Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σερβίας που συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την εκτέλεση του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, που την χαρακτήρισε ως τρομοκρατική ενέργεια, και αποφάσισε να σταλεί επιστολή στις αποστολές της ΕΕ και του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο με το αίτημα να συμμετάσχουν στην έρευνα και εκπρόσωποι του Σερβικού Κράτους.
«Οι δράστες αυτής της πράξης θα συλληφθούν και αν δεν το κάνουν οι άλλοι θα το κάνουμε εμείς», είπε ο Βούτσιτς, που υπογράμμισε ότι η δολοφονία του Ιβάνοβιτς είναι επίθεση σε όλους τους Σέρβους.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο διάλογος με την Πρίστινα θα διακοπεί
« έως ότου βρεθεί ο δολοφόνος του Ιβάνοβιτς».
Ο Διευθυντής του γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, είπε ότι η Σερβία έχει δεσμευτεί για διάλογο όλα αυτά τα χρόνια, για να υπάρχει ασφάλεια για ους Σερβους και για να διασφαλιστεί η επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο κ. Τζούριτς διαμαρτυρήθηκε επίσης για την σιωπή του διεθνούς παράγοντα στη δήλωση του κ. Κάντρι Βεσελι ότι «οι Αλβανοί θα φθάσουν μέχρι τη Νις».
Ο κ. Βούτσιτς στην συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο τους Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε ότι δεν θα αποκαλύψει , «αυτή τη στιγμή», τις πληροφορίες της σερβικής πλευράς και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που παραπέμπουν στους πιθανούς δράστες». είπε ο Βούτσιτς.
«Ο δολοφόνος που τον σκότωσε δεν είναι Σέρβος.
Η δολοφονία στρέφεται εναντίον της Σερβίας. Το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί από τους δολοφόνους το άφησαν επίτηδες στην γειτονιά της γέφυρας για να μας δείξουν από πού πήγαν οι δολοφόνοι. Η απάντηση στο ερώτημα ποιούς εξυπηρετεί η δολοφονία είναι σαφής» , είπε
ο Βούτσιτς τονίζοντας ότι «οι δολοφόνοι άφησαν ορισμένα ίχνη».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και του ζήτησε να προσκληθούν οι σερβικές αρχές να εμπλακούν στην έρευνα της υπόθεσης.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς θα πρέπει να στραφεί σε δύο κατευθύνσεις , προς τον Κάντρι Βέσελι και την Ουάσιγκτον.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Αλβανών του Κοσσόβου υπό τον Χαραντινάι, κατέληξε στο συμπέρασμα , ότι η δολοφονία ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι σταθερή, και καταδίκασε «οποιαδήποτε προσπάθεια αυτή η θηριωδία να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς».
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, είπε θα ζητήσει τη βοήθεια του FBI, ότι η Πρίστινα θα ενημερώνει τους Σέρβους για κάθε λεπτομέρεια, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στις έρευνες.
Στο προσκήνιο της δολοφονίας και ο τέως επικεφαλής των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών Φάτος Κλιόσι που είπε ότι η δολοφονία έγινε με σκοπό να δημιουργηθούν «εντάσεις στα Βαλκάνια» και ότι, «με την αποχώρηση της σερβικής αντιπροσωπείας από το διάλογο, επετεύχθη ο πρώτος στόχος.
Ο Κλιόσι είπε ότι «στο εσωτερικό της Σερβίας υπάρχουν στοιχεία και δυνάμεις που θέλουν να επιδεινωθεί η κατάσταση» ότι «και ξένοι παράγοντες που δεν θέλουν τη σταθερότητα» και ότι «λένε ότι υπάρχει ρωσική απειλή στα Βαλκάνια».
Από την πλευρά των φίλων της Πρίστινα ο βρετανός δημοσιογράφος, Τιμ Τζούντα, έγραψε ότι, «οι πολίτες στη Βόρεια Μιτροβίτσα πιστεύουν ότι οι δολοφόνοι προέρχονται από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όχι από το νότο και συγκρίνουν τη δολοφονία με εκείνη του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια, το 1999, που σκοτώθηκε κατά πάσα πιθανότητα από την σερβική μυστική υπηρεσία.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέα Κουμπόυροβιτς δήλωσε ότι το βελιγράδι δεν εχει λάβει απάντηση από την Eulex στο κατεπείγον αίτημα να λάβουν μέρος στην έρευνα για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, σέρβοι εισαγγελείς.
Ο αδελφός του δολοφονηθέντος Όλιβερ Ιβάνοβιτς δήλωσε ότι όλη η οικογένεια θα μετακινηθεί από την Κόσοβσκα Μίτροβίτσα στο Βελιγράδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου