Μαΐου 24, 2018

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συμβούλιο των Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ενέκρινε ομόφωνα τα συμπεράσματα και το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των μεταναστών .Το Συμβούλιο αποφάσισε την επείγουσα μετεγκατάσταση αστυνομικών στα σύνορα με στόχο την αποτροπή της παράνομης εισόδου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τους νόμους και τα διεθνή πρότυπα . 
Ο Υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτκιτς ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τους υπουργούς εσωτερικών των χωρών της περιοχής σε σύσκεψη σχετικά με την κοινή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μέσω των Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στις 7 Ιουνίου στο Σαράγεβο. Ο Μπόρισλαβ Μπόιιτς, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά 3.500 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2017 αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με πόσοι έμειναν στη χώρα και πόσοι κατάφεραν να φτάσουν στην Κροατία. Ο διευθυντής της συνοριακής αστυνομίας Ζόραν Γκάλιτς είπε ότι φέτος , και μέχρι τις 20 Μαΐου, η αστυνομία συνέλαβε 4,326 πολίτες χωρών με «υψηλό μεταναστευτικό κίνδυνο». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, (SDA), Σεφίκ Τζαφέροβιτς δήλωσε ότι στη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, έγινε λόγος για μια «ad hoc» λύση μόνο για το προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ αναχώρησε για την Αγία Πετρούπολη όπου θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ με στόχο την προσέλκυση Ρώσων επενδυτών και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων του νόμου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που είχαν υποβάλει οι μουσουλμάνοι της Σερβικής Δημοκρατίας.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Σέρβων στην τέως Γιουγκοσλαβία, Μίοντραγκ Λίντα, με αφορμή τις επερχόμενες γενικές εκλογές , έστειλε ανοικτή επιστολή στους προέδρους των σερβικών πολιτικών κομμάτων προτρέποντάς τους να στηρίξουν πρόταση για τον σχηματισμός Κοινής Σερβικής Λίστας στην FBiH, στα καντόνια και στο ομοσπονδιακό επίπεδο. 
Η Ομοσπονδία Συλλόγων εκτοπισθέντων, παλιννοστούντων και προσφύγων στη Σερβική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση για την σερβική Λίστα στην FBiH. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή του Κινέζου Πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ ο οποίος τόνισε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την αναβάθμιση τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο με αυτόν. Ο κ. Βούτσιτς δέχθηκε ακόμα τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μανουέλ Σάρασιν που δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, καθώς και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και ομάδα Γάλλων Γερουσιαστών, οι οποίοι τόνισαν ότι η Γαλλία έχει επίγνωση του σημαντικού ρόλου που η Σερβία παίζει στα Βαλκάνια και ότι κατανοούν την σοβαρότητα της θέσης της Σερβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι και δήλωσε ότι η περιφερειακή συνεργασία και η Ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων.
 Ο κ. Τζαφέρι συναντήθηκε και με την Πρόεδρο του Σερβικού Κοινοβουλίου, Μάγια Γκοίτσκοβιτς η οποία είπε ότι η είσοδος στην ΕΕ είναι κοινός στόχος των δύο κρατών και ότι αυτό πρέπει να γίνει κατά το δυνατόν σύντομα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν άνοιξε στο Βελιγράδι τη 12η συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των στρατών των Βαλκανικών χωρών. Ο υπουργός είπε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου που θα ερευνήσει τις συνέπειες των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη δημόσια υγεία , Ντάρκο Λάκετιτς ανακοίνωσε ότι η επιτροπής θα αρχίσει το έργο της με επίσκεψη σε τοποθεσίες στη Βράνιε και ότι εκτός από μολυσμένες τοποθεσίες στην Κεντρική Σερβία προτίθεται επίσης να επισκεφθεί τοποθεσίες στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Πρίστινα, συνεπικουρούμενη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, έχει προετοιμάσει τη βίαιη κατάληψη από τον ΟΗΕ των διοικητικών διαβάσεων του Γιαρίνιε και του Μπρνιάκ προκειμένου να επιβεβαιώσει «τη κυριαρχία» του ψευδοκράτους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ/ΜΌΣΧΑ . Ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, δήλωσε οι ελπίδες όλων των Σλαβικών λαών στρέφονται προς την Ρωσική εκκλησία και το ρωσικό λαό και τόνισε ότι οι Σέρβοι ελπίζουν ότι και αυτοί θα επιλύσουν όλα τα προβλήματά τους με τη βοήθεια της Ρωσίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η (φιλόδοξη) Υπουργός μεταφορών και υποδομών, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, Σερβία θα αρχίσει να επενδύει στην κατασκευή ποτάμιων λιμένων, και ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από τον επόμενο χρόνο να κατασκευάζει λιμάνι στο Δούναβη , μια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κ. Μιχαήλοβιτς είπε ακόμα ότι η Κοινότητα Μεταφορών Δυτικών Βαλκάνιων, που εδρεύει στο Βελιγράδι, έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, είπε ότι μια ομάδα αστυνομικών από τη Σερβική Δημοκρατία δικάζεται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου του Βελιγραδίου με βάση ένα ψευδές κατηγορητήριο για δήθεν εγκλήματα που διέπραξαν στην Κράβιτσα κοντά στο Μπράτουνατς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδικάστηκε τον οπαδό της Παρτίζαν Ντέγιαν Πουζίγκατσα σε 12 χρόνια φυλακή γιατί , συμμετείχε στη δολοφονία του Γάλλου φιλάθλου Μπρις Τατόν στο Βελιγράδι το 2009. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Συντονιστής της Ένωσης της Ένωσης των οικογενειών των αγνοουμένων και απαχθέντων Σέρβων και μη-Αλβανοί, Μίλοραντ Τριφούνοβιτς ανακοίνωσε ότι σε μαζικό τάφο μέσα στην πόλη της Τζακοβίτσα βρέθηκαν τα λείψανα πέντε ατόμων.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ντάλιμπορ Γέφτιτς εκ μέρους της Σέρβικης Λίστας δήλωσε ότι το Κόμμα δεν υποστηρίζει και θα ψηφίσει τις προσπάθειες της Πρίστινα να σχηματίσει στρατό στο Κοσσυφοπέδιο. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Σέρβος Ράντομιρ Λαμπάν, ο οποίος εξελέγη την Παρασκευή από την Συνέλευση με 71 ψήφους ως δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκεται στον κατάλογο της Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Ο Ράντομιρ Λαμπάν καταδικάσθηκε το 2006 σε έξι χρόνια φυλάκισης, για λαθρεμπόριο ερήμην , στο πλαίσιο της δίκης της «κοσσοβάρικης μαφίας».Το γεγονός πάντως είναι ότι ένας καταζητούμενος από την Ιντερπόλ εξελέγη δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στην συνεχιζόμενη δίκη των Πραξικοπηματιών και του «ρωσικού δακτύλου» κατέθεσε ο ειδικός εισαγγελέας Μιλιβόι Κάτνιτς, ο οποίος είπε ότι η συνωμοτική οργάνωση είχε στόχο και την ανατροπή του Βούτσις στη Σερβία με άλλον «πιο ρωσόφιλο». Η υπουργός άμυνας της πΓΔΜ Ραντιμίλα Σεκερίνσκα που προσήλθε για το Φόρουμ Ασφαλερίας της Μπούτβα συναντήθηκε με τον συνάδελφο της Πρεντράγκ Μπόσκοβιτς, ο οποίος είπε ότι η πΓΔΜ πρέπει να είναι το επόμενο μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου