1698. Ο Τσάρος Πέτρος Α και η πολυμελής πρεσβεία του έφτασε στο Λονδίνο προερχόμενος από την Ολλανδία.
1774.Ο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ έγινε σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.
1775. Στη Μόσχα στην πλατεία Μπαλότναγια αποκεφαλίστηκε ο Εμελιάν Ιβάνοβιτς Πουγκατσιόφ.
1793. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αφού καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα στις 21 Ιανουαρίου του 1793 με το υποτιμητικό ονοματεπώνυμο Λουδοβίκος Καπέτος. Ο αρχιδήμιος του Παρισιού Σαρλ Ανρί Σανσόν, κατέγραψε τα τελευταία του λόγια. «Είμαι αθώος κύριοι και εύχομαι το αίμα μου να σφραγίσει τουλάχιστον την ευτυχία των Γάλλων».
1872. Με φιρμάνι της Πύλης εκτοπίστηκαν στη Νικομήδεια οι εξαρχικού βουλγαροι επίσκοποι Πανάρετος Φιλλιπουπόλεως, Ιλαρίων Λοβτσάνσκι και Ιλαρίων Μακαριουπόλεως.
1878. Στο πλαίσιο του ρώσο-τουρκικού πολέμου, με μεγάλη καθυστέρηση, η αγγλόφιλη κυβέρνηση των Αθηνών, επέτρεψε στον ελληνικό στρατό να περάσει τα σύνορα χωρίς κήρυξη πόλεμου, στις 21 Ιανουαρίου/2 Φεβρουαρίου και να εισβάλλει στη Θεσσαλία, για να προστατεύει τους χριστιανούς. 24.000 άνδρες, 4 πυροβολαρχίες και 300 ιππείς υπό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτζο πέρασαν στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία και μέσα σε 2 ημέρες έφτασαν μέχρι τον Δομοκό. Στις 31 Ιανουαρίου/12 Φεβρουαρίου όμως υπογράφηκε η ανακωχή.
1890. Στη Σόφια δικάστηκε με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του πρίγκιπα Φέρντιναντ, και του πρωθυπουργού Σταμπόλοφ με τον οποίο διαφωνούσε για το Μακεδονικό, ο Κωνσταντίν (Κόστα) Ατανάσοφ Πανίτζα, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο.
1925.Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακήρυξε τη χώρα σε Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον Αχμέτ Ζόγου.
1926. Στην Αγία Πετρούπολη οι Κομμουνιστές άνοιξαν τους τάφους των Τσάρων και πήραν τα κοσμήματα των νεκρών.
1941. H Σιδηρά Φρουρά, στη Ρουμανία, προσπάθησε να ανατρέψει το στρατηγό Αντουνεσκου, και άρχισε τριήμερος αγών που έληξε με την επικρατήσει του Αντωνέσκου στις 24 Ιανουαρίου. Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση πώλησης όπλων στην ΕΣΣΔ.
1943. Το βρετανικό υποβρύχιο «Τίγρης» (HMS Tigris) βύθισε το ιταλικό επιβατικό «Πόλη της Γένοβα» (Città di Genova) το οποίο είχε αποπλεύσει από την Πάτρα και μετέφερε στο Μπάρι στην Ιταλία 152 έλληνες αξιωματικοί που είχαν συλληφθεί από τους Ιταλούς ως Όμηροι. Το πλοίο απέπλευσε από την Πάτρα στις 20 Ιανουαρίου του 1943, μεταφέροντας τους 158 Έλληνες αξιωματικούς, 2 Νεοζηλανδούς αιχμαλώτους , 200 Ιταλούς στρατιώτες και είχε 132 μέλη του πληρώματος. Συνολικά 492. Στις 13.15 της 21ης Ιανουαρίου, το «Città di Genova» που έπλεε χωρίς συνοδεία, δέχθηκε την πρώτη τορπίλη
19 μίλια δυτικά των Σάσωνος. Η δεύτερη τορπίλη το βύθισε προκαλώντας και τον πνιγμό όσως ησαν ακόμα επάνω. Οι Ιταλοί τις επόμενες ώρες μάζεψαν 300 διασωθέντες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλοί Έλληνες αξιωματικοί όπως ο Κωνσταντίνος Δαβάκης που βρίσκονταν φυλακισμένοι με χειροπέδες.
1945. Στην Βουλγαρία εκλέχτηκε Έξαρχος της βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Στέφανος.
1946 . Το ΚΚΕ με δήλωσή του ζήτησε την αποχώρηση των Άγγλων από την Ελλάδα και την ίδια μέρα, οι Σοβιετικοί έκαναν δήλωση στον ΟΗΕ για την "παρατεταμένη παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα".
1951. Στην Κορέα, οι κομμουνιστές υποχρέωσαν τα στρατεύματα των αμερικανών να εγκαταλείψουν την πόλη Ινσόν.
1952. Σύλληψη από τους Γάλλους του ηγέτη των Τυνησίων Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.
1959. Με απόφαση του Συναγερμού ανεστάλη η δίωξη των Γερμανών εγκληματιών Πολέμου στην Ελλάδα και οι δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη δυτική Γερμανία
1965. Στην Τεχεράνη δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός του Ιράν, Μανσούρ Χασάν Αλί.
1968. Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 έπεσε στη Γροιλανδία, κοντά στη Θούλη, μολύνοντας την περιοχή με το πυρηνικό του φορτίο. Μία από τις τέσσερις βόμβες που μετέφερε δεν βρέθηκε. Στο Βιετνάμ: άρχισε η κύρια επίθεση των Βορείων στο αμερικανικό στρατόπεδο του Κε Σαν. Ο στρατηγός Τζιιαπ καθόριζε την λογική με την φράση του, « η ζωή ή ο θάνατος 100, 1000 ή και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων , ακόμη κι αν αυτοί τυχαίνει να είναι συμπατριώτες μας, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».
1975. Προφυλακίστηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.
1993 . Οι κροατικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα στις ζώνες υπό την προστασία του ΟΗΕ, προκειμένου να καταλάβουν τη γέφυρα Μασλενίτσα , το αεροδρόμιο «Zemunik» κοντά στο Ζαντάρ και το φράγμα Πέρουτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου