1411. Το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών υπέγραψε τη Συνθήκη Ειρήνης του Τόρουν, με την Πολωνο- Λιθουανική Κοινοπολιτεία.
1600. Ο άρχοντας της Βλαχίας Μιχάι Βιτεαζούλ, ο γενναίος υπέγραψε με το Ροδόλφο Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας «Συνθήκη υπακοής και πίστης».
1702. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής διαδοχής οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς στη Μάχη της Κρεμόνα και κατέλαβαν την πόλη.
1713 . Το "Καλαμπαλίκι "των γενιτσάρων στο στρατόπεδο των Σουηδών 4 χλμ, από το Μπέντερ της Μολδαβίας. Η πίεση που ασκούσε ο Κάρολος ΙΒ για πόλεμο με τον Μεγάλο Πέτρο και η εν γένει συμπεριφορά των Σουηδών, κούρασαν την Πύλη που τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το Οθωμανικό έδαφος . Ο Κάρολος αρνήθηκε και οι Σουηδοί συγκρούστηκαν με τους γενιτσάρους. Σκοτώθηκαν 4 Σουηδοί και 50 γενίτσαροι. Ο Κάρολος παραδόθηκε και φυλακίστηκε στο Διδυμότειχο από όπου έφυγε το Σεπτέμβριο του 1714.
1748. Με διάταγμα της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας το Νόβι Σαντ έγινε ελεύθερη βασιλική πόλη στο πλαίσιο της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.
1792 . Στην Γαλλία εκδόθηκε το επαναστατικό διάταγμα για την υποχρεωτική κατοχή διαβατηρίου όσων ταξίδευαν στη Γαλλία.
1793. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ ', η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας.
1794. Στην Γαλλία δημιουργήθηκε το Υπουργείο Εφοδιασμού που ήταν επιφορτισμένο με τον εξοπλισμό του Στρατεύματος.
1800. Στην Γαλλία έγινε το δημοψήφισμα για την επικύρωση του Συντάγματος της Υπατείας με Πρώτο Ύπατο τον ίδιο τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Τα επίσημα αποτελέσματα, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και αδελφός του πρώτου Υπάτου Λουσιέν Βοναπάρτη. Το 99,9% 3 011 007 Γάλλων που ψήφισαν ήταν υπέρ του νέου συντάγματος. Οι αντιφρονούντες έκαναν αποχή.
1814. Κατά την εξαήμερη Εκστρατεία του Ναπολέοντα για να αντιμετωπίσει τη συμμαχική Στρατιάς που κινούνταν προς το Παρίσι ο επιτέθηκε στους υποχωρούντες Γάλλους στη μάχη της Λα-Ροτερέ, όπου σκοτώθηκαν 6.000 στρατιώτες.
Ο Ναπολέοντας υποχώρησε στην Τρουά στους ποταμούς Ομπ και Σηκουάνα.
1862. Οι αγγλόφρονες συνταγματικοί προκάλεσαν αντιοθωνική εξέγερση στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης.
1871. κατά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο το Σώμα του στρατηγού Καρόλου Βούρβαχη, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελβετία.
1896.Η Επανάσταση της Κρήτης.
1901. Στο Βελιγράδι κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της «Σερβικής Λογοτεχνικής εφημερίδας», με αρχισυντάκτη τον Μπόγκνταν Πόποβιτς.
1914. Επιδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για την παραχώρηση στην Ελλάδα των νησιών του Αιγαίου, εκτός της Ίμβρου, και της Τενέδου. Στη Ρουμανίας εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Βουκουρέστι-Πλοέστι.
1918. Στον κόλπο του Κότορ, του σημερινού Μαυροβουνίου εκδηλώθηκε στάση των περίπου 6.000 ναυτών του πολεμικού ναυτικού της Αυστρο-ουγγραρίας.
Η Στάση κατεστάλη και συνελήφθησαν 800 ναύτες και υπαξιωματικοί, από τους οποίους δικάστηκαν στο ναυτοδικείο και εκτελέστηκαν 40 . Ένας μεγάλος αριθμός αθωώθηκε μετά από τη δίκη το Σεπτέμβριο, και οι υπόλοιποι γλύτωσαν με την κατάρρευση της Αυστροουγγαρίας.
1924. Η πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.
1941. Βυθίστηκε στον Ατλαντικό από το γερμανικό υποβρύχιο U-48 το ηλικίας 29 ετών φορτηγό ατμόπλοιο «Νικόλας Άγγελος», του Χιώτη Ιωάννη Άγγελου, που έπλεε ασυνόδευτο. Το «Νικόλας Άγγελος» ήταν στην νηοπομπή OB-279, αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Από το πλήρωμα δεν σώθηκε κανείς.
1942. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ανέλαβε πρωθυπουργός στην κατεχόμενη Νορβηγία.
1944. Στην Αθήνα δολοφονήθηκε από το ΚΚΕ ο Κίτσος Μαλτέζος. Στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνιος Βήχος ίδρυσε την οργάνωση ΠΟΕΤ με έμβλημα το δικέφαλο αετό. Στα Ανοιχτά της Συρίας βυθίστηκε το ελληνικό ιστιοφόρο Αγίας Παρασκευή από γερμανικό υποβρύχιο U-453.
1945. Στην Σόφια εκδόθηκαν από το Λαϊκό Δικαστήριο οι πρώτες 100 θανατικές καταδίκες για πολιτικούς του προηγούμενου καθεστώτος. Μεχρι το τε΄λος των δικών τα Λαϊκά Δικαστήρια καταδίκασαν σε θάνατο 2 730 «αντιδραστικούς».
1950. Στη Σόφια το Σοβιέτ διόρισε τον εβραίο Αριέλ Τσερβένοκοφ ως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.
1958. Η Αίγυπτος και η Συρία ενώθηκαν στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία που διήρκεσε μέχρι το 1961.
1960. Έληξε η «Εβδομάδας των οδοφραγμάτων» στο Αλγέρι. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι οι προστατευόμενοι από το ενοικιοστάσιο ενοικιαστές κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων σε Αθήνα και Πειραιά ήταν 78.447.
1963. Η ΕΡΕ Βουλή απέρριψε την πρόταση της Ένωσης Κέντρου περί παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο της «χαριστικής» σύμβασης του Δημοσίου με τον όμιλο Πάππας για τη δημιουργία του δεύτερου ελληνικού διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη.
1965. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε για να περάσει τον χειμώνα, ο ανατραπείς τέως βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ.
1968. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης Τετ στη Σαϊγκόν , ο αρχηγός της αστυνομίας της Νγκουέν Νγκόκ εκτέλεσε μέσα στο δρόμο και μπροστά στους δημοσιογράφους τον κομμουνιστή αξιωματικού Βιετκόνγκ Νγκουγέν Βαν Λεμ.
1969. Υπογράφηκε η κοινή δήλωση των κομμουνιστών ηγετών της Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας που διαφώνησαν με το δόγμα του Μπρέζνιεφ ότι τα συμφέροντα του διεθνούς εργατικού κινήματος είναι πάνω από εθνικά συμφέροντα.
1979. Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από τη Γαλλία. μετά από 15 χρόνια εξορίας, που τα πέρασε κυρίως στο Ιράκ.
1985. Οι δυνάμεις του Βιετνάμ ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη.
1990 . Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις και βγήκε στους δρόμους ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός .Στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σκοτώθηκαν 27 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε η κυβέρνηση Γκεόργκι Ατανάσωφ.
1991. Έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει αναφορά στη «σλαβομακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Στη Βουλγαρία απελευθερώθηκαν
οι τιμές των εμπορευμάτων που ακολουθούν τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς.
1999. Η ελληνική κυβέρνηση διάψευσε κατηγορηματικά τις τουρκικές πληροφορίες περί άφιξης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα.
2000 .Λόγω των συχνών επιθέσεων από ένοπλες ομάδες Αλβανών οι σερβικές αρχές ενέτειναν την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας και του γιουγκοσλαβικού στρατού στην περιοχή του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντια, όπου οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου