Φεβρουαρίου 13, 2018

13η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

528. Ο Ιουστινιανός υπέγραψε το διάταγμα «Haec quae necessario», για την κωδικοποίηση όλων των νόμων και διατάξεων του Ρωμαϊκού δικαίου από την εποχή του Αδριανού, και διόρισε μια 10μελή, επιτροπή υπό την προεδρία του Ιωάννη Καππαδόκη, που αποτελείτο από τον υπουργό παιδείας Τριβωνιανό, τον Θεόφιλο δύο δικηγόρους και πέντε αυτοκρατορικούς αξιωματούχους. Έτσι ξεκίνησε ο Ιουστινιάνειος Κώδικας (Codex Iustinianus).

962. Ο αυτοκράτορας Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ συνυπέγραψαν το «Diploma Ottonianum», με το οποίο ο Πάπας αναγνωρίστηκε ως ο κυβερνήτης της Ρώμης. αλλά ο κάθε Πάπας θα έπρεπε να υποτάσσεται στον Αυτοκράτορα.

1131. Ο βασιλιάς της Γερμανίας. Λοθάριος Β΄ Σούπλινμπουργκ συνατήθηκε με τον εκδιωχθέντα από τη Ρώμη Πάπας Ιννοκέντιο Β' και συμφώνησε να τον συνοδεύσει στη Ρώμη και να διεξάγει πόλεμο κατά των Νορμανδών με αντάλλαγμα ο Πάπας μα τον στέψει ως αυτοκράτορα.

1177 .Στο Παλέρμο ο Γουλιέλμος Β της Σικελίας παντρεύτηκε και την Ιωάννας της Αγγλίας.

1278 .Στην αρένα της Βερόνα κάηκαν ζωντανοί 200 αιρετικοί Καθαροί.

1358. Η Βενετία υπέγραψε με τον Λουδοβίκου της Ουγγαρίας την ειρήνη του Ζάνταρ με την οποία τα Ζάνταρ τέθηκε υπό την προστασία του Λουδοβίκου.

1575 .Ο Ερρίκος Γ' στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς.

1639. Ο πολωνός πρίγκιπας Ιωάννης Β' Καζιμίρ που συνωμοτούσε με την Ισπανία εναντίον της Γαλλίας αλλά ναυάγησε στις ακτές της Προβηγκίας φυλακίστηκε με διαταγή του Ρισελιέ, στο φρούριο της Βενσέν.

1660. Πέθανε ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ Γουσταύος της Σουηδίας και η σουηδική κυβέρνηση άρχισε συνομιλίες για την ειρήνη με τους Δανούς.

1820. Η Δολοφονία του Δούκα Μπερί, δευτερότοκου γιου του κόμη του Αρτουά και της Μαρίας Θηρεσίας, ενώ έβγαινε από την Όπερα του Παρισιού.

1821. Η Αυστρία συμφώνησε στο αίτημα του Φερδινάνδου Δ να στείλει στρατό στη Νάπολη για να καταπνίξει την εξέγερση των Καρμπονάρων.

1861. Με την παράδοση του Φρουρίου της Γκαέτα στον Γκαριμπάλντι έπαψε να υφίσταται το βασίλειο των δύο Σικελιών.

1914. Η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε επίσημα το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας.

1917. Σύλληψη της Μάτα Χάρι από γαλλικής αντικατασκοπείας.

1925. Mε εντολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βουλγαρίας ο Στάνκε Ντιμιτρόφ δολοφόνησε στη Σόφια τον Νίκολα Μίλεφ που ήταν αντίθετος με την επιροή της Τρίτης Διεθνούς στον « Μακεδονικό λαό».


1941. Στα Αλβανικό Μετωπο τις πρωινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου το 1ο και  το 2ο Τάγμα  του 44ου Συντάγματος Πεζικού εν μέσω  ισχυρής χιονοθύελλας κινήθηκαν για επίθεση  στην Τρεμπεσίνα.Τα τμήματα του 44ου ΣΠ, απώθησαν τις ιταλικές δυνάμεις που συνάντησαν στο ύψωμα 1816 και εγκαταστάθηκαν στις δυτικές πλαγιές του. Αντίθετα η επίθεση προς τον αυχένα Μετζγκοράνης ανακόπηκε λόγω χιονοθύελλας. Σκοτώθηκαν στο ύψωμα 1.736 (Γκούρι Πρερ Τομορίτσα) ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής, Λουκάς Ρίζος του Σταύρου του 20ου ΣΠ, και Στρατιώτης Αθανάσιος Κωστάκης του 65ου. Στο Μάλι Σπαντάριτ έπεσαν οι στρατιώτες Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης και Γουρούνας Δημήτριος του 50ου ΣΠ.
1943. Στη Σόφια κομμουνιστική τρομοκρατική ομάδα δολοφόνησε τον στρατηγό Χρήστο Νικόλοφ Λούκοφ.

1944. Στα Ανώγεια οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον Αρχηγό της Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη ή Στεφανογιάννη και συνέλαβαν άλλους 11 Πατριώτες που εκτελέστηκαν αργότερα.


1945. Έληξε η μάχη της Βουδαπέστης με την άνευ όρων παράδοση της πόλης στους Σοβιετικούς. Άρχισε ο διήμερος Βομβαρδισμός της Δρέσδης από 1 500 βρετανικά και καναδικά Λάνκαστερ .Τριάντα πέντε χιλιάδες άμαχοι δολοφονήθηκαν. Μετά τη Γιάλτα ο  Ρούσβελτ συναντήθηκε πάνω στο καταδρομικό  «USS Quincy» που ειχε αράξει στο Σουέζ  με τον Φαρούκ της Αιγύπτου και τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.

1957. Πάνδημη διαμαρτυρία στην Ελλάδα για τη στάση της Βρετανίας, στο Κυπριακό Ζήτημα.

1960 . Η Γαλλία έκανε την πρώτη της επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή στη Σαχάρα.

1961. Επίσημη επίσκεψη, στο Λονδίνο, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και του Ευάγγελου Αβέρωφ. Διαμαρτυρίες από ομάδα κομμουνιστών υπό την Μπέτυ Αμπατιέλου. Ο Ενβέρ Χότζα διέψευσε τις φήμες περί ρήξεως με τον Χρουστσόφ χαρακτηρίζοντας τη φιλία με την Ε.Σ.Σ.Δ., «ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του» και είπε ότι η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία συνωμοτούν για την ανατροπή του.

1964. Ο καρκινοπαθείς και μελλοθάνατος βασιλιάς Παύλος έκανε βόλτα με το αυτοκίνητο στο Φάληρο και την Καστέλλα, και ανακοινώθηκε ότι «αναρρωνύει από την κρίση οσφυαλγίας την οποία υπέστη».

1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εκλέχτηκε Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Γιούρι Αντρόποφ.

1993. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

1999. Κορυφώθηκε το Δράμα Οσταλάν στο Ναιρόμπι και η ατιμία και προδοσία των πασοκο-σημιτικών που είχαν αποφασίσει την παράδοση του στους Τούρκους Τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου έφτασε στο Ναϊρόμπι ο Έλληνας δικηγόρος του Οτσαλάν Φαήλος Κρανιδιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου