1489. Στην Ισπανία, οι ενωμένες δυνάμεις του Φερδινάνδου Β' της Αραγωνίας και της Ισαβέλλας Α' της Καστίλλης, πήραν τον έλεγχο της Αλμερία από τον εμίρη της Γρανάδας.
1790. O Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας υπέγραψε το διάταγμα της Εθνοσυνέλευσης «περί του κλήρου» το οποίοα καταργήθηκε με το Κονκορδάτο του 1801.
1792. Έληξε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Λουδοβίκου Καπέ, τέως βασιλέα των Γάλλων με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης ντε Σεζ.
1802. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού ανάμεσα στην Γαλλία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την οποία ρυθμίστηκε το ζήτημα του Δουκάτου της Τοσκάνης.
1805. Μετά τη μάχη του Αούστερλιτς , ο Φραγκίσκος Β΄ των Αψβούργων αποδέχτηκε τη «Συνθήκη του Πρεσβούργου», δηλαδή την ειρήνη της Μπρατισλάβα, την οποία συνέταξε ο Ταλλευράνδος και με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του Τρίτου Συνασπισμού. Ο Φραγκίσκος Β΄ αναγνώρισε τον αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι κτήσεις των Αψβούργων στα εκτός Αυστρίας εδάφη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πέρασαν σε Γερμανούς συμμάχους του Ναπολέοντα, στον βασιλιά της Βαυαρίας, στον βασιλιά της Βυρττεμβέργης και στον εκλέκτορα της Βάδης. Στο βασίλειο της Ιταλίας δόθηκε από την Αυστρία το ανατολικό υπόλοιπο των Βενετικών περιοχών, περιλαμβανομένων της Ίστριας και της Δαλματίας μέχρι το Κότορ.
Η Ρωσία αναγνώρισε τις κτήσεις του Ναπολέοντα στην Ιταλία.
1806. Διεξήχθη η ολοήμερη μάχη του Πούλτουσκ, στο έδαφος της σημερινής Πολωνίας. 50 χλμ βόρεια της Βαρσοβίας ανάσα σε 25000 Γάλλους που διοικούσε ο Στρατηγός Λαν και σε 40.000 Ρώσους που διοικούσε ο Λέβιν Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν. Οι Ρώσοι απέκρουσαν τους Γάλλους αλλά ο Μπένιγκσεν διέταξε υποχώρηση. Πιο νότια η γαλλική 4η Μεραρχία του Μυρά συγκρούστηκε στο Γκολούμιν με τους Ρώσους που διοικούσε ο πρίγκιπας Ντμίτρι Βλαντιμίροβιτς Γκολίτσιν.
1825. Στις 14/26 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε στις μονάδες στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, το στασιαστικό Κίνημα των Δεκεμβριστών.
1836. Η Χιλή κήρυξε τον πόλεμο στη Συνομοσπονδία Περού –Βολιβίας.
1925. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου, 1926.
1943. Η Ναυμαχία στο Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας κατά την οποία βυθίστηκε ο γερμανικό θωρηκτό «Σάνχορστ». Από τα 1.968 μέλη του πληρώματος επιβιώσαν μόνο 36 .
1944 . Ο ευρισκόμενος στην Αθήνα βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Από την πλευρά εκτός του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων ήταν οι Γεώργιος Παπανδρέου, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Νικόλαος Πλαστήρας, ο Κανελλόπουλος, ο Σεραφείμ Μάξιμος ο Γεώργιος Καφαντάρης, κλπ. Το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εκπροσώπησαν οι Σιάντος, Παρτσαλίδης και ο στρατηγός Εμμανουήλ Μάντακας. Εκτός του Τσώρστιλ συμμετείχαν , ο Άντονι Ήντεν ,ο πρεσβης Ρ. Λήπερ και ο Σκόμπι και ο στρατάρχης Αλεξάντερ. Πήραν επίσης μέρος ως παρατηρητές, ο πρέσβης των ΗΠΑ ΜακΒή και οι επιτετραμμένοι της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ (συνταγματάρχης Ποπόφ).
Η Τρίτη Στρατιά του Τζωρτζ Πάττον διέσπασε την περικύκλωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μπαστόν.
1947.Σε απάντηση της δημιουργίας της Προσωρινής Δημοκρατικής
Κυβέρνησης ,η Αστυνομία εξαπέλυσε τη νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου και
μέχρι το πρωί της 26ης, κύμα συλλήψεων εναντίον των κομμουνιστών και των
ΕΑΜιτών στην Αθήνα, τον Πειραιά και στα προάστια. Στην πρώτη φάση της
επιχείρησης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συνελήφθησαν 550 άτομα.Στην Κόνιτσα συνεχίστηκε η μάχη του Εθνικού Στρατού με τους Κομμουνσιτές.
Στη Βουλγαρία, οι κομμουνιστές εθνικοποίησαν τις Τράπεζες.
1959. Άρχισε να μεταδίδει πρόγραμμα η βουλγαρική τηλεόραση.
1960 .Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας των Αλέξιος έφτασε για επίσκεψη στην Αθήνα.
1963. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίστηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ βρετανικά τεθωρακισμένα παρενεβλήθησαν μεταξύ των αντιμαχόμενων Ελλήνων και Τούρκων στη Λευκωσία.
1968 .Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος , που διεύρυναν την αυτονομία των επαρχιών του Κοσσυφοπεδίου και της Βοιβοντίνα, που αποκτούσαν καθεστώς παρόμοιο με Δημοκρατίες. Τρομοκρατική επίθεση δύο ανδρών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
1972. 120 αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 επιτέθηκαν στο Ανόι.Στη Σόφια Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών για κατασκοπεία ο Συγγραφέας Γκεόργκι Μάρκοφ.
1979. Στο Αφγανιστάν ,οι Σοβιετικά ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ.
1989 .Μια ημέρα μετά την εκτέλεση του Νικολάε Τσαουσέσκου το Ρουμανικό Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας διόρισε πρόεδρο τον Ίον Ιλιέσκου και νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πέτρε Ρόμαν.
1990. Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Δεκεμβρίου, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας.
1991. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης στην τελευταία του Σύνοδο αποφάσισε την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Στην Αλγερία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1962.
1994 . Στη Γαλλία, οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας απελευθέρωσαν 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος αεροσκάφους της «Air France» , που κρατούσαν ομήρους αλγερινοί ισλαμιστές τρομοκράτες από τις 24 Δεκέμβριου. Νεκροί και οι τέσσερις αεροπειρατές.
1995. Κρίση των Ιμίων: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια θα κινδυνεύσει.Την ίδια μέρα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και πρόεδρος του Iσλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, ζήτησε από τον πρόεδρο Ντεμιρέλ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
1998 . Οι πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ Κία Σαμπάν και Νουόν Τσέα παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Καμπότζης. Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά του Ουστεκά στην περιοχή του Ποντούγιεβο.
2003. Σεισμός εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την ιρανική πόλη Μπαμ. 43000 οι νεκροί και 90 000 οι άστεγοι .
2004. Σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό μεγέθους 9,3 Ρίχτερ συγκλονίζει τη βόρεια Σουμάτρα. Ακολούθησε μέγα τσουνάμι, που χτύπησε τις παράκτιες περιοχές της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, των Μαλδίβων, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, του Μπανγκλαντές και της Ινδονησίας. Σκοτώθηκαν πάνω από 294 000 άτομα και οι άστεγοι έφτασαν τα 5 εκατομμύρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου