2015. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου  οι τράπεζες έμειναν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, λόγω των Κάπιταλ Κοντρόλς. Επαναλειτούργησε το τεμπελχανείο Βορείου Ελλάδος.

Επι τροχάδην

ΒΙΤΟΒΝΤΑΝ. Οι απανταχού Σέρβοι τίμησαν χθες το «Βίτοβνταν» αν και ο άγιος Βίτος, που έγινε και προστάτης του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, (VRS), εξακολουθεί να εορτάζεται από την παλαιοημερολογίτικη Σερβική Εκκλησία στις 14 Ιουνίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Σερβική Δημοκρατία ήταν το Άντριτσγκραντ όπου αποκαλύφθηκε το μνημείο των αδελφών Σοκόλοβιτς. Του Γενίτσαρου Πασά και του Πατριάρχη Μακάριου. Επίσης κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Γκαβρίλο Πρίνσιπ, στο ανατολικό Σεράγεβο. Αλλά εκδηλώσεις έγιναν «σε κάθε πόλη και χωριό» για την μνήμη των σκοτωμένων, για το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου. Μέσα στο εορταστικό κλίμα, η αμερικανίδα πρέσβειρα Μωρίν Κόρμακ έκανε «ρελάνς» και παρέθεσε στο Σεράγεβο την ημέρα του Βίτοβνταν, δεξίωση για την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ» που εορτάζεται στις 4 Ιουλίου . Η πρέσβειρα είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και φίλος», (του Ιζετμπέκοβιτς), και ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Στο Κοσσυφοπέδιο πήγε ο «Εθνάρχης» Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, που πρώτα έκανε λειτουργία στο Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα και μετά μαζί με τους προσκυνητές πήγαν με τα πούλμαν στο Γκαζιμέσταν, υπό την συνοδεία πολυάριθμων αλβανών αστυνομικών. Στο λόγο του στο Γκαζιμέσταν, εκεί που το 1989 ο Μιλόσεβιτς μίλησε σε 1000000 Σέρβους, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είπε ότι το Κόσσοβο είναι η κεφαλή του Αγίου Τσάρου Λάζαρ και η υπόλοιπη Σερβία είναι το σώμα του, και το να παραιτηθεί κανείς από το κεφάλι σημαίνει ότι αποκηρύσσει τον εαυτό του, την ιστορική γνώση και το μέλλον του. Ο Σεβασμιότατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στο Κρούσεβατς, όπου πριν από 629 χρόνια κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων ο Τσάρος Λάζαρος και ο στρατός του πριν την μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Το Γραφείο της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ανακοίνωσε ότι με απόφαση που ελήφθη από την Πρίστινα και έγινε δεκτή από τους μεσολαβητές στο διάλογο των Βρυξελλών απαγορεύτηκε στον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, να μεταβεί στην Γκρατσάνιστα και το Γκαζιμέσταν για το Βίτοβνταν. 


ΜΟΣΧΑ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Ρωσίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και την αμοιβαία υποστήριξη στους διεθνείς οργανισμούς. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα κλείσει ε ποτέ τα σύνορα σε εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους ή διώξεις και ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κέντρα υποδοχής μεταναστών στο έδαφος της Σερβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για να διατεθούν 700 εκατομμύρια δηνάρια (περίπου 5,9 εκατ ευρώ) για έκτακτο βοήθημα προς τους πολίτες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές, από πλημμύρες τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Ο Αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου, Γκόραν Βέσιτς, ανακοίνωσε ότι τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι μισθωτές δημοτικών εμπορικών χώρων θα εχουν έκπτωση 5% επί των μισθωμάτων και επί όλων των δημοτικών φόρων, εάν εχουν τις ταμπέλες στους στα Κυριλλικά. Η εκπτωση στους δημοτικούς φόρους θα ισχύει και για όλα τα εμπορικά καταστήματα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Μνημείο για τον μακαριστό Πατριάρχη Παύλου θα αποκαλυφθεί στις 15 Νοεμβρίου , την ημέρα του θανάτου του, στην πλατεία μπροστά από στην Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι.
ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ «πετάχτηκε» στις Βρυξέλλες και συνατήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Επίτροπο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Πάρντιου, εκ των διαπραγματευτών για την ειρήνευση στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90, που ηταν ομιλητής στο Συνέδριο για την «Ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», «ακούγεται πολύ ωραίο», ότι, «απεικονίζει την πραγματικότητα και την ιστορία της περιοχής», και τόνισε ότι οι ΗΠΑ, «υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ». Ο Πάρντιου, είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έδειξαν μεγάλο πολιτικό θάρρος για το θέμα της ονομασίας», η οποία, είπε, «θα αλλάξει την κατεύθυνση της κίνησης του Μακεδονικού έθνους και ολόκληρης της περιοχής». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας κήρυξε την επίσημη έναρξη του τριετούς προγράμματος για την ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ.

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η βαλκανική νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και πιστεύει στο γάμο Το Ίδρυμα «Φρίντριχ Εμπερτ» διεξήγαγε, σε 10 χώρες των Βαλκανίων, την «Έρευνα της νεολαίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης », με ερωτήματα για τον ελεύθερο χρόνο , την εκπαίδευση, τις αξίες, και την πολιτική. Τα αποτελέσματά της έδειξαν, στροφή στην οικογένεια που «γίνεται, όλο και περισσότερο, το οχυρό των νέων», «δημοτικότητα του θεσμού του γάμου», και ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα κόμματα. Εγινε επίσης σαφές ότι οι νέοι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην τηλεόραση ή τις εφημερίδες. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι σε δηλώσεις τους επέσεισε την απειλή μετατροπής του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου σε «παλαιστινιακό». 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ενώ στο Κοινοβούλιο άρχισε η συζήτηση των τροπολογιών στον Ποινικό Κώδικα οι Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών του Καναδά της Ελβετίας, της Νορβηγίας και 7 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία), συνυπέγραψαν μια κοινη δήλωση με την οποία ζήτησαν από τοςυ βουλευτές να μην εγκρίνει τις αλλαγές που απειλούν την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τη Δήλωση κυκλοφόρησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρουμανία, αναφέρει: αλλά επίσης υπογραφεί από τους εκπροσώπους του «Εμείς, διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι, της Ρουμανίας καλούμαι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην τροποποίηση του Ρουμανικού Ποινικού Κώδικα να αποφύγουν αλλαγές που θα αποδυνάμωναν το κράτος Δικαίου και την ικανότητα της Ρουμανίας να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και τη διαφθορά».

Ιουνίου 28, 2018

Η 28η Ιουνίου στην Ιστορία

550. Στις 28 Ιουνίου του 550 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνάς τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού των Αγίων Αποστόλων παρουσία του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, που για αιώνες ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος ναός της Βασιλεύουσας. Ήταν σταυροειδής βασιλική, με πέντε τρούλους: ένας σε κάθε βραχίονα του σταυρού και ένας στο κέντρο, στο σημείο τομής των βραχιόνων. Ο δυτικός βραχίονας του σταυρού προεκτεινόταν, σχηματίζοντας αίθριο. Ιερό δεν υπήρχε, καθώς η Αγία Τράπεζα ήταν τοποθετημένη στο κέντρο του ναού, κάτω από τον κεντρικό τρούλο, ο οποίος είχε παράθυρα. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων. ήταν προσκυνηματικό κέντρο, καθώς εκτός των λειψάνων του Αγίου Τιμοθέου , του Ευαγγελιστή Λουκά , και του Αποστόλου Ανδρέα βρισκόταν και μέρος της Στήλης της Φραγγελώσεως, στην οποία κατά την παράδοση δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Χριστός η κάρα του Ιακώβου του Αδελφοθέου (από τα Ιεροσόλυμα) και η κάρα του Αποστόλου Ματθία. Εκεί βρίσκονταν οι τάφοι του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και του Ηράκλειου του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Εκεί κτίστηκε και σταυροειδές μαυσωλείο για τον Ιουστινιανό και την οικογένειά του, στο τέλος του βόρειου κλίτους. 



1098 . Κατά την πρώτη Σταυροφορία οι Σταυροφόροι νίκησαν τον Κερμπογκά της Μοσούλης στη μάχη της Αντιόχειας.

1147. Κατά τη Δεύτερη Σταυροφορία μια ομάδα Βορειοευρωπαίων σταυροφόρων που βρισκόταν εν πλώ προς τους Αγίους Τόπους έκανε κατόπιν αιτήματος του βασιλιά Αλφόνσου Α΄ μια ενδιάμεση στάση στη Πορτογαλία, και πολιόρκησαν τη Λισαβόνα, που βρισκόταν τότε σε μαυριτανικά χέρια. Η Λισαβόνα καταλήφθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Ένα απόσπασμα από αυτή την ομάδα των σταυροφόρων βοήθησε τον Κόμη Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Δ΄ της Βαρκελώνης να καταλάβει την πόλη Τορτόζα την επόμενη χρονιά. 

1243. O Ιννοκέντιος Δ' εγινε πάπας.




1245. Συνήλθε στη Λυών, που ήταν εκτός της επιρροής του Φρειδερίκου, από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ, η αιρετική Σύνοδος , που το Βατικανό τη θεωρεί 13η. Οικουμενική. Στη Σύνοδο βρίσκονταν τρείς πατριάρχες, 150 επίσκοποι και ο Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Κατά την έναρξη, στις 28 Ιουνίου, ο Ιννοκέντιος συνέκρινε τις πέντε πληγές του Ιησού, με τις δικές του πέντε θλίψεις, Την κακή συμπεριφορά κληρικών και λαϊκών, τη θρασύτητα των Σαρακηνών το Σχίσμα Ανατολής-Δύσης, τις ωμότητες των Τατάρων στην Ουγγαρία• και το διωγμό της εκκλησίας από τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο. Η Σύνοδος μετά από συζητήσεις ενός μηνός καταράστηκε τον Φρειδερίκο, τον κήρυξε «αντίχριστο και εχθρό της εκκλησίας», «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον ευγενή Ερρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο. Η Σύνοδος της Λυών κήρυξε και την Ζ΄ Σταυροφορία.

 1389. 15/28 Ιουνίου, Πύρρειος Νίκη των Σέρβων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου 1519.Ο Κάρολος Κουίντος στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

1625.  Στις 18/28 Ιουνίου, «Μέγας σεισμός» στην Λευκάδα. Σύμφωνα με τον ιερέα Νικόλαο Ζαμπέλιο «έπεσαν οι καμάρες όλες και εις την Αμαξικήν τα σπίτια και τα μαγαζιά όλα κτιστά και ταύλινα. Έπεσε και η Αρχιεπισκοπή όλη η Αγία Αναστασία στους Τσουκαλάδες και συνέχισαν οι μετασεισμοί αλλά ο πρώτος ήταν ο μέγας που δεν θυμάται άνθρωπος στον αιώνα». 

1629. Μετά την κατάληψη της Λα Ροσέλ ο Καρδινάλιος Ρισελιέ διαπραγματεύτηκε μια Συνθήκη διαπραγμάτευση με τους ουγενότους που εγγυόταν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με το διάταγμα της Νάντης, αλλά έπρεπε να παραδώσουν αμέσως όλες τις πόλεις και τα φρούρια που κατείχαν.

1651. Στις 18/28 Ιουνίου άρχισε η τριήμερη μάχη του Μπερεστέτσκο ανάμεσα στους Κοζάκους του Μπογκντάν Χμελνίτσκι και τους Τάταρους συμμάχους του και τους Πολωνο-Λιθουανούς. 



1675. Ο Στρατός του Μεγάλου Εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκου Γουλιέλμου νίκησε τους Σουηδούς στην μάχη του Φέρμπελιν.
1715. Την 28 Ιουνίου 1715 οι Τούρκοι που είχαν καταλάβει αμαχητί την Κόρινθο και το Άργος στρατοπέδευσαν στην Τίρυνθα. ενώ ο οθωμανικός στόλος κατέστρεψε το Τολό και αγκυροβόλησε εις την Λέρνη.

 1762.Ανελαβε την εξουσία στη Ρωσία η Αικατερίνη Β΄.

 1788. Έγινε το σκηνοθετημένο από τους Άγγλους επεισόδιο στη μεθόριο Ρωσίας –Σουηδίας στο φυλάκιο της Πουούμαλα, όπου προβοκάτορες ντυμένοι με θεατρικά κοστούμια σαν ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν ώστε να μπορέσει ο Γουσταύος Γ να κηρύξει «αμυντικό» πόλεμο. Όλη η προσπάθεια έγινε για να βοηθηθεί η Οθωμανική αυτοκρατορία και να μείνει ο ρωσικός στόλος στη Βαλτική για να υπερασπίζεται την Αγία Πετρούπολη. 

1812. Ναπολέων κατέλαβε το Βίλνιους. 

1816 .Εγκαίνια του πρώτου χρηματιστήριου στην Αγία Πετρούπολη. 

1866. Νίκες των Πρώσων στον Πόλεμο των επτά εβδομάδα με την Αυστρο-Ουγγαρία. 

1868.Ο εμίρης της Μπουχάρα έγινε υποτελής του Τσάρου της Ρωσίας.

 1881 .Υπογράφηκε μυστική συνθήκη μεταξύ της Αυστροουγγαρίας και της Σερβίας. 

1912. Κίνημα στην Αλβανία και παραίτηση του τούρκου υπουργού στρατιωτικών.

 1914. Η εκτέλεση το Σεράγεβο από τον Γαβρίλο Πρίντσιπ του διάδοχου του Αυστριακού θρόνου.

1918.Εφθασαν στον Πειραιά 700 εθελοντές από τους Έλληνες της Αιγύπτου.Ολοκληρωθηκε η εθνικοποίηση των βιομηχανιών στη Σοβ. Ένωση.



1919.Υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων η Συνθήκη των Βερσαλλιών με την έληξε επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Έφτασε στην Σμύρνη ο Έλληνας αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

1921 .Ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Α΄ υπέγραψε το νέο σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστό έκτοτε ως το Σύνταγμα του Βίτοβνταν.



1940 .Το Βασίλειο της Ρουμανίας παραχώρησε τη Βεσσαραβία και τη Β. Μπουκοβίνα στη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν τελεσίγραφου.

 1942 . Οι Γερμανοί ξεκίνησαν τη θερινή επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 1946. Ο Ενρίκο ντε Νίκολα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλίας . 

1948 .Σε συνάντηση της Κομιφόρμ στο Βουκουρέστι αποκλείστηκε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κομμουνιστικού Κινήματος το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.

 1950.Οι Δυνάμεις της Βορείου Κορέας κατέλαβαν τη Σεούλ.Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία οι διοργανωτές έφεραν ισοπαλία 2-2 με την Ελβετία, ενώ η Γιουγκοσλαβία νικά 4-1 το Μέξικο. 

1956. Στην πολωνική πόλη Πόζναν συνεθλίβη εξέγερση των εργαζομένων, με μεγάλο αριθμό των θυμάτων. (56 νεκροί) .Ήταν μία από τις πρώτες εκφράσεις της κρίσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά το θάνατο του Στάλιν.

 1965.Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόνσον ενέκρινε τις πρώτες χερσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

 1989 . Στο Γκαζιμεστάν στο Κόσσοβο και το Μετόχι έγινε συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου Σέρβων για την 600η επέτειο της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Με ομιλητή τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. 

1991.Διαλύθηκε η ΚΟΜΕΚΟΝ .Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Αντρεότι δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ.

 1995.Συνάντηση του Πάπα με το Βαρθολομαίο στο Βατικανό.

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Το κύριο ζήτημα των χθεσινών εφημερίδων ήταν οι δηλώσεις του Μπορίσοφ σχετικά με τη συμπεριφορά των παλαιών κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στη Βουλγαρία λόγω των συνεχών μεταβολών των όρων για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ και το χώρο του Σένγκεν. Ο ευρω-Μπορίσοφ είπε ότι τα παλιά μέλη και ο εγωισμός τους διαλύσουν την Ευρώπη και αναφέρθηκε ειδικά στον ρόλο του Μακρόν. Ο Μπορίσοφ είπε ακόμα ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέβαλε την πρόταση μομφής από φθόνο, επειδή η βουλγαρική Προεδρία ήταν επιτυχής. Οι εφημερίδες αναμένουν επίσης μετά τη λήξη της Προεδρίας έναν ανασχηματισμό. Όλες οι εφημερίδες εγραψαν για την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων που περιέχουν χοιρινό κρέας μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που καταγράφηκε στην Ρουμανία.

 ΣΟΦΙΑ. Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει στο κοινοβούλιο την σύμβαση για την αγορά 2 πολύ-λειτουργικών περιπολικών, για τον εκσυγχρονισμό του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού που θα κοστίσουν 492 εκατομμύρια ευρώ. Στη σύμβαση προβλέπεται η προμήθεια ανταλλακτικών, η εκπαίδευση του πληρώματος και τριετής υποστήριξη λειτουργίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την υπουργό Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα, να ανανεώσει τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπελένε».

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα «Μπίλντ» ότι «ποτέ δεν πρόκειται να συζητήσει την ιδέα κάποιων για δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών στην Αλβανία, σε αντάλλαγμα για την ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ. «Η προσφυγική κρίση πρέπει να λυθεί ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ», είπε. Με τον τρόπο αυτό ο Ράμα απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι για να πάρει την «θετική απόφαση» δεχθηκε την πρόταση της Γερμανίας να φτιάξει στρατόπεδα για μετανάστες.

 ΤΙΡΑΝΑ. Η Πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα Ρομάνα Βλαχούτιν Ρωμαϊκή και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ αξιολογήσαν την απόφαση των Βρυξελλών για την Αλβανία ως θετική και «ζήτησαν», «την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», έτσι ώστε τα Τίρανα να είναι έτοιμα για διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Σήμερα είναι το Βίτοβνταν. Η επέτειος της μάχης στο Κόσσοβο, και η επέτειος της δολοφονίας του διαδόχου της Αυστρίας στο Σεράγεβο, από το μέλος του κινήματος «Μλάντα Μπόσνα» Γαβρίλιο Πρίντσιπ. ΚΡΑΛΙΕΒΟ. Ο πρόεδρος της Σερβίας και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων , Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρακολούθησε μαζί με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ την άσκηση «Joint Strike 2018 ».Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο Κράλιεβο ότι η Σερβία δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την απειλήσει, και ότι θα συνεχίσει να επενδύει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι είναι πολύ ευτυχής που
 ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά μια επιχείρηση «Αστραπή» κατά των Σέρβων που θα οδηγήσει σε εθνοκάθαρση εναντίον των Σέρβων, επειδή είναι ένα μήνυμα ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι ασφαλής. Ο Πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε στο Βελιγράδι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι αλβανοί να εξαπολύσουν μια επιχείρηση παρόμοια με την «Καταιγίδα» που εξαπέλυσαν οι Κροάτες στην Κράινα για να διώξουν τους Σέρβους που απέμειναν στο Κόσσοβο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε το Μαρόκο για τη συνεπή του πολιτική και τη στάση αρχών για την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη των προσπαθειών της Σερβίας για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της .

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .Το Συμβούλιο της ΕΕ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απαίτησε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου και την ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. 

ΑΝΤΡΙΤΣΓΚΡΑΝΤ. Σήμερα θα γίνουν αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους αδελφούς Σοκόλοβιτς. Τον Γενίτσαρο Μεχμέτ πασά και τον αδελφό του Άγιο Μακάριο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι , δήλωσε ότι η «Μακεδονία» δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει ένταξη στη Συμμαχία μέχρι να αλλάξει το σύνταγμα. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για αύξηση του αριθμού των προσπαθειών για παράνομη είσοδο από την Ελλάδα προς τη «Μακεδονία» μεταναστών. Ο Σπασόφσκι είπε ότι κατά την περίοδο από το 2015 έως τα μέσα του 2016, περίπου 800.000 μετανάστες διήλθαν από το έδαφος της «Μακεδονίας». «Στην τελευταία περίοδο», είπε, υπήρξε τάση αύξησης του αριθμού των προσπαθειών για παράνομη είσοδο από την Ελλάδα στην «Μακεδονία». Ενώ δηλαδή, όπως επεσήμανε,κατά τη διάρκεια του 2017έγιναν 3220 προσπάθειες για παράνομη είσοδο από τα νότια σύνορα, μόνο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 έχουν ήδη γίνει 3.150 τέτοιες προσπάθειες και έχουν αποτραπεί. Ο Σπασόφσκι στην ομιλία του στο Συνέδριο «Μεταναστευτική Κρίση και Βαλκανική διαδρομή» που οργάνωσε στα Σκόπια η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ είπε ότι , « η Μακεδονία δεν έχει τις προϋποθέσεις για να ανοίξει νέα στρατόπεδα για μετανάστες». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Συμβούλιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Σερβικής Δημοκρατίας πρότεινε ο κατώτατος μισθός στην οντότητα να φθάσει στα 440 BAM και να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Ο Υπουργός Οικονομικών Ζόραν Τεγκέλτια δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να ανέβη έως 
τα 450 ευρώ και υποσχεθηκε αύξηση του αφορολόγητου. Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή για την καλή συνεργασία και το υψηλό επίπεδο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο Μλάντεν Ιβάνιτς, προσπαθεί να εξαπατήσει το κοινό στο τέλος της θητείας του γράφοντας επιστολές. Και είπε ότι πρόκειται «για μια κλασική απάτη». 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τις αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να αλλάξουν επειγόντως τον εκλογικό νόμο προκειμένου να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών Οκτωβρίου.

Καραγκιζιλίκια των Φιλελέ στη Ρουμανία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης έλαβε μόλις 166 ψήφους και απέτυχε. Χρειαζόντουσαν 233. Η πολιτική είδηση ήταν ότι η Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων , η οποία έχει 21 έδρες και ψήφισε για τον Γιοχάνις δεν υποστήριξε την πρόταση μομφής. Επίσης έμεινε, ο «χουλιγκανισμός» της αντιπολίτευσης, που έκανε διάφορα «Καραγκιοζιλίκια» διακόπτοντας τη συζήτηση και τους ομιλητές, ιδίως την πρωθυπουργό η ομιλία της οποίας διακόπηκε αρκετές φορές από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι φώναζαν «Παραίτηση! Παραίτηση!», ενώ άνοιξαν και πανό που έγραφε, «παλεύουμε μέχρι το τέλος για τη Ρουμανία». Έξω από το κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες εδωσαν ρεπό στους εργαζομένους τους για να πάνε στη διαδήλωση μαζεύτηκαν με το ζόρι 4-5.000 διαδηλωτές «κατά της διαφθοράς» για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης.Η αντιπολίτευση προσπάθησε να βάλει στο Κοινοβούλιο διάφορους ακτιβιστές μοιράζοντας ταυτότητες συμβούλων και συνεργατών των βουλευτών και κάρτες δημοσιογράφων του διαδικτύου. Η ασφάλεια της Βουλής τους απαγόρευσε την είσοδο. Υπέρ ψήφισε η ομάδα των «αποστατών» γύρω από τον Β. Πόντα.

Στο Τζουκανοβιστάν οι ΝΑΤΟκομουνιστές μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες ειρήνης και της δικαιοσύνης με τον Πάπα

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς δέχτηκε «το δεξί χέρι του Πάπα Φραγκίσκου» και υπουργό εξωτερικών του Βατικανού Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος σύντομα θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο Μετά τις συνομιλίες ο Μάρκοβιτς είπε ότι , το μαυροβούνιο και η Αγία Εδρα « μοιράζονται τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού της ειρήνης και της δικαιοσύνης» και «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Αγίας Έδρας είναι πολύ καλές». «Το Μαυροβούνιο χαιρέτισε την ιστορική επίσκεψη του Καρδινάλιου . Είμαστε βέβαιοι ότι η επίσκεψή του και οι συνομιλίες που είχαμε, θα οδηγήσει σε στενότερη συνεργασία και κατανόηση. Ελπίζουμε επίσης ότι, στο εγγύς μέλλον, θα έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε την Αυτού Αγιότητα », δήλωσε ο Μάρκοβιτς. Ο Καρδινάλιος μετέφερε πρόσκληση του Πάπα για τον Μίλο να επισκεφτεί την Αγία Εδρα. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» είπε ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα για μετανάστες στο Μαυροβούνιο» και ότι «σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής τους, η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιδράσει» . Ο Μάρκοβιτς τόνισε ότι το Μαυροβούνιο δεν θα είναι καταφύγιο για τους μετανάστες, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μάρκοβιτς τόνισε ότι «ποτέ» δεν δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο θα κατασκευάσει στρατόπεδα για χιλιάδες παράνομους μετανάστες». Από τους ερωτώντες βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου ο Κνεζεβιτς επέμενε ότι το δήλωσε στην Αυστριακή Τηλεόραση. Ο Μάρκοβιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τις συνταγματικές και δημοκρατικές του αρχές» και ‘με την οικονομική στήριξη της ΕΕ». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Στο Μαυροβούνιο εισέρχονται 10 έως 20 μετανάστες σε καθημερινή βάση, και οι περισσότεροι προέρχονται από την Αλβανία, δήλωσε Αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Μαυροβουνίου, Βεσκο Νταμιάνοβιτς ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να τηλεφωνούν αμέσως στην αστυνομία σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάτι περίεργο σχετικά με τους μετανάστες.

Ιουνίου 27, 2018

Επί τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατάθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ , είχε δουλειά, δεν παρέστη στη συζήτηση και δεν απάντησε στην Κορνέλια Νίνοβα. Η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή. Από το βήμα του Κοινοβουλίου, η αρχηγός των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι «η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των σπιτιών των πολιτών από τις κλοπές, από τους πορτοφολάδες στους δρόμους και από τις δολοφονίες από τους δραπέτες κρατούμενους, και τα σύνορα είναι ανοιχτά για τους λαθρεμπόρους, και τους μετανάστες». Το (μουσουλμανικό) Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής στην ψηφοφορία, επιβεβαίωσε ο ηγέτης του κινήματος Μουσταφά Καράνταγια.

 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μετά τις διαφωνίες της Γαλλίας, της Ολλανδία και της Δανίας ανέβαλαν την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία μέχρι το 2019. Προηγουμένως η Γερμανία κάλεσε τις χώρες που διαφωνούσαν να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Έντι Ράμα, σε σύντομη δήλωση του σχετικά με την απόφαση του Λουξεμβούργου είπε ότι «είναι μια μεγάλη ήμερα για την Αλβανία» , ότι «μετά από 72 ώρες πάλης και αφου πέρασε από 40 κύματα , η Αλβανία κατάφερε να πάρει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ότι , «είναι μια μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Μακεδονίας», ότι «τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων αναγνωρίστηκαν και από τους σκεπτικιστές».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Θάτσι ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον ενημέρωσε για τη διαδικασία του μετασχηματισμού της Δύναμης Προστασίας (FSK) σε στρατό του Κοσσυφοπεδίου και «συζήτησαν τα αναγκαία μέτρα για την δημιουργία του πολυεθνικού και επαγγελματικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ .Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου Μπεσίμ Χότι, ένας νεαρός Σέρβος 
21 ετών δέχθηκε πυροβολισμούς μέσα από κινούμενο αυτοκίνητο στο χωριό Σούβι Ντο στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα και τραυματίστηκε στα πόδια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση , και η ζωή του δεν απειλείται. Η Σερβική Λίστα ανακοίνωσε ότι « αναμένει από τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι σέβονται τη συμφωνία της Κυριακής στο διάλογο με τη Σερβία», και ότι , «η βία δεν θα μείνει ατιμώρητη». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι «ήταν μια ακόμα μεγάλη ήμερα για τη Μακεδονία», ότι η απόφαση του Λουξεμβούργου, ήταν « μια μεγάλη αναγνώριση για τη χώρα μας», ότι «η Μακεδονία της ΕΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2019», και τόνισε: «Είναι καιρός να προχωρήσουμε». κυβέρνηση συνέδεσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019 με την έγκριση και εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα υποβαθμίζοντας τις άλλες προϋποθέσεις. Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι σε τηλεοπτική συζήτηση, είπε ότι, «το VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχει και στη νέα ψηφοφορία για τη Συμφωνία της Πρέσπας», που προγραμματίστηκε για τις 5 Ιουλίου, και είπε ότι «το VMRO-DPMNE παραμένει μαζί με τους πολίτες στα χαρακώματα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι Πρίστινα δεν έχει καμιά διάθεση να καταλήξει σε συμβιβασμό για μια διαρκή λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και ότι θέλει μόνο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Σερβία, και σε «αυτές τις επικίνδυνες στιγμές αποτελεί απειλή για την ειρήνη». Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, δήλωσε ότι « το Κοσσυφοπέδιο είναι μία από τις μεγαλύτερες ληστείες και κλοπές του 20ου αιώνα» και ότι «οι Σέρβοι πρέπει να αγωνιστούμε για ό, τι μας ανήκει».
 Ο Ισλαμολόγος Μίρολιουμπ Γέφτις, δήλωσε ότι μόνο ένα μικρό μέρος φανατικών Αλβανών υποστηρίζουν τον «πράσινο διάδρομο» και ότι «οι σερβικές αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν με όλους τους τρόπους τους Αλβανούς που διαφωνούν με τη «Μεγάλη Αλβανία». Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος σε κήρυγμα του στην εκκλησία του Προφήτης Ηλία στο Πέτροβατς κοντά σε Μπούντβα είπε ότι η σχέση των Σέρβων με το Κοσσυφοπέδιο είναι αιώνια γιατί ειναι μια δέσμευση με τη Βασιλεία των Ουρανών, σε αντίθεση με την εφήμερη σημερινή παγκόσμια δύναμη των Τυράννων που νομίζουν ότι κυβερνούν τον κόσμο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε τον πολιτικό διευθυντή του Φόρειν ‘Οφφις, ο οποίος τον ενημέρωσε για την προσεχή Διάσκεψη Κορυφής του Λονδίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης δέχθηκε αντιπροσωπεία του «MEDEF» των γαλλικών επιχειρήσεων και τους είπε ότι το Βελιγράδι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Γαλλία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης έκανε διάβημα στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτική Συνέλευση και ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση για να συζητηθεί η σκανδαλώδης ομιλία του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκόβιτς. Ο επικεφαλής Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Μίλοραντ Πούποβατς δήλωσε ότι η πρόταση δημοψηφίσματος στην Κροατία σχετικά με τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των μειονοτικών βουλευτών του Κοινοβουλίου, και θα ήταν ένα βήμα προς την αποδυνάμωση των μειονοτήτων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση των ομολόγων της Σέρπσκα στο Χρηματιστήριο της Βιέννης για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή χρειαζόταν χρήματα. Η κ. Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι, μετά την αύξηση ο κατώτερος μισθός στο δημόσιο τομέα της Σέρπσκα θα είναι 450 ΒΑΜ. Ο Υπουργός Οικονομικών Ζόραν Τεγκέλτια δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα διαβιβάσει στο Κοινοβούλιο τις αποφάσεις ώστε οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να λάβουν αύξηση μα τα μισθό του Αυγούστου. Η Ένωση των εργοδοτικών ενώσεων της Σερβικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σύνδεση της αύξησης των με φορολογικές περικοπές. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ που θα παρακολουθήσει σήμερα κοινή άσκηση του Σερβικού στρατού και της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας στο δήλωσε ότι , «ο σερβικός λαός γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει ελευθερία αν δεν υπάρχει η Σερβική Δημοκρατία και τόνισε ότι οι Βρετανοί πράκτορες που βρίσκονται στο Σεράγεβο, «δεν εργάζονται για δίκαιες και τίμιες εκλογές, αλλά έχουν στόχο την ενίσχυση του συγκεντρωτικού Κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μέσα από τις εκλογές αλλά θα αποτύχουν». Ο κ. Ντόντικ επανήλθε στο θέμα της Κάθαρσης και είπε ότι τον ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι στα θεσμικά όργανα στο επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να πατριωτισμό και πίστη στη Σέρπσκα και «όχι να διορίσει τους δικούς του». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε τις υποψηφιότητες τ 69 πολιτικών κομμάτων, 34 ανεξάρτητων υποψήφιων και 36 συνασπισμών στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου. 

ΜΠΙΧΑΤΣ . Ο Υπουργός Εσωτερικών στο καντόνι ΟΥΝΑ-ΣΑΝΑ επιβεβαίωσε ότι συνολικά 3.507 μετανάστες είναι εγγεγραμμένοι στο καντόνι και ότι περισσότερα από 3.000 παράτυποι μετανάστες εξακολουθούν να διαφεύγουν την καταγραφή και κρύβονται στην περιοχή του Μπίχατς και της Βελίκα Κλάντουσα. Ο Υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτκιτς δήλωσε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν θα γίνει κέντρο εισόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε και το αίτημα του Μέτκιτς για την απασχόληση επιπλέον 100 συνοροφυλάκων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το μέλος της Προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς θα επισκεφτεί σήμερα την βεβηλωμένη εκκλησία της Θεοτόκου στο Τσεκρτσίτσι. .