333 π.Χ. Η Μάχη της Ισσού. Η δεύτερη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών.
1348. Η αντιμοναρχική Ένωση της Βαλένθια επιτέθηκε στους Εβραίους του Σαγούντο.
1478. Ο πάπας Σίξτος δημοσίευσε την Παπική βούλα Exigit Sinceras Devotionis Affectus, με την οποία ιδρύθηκε η Ισπανική Ιερά Εξέταση στο Βασίλειο της Καστίλης
1520. Ο Μαγγελάνος πέρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό από τον Ατλαντικό, διασχίζοντας τον Πορθμό του Μαγγελάνου.
1612. Κατά τον Πολωνό-ρωσικό πόλεμο (1610-1612), η δεύτερη ρωσική πολιτοφυλακή υπό τους Κούζμα Μίνιν και Ντμίτρι Ποζάρσκι κατέλαβε στις 22η Οκτωβρίου/1η Νοέμβριου το Κιτάι-Γκόραντ της Μόσχας και πολιόρκησε την πολωνο-λιθουανική φρουρά εντός των τειχών του Κρεμλίνου το οποίο ειχαν καταλάβει από το Μάρτιο του 1611.
1623. Οι δυνάμεις του Δρούζου Εμίρη Φάχρ-αλ Ντιν-ιμπν Μαάν συνέτριψαν στη μάχη της Μαιντέλ Ανιάρ το στατό του Μουσταφά Πασά, της Δαμασκού.
1700. Πέθανε ο τελευταίος βασιλιάς της Ισπανίας από τον Οίκο των Αψβούργων, ο Καρόλος Β ', και σύμφωνα με τη διαθήκη του τον διαδέχθηκε ο Φίλιππος Δούκας του Ανζού, εγγονός του Λουδοβίκου 14ου . Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Ισπανικής διαδοχής.
1755. Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,7 βαθμών Ρίχτερ ισοπέδωσε τη Λισαβόνα ενώ το τσουνάμι που ακλούθησε έπνιξε τουλάχιστον 100 000 άτομα που είχαν καταφύγει για ασφάλεια στην ακτή.
1800. Οι αντιπρόσωποι της Επτανήσου Πολιτείας Αντώνιος Καποδίστριας και Νικόλαος Σίγουρος, παρέλαβαν στη Κωνσταντινούπολη από τον Μέγα Βεζίρη το Φιρμάνι με το οποίο αναγνωριζόταν την αυτονομία της Επτανήσου. Αργότερα την ίδια ημέρα έγινε δοξολογία στο πατριαρχείο και ο Πατριάρχης ευλόγησε τη σημαία του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους μετά την άλωση.
1814. Ήταν προγραμματισμένη η έναρξη του Συνεδρίου της Βιέννης, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου.
1824. Ο Μιαούλης ηγούμενος 45 μικρών ελληνικών σκαφών επιτέθηκε στον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ Πασά, έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, και κυρίευσε 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές.
Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος εχθρικός στόλος, κατέφυγε στην Κάρπαθο.
1825. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έστησε ενέδρα σε τουρκική χρηματαποστολής στη Λάσπη του Καρβασαρά και εξόντωσε 60 Τουρκαλβανούς πεζούς και κυρίευσε τα 500.000 γρόσια που μετέφεραν.
1854. Ο Όθων εξέδωσε το διάταγμα δημιουργίας Λόχου Πυροσβεστών που θα απαρτιζόταν από 96 άνδρες. Η δημιουργία του λόχου αποφασίστηκε μετά την αποτέφρωση του Εθνικού Τυπογραφείου στις 25 Αυγούστου του 1854.
1894. Ο τελευταίος Ρομανόφ , ο τσάρος Νικολάου Β 'της Ρωσίας ανήλθε στο θρόνο της αυτοκρατορίας
1903. 1/14 Νοεμβρίου δόθηκε» στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών η πρεμιέρα της «Ορέστειας , σε πεζή μετάφραση στη δημοτική του Γεωργίου Σωτηριάδη, που προκάλεσε τις επόμενες ημέρες τα «Ορεστεικά» επεισόδια.
1912. Στις 18 Οκτωβρίου/1η Νοεμβρίου 1912 Σαμοθράκη μοίρα του ελληνικού στόλου που αποτελούσαν ο «ΑΒΕΡΩΦ»,τα «ΨΑΡΑ», η «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» και ο «ΛΕΩΝ» κατέπλευσε στη Σαμοθράκη. Ο Κουντουριώτης αποβίβασε άγημα υπό τον Σημαιοφόρο Κων/νο Παναγιώτου που κατέλαβε τη νήσο. Στις 31 Οκτωβρίου/13 Νοεμβρίου 1912 δόθηκε διαταγή σε απόσπασμα Ευζώνων υπό το συνταγματάρχη Κωνσταντινόπουλο, να καταλάβει τη Γευγελή. Το μεσημέρι της 1ης/14 Νοεμβρίου, το απόσπασμα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς και το βράδυ της ίδιας μέρας αποβιβάστηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρασουλίου (Πολύκαστρο). Διανυκτερεύσουν στο Πολύκαστρο , και την επόμενη αναχώρησαν για τη Γευγελή, όπου τέφθασαν μετά από επτάωρη πεζοπορία αλλά η Γευγελή είχε ήδη καταληφθεί από τους Σέρβους.
1918. Μετά την κατάρρευση Αυστροουγγαρίας ανακηρύχτηκε στην Τιμισοάρα η Δημοκρατία του Μπανάτ, που αναγνωρίστηκε μόνο από την Ουγγαρία. Στις 15 Νοεμβρίου εισέβαλε ο σερβικός στρατός και το 1919 η Δημοκρατία του Μπανάτ μοιράστηκε ανάμεσα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και τη Ρουμανία.
1920. Έγιναν με πλειοψηφικό σύστημα ,οι καταστροφικές εκλογές που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, (του Βενιζέλου), έλαβε 375.803 ψήφους, η 50,31%, η δε «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», (Κόμμα Εθνικοφρόνων, Συντηρητικό Κόμμα, Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, και άλλα μικρότερα),368.678 η 49.35%. Οι στρατιώτες ψήφισαν στο μέτωπο, αλλά οι εκλογές αυτές ακυρώθηκαν και τα αποτελέσματα δεν ανακοινωθηκαν.
Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τον Βενιζέλο στην Παλαιά Ελλάδα, όπου η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις» με σύμβολό την ελιά, και με το σύνθημα, «Ελιά-Ελιά και Κωτσο Βασιλιά», που υποσχόταν την επιστροφή των στρατιωτών, (Οίκαδε), έλαβε 255.437 ψήφους και έβγαλε 177 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι που έλαβαν 172.717 ψήφους , δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν παρά μόνο επτά βουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι πλειοψήφησαν στις περιφέρεις Άρτης, Δράμας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Λέσβου, Πρεβέζης, Ρεθύμνου, Χανίων, Χίου, Σπετσών, και Ύδρας δηλαδή μαζί με τη Θράκη σε 18 από τις 40 εκλογικές περιφέρειες. Στην Αττική, η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις συγκέντρωσε 46.535 ψήφους και πήρε και τις 22 βουλευτικές έδρες, ενώ οι 39.879 που ψήφισαν Βενιζέλο δεν εξέλεξαν κανέναν. Στα Ιωάννινα ψήφισαν φιλελευθέρους (11.536 έναντι 7.282) .Στη Θεσσαλονίκη η Ηνωμένη Αντιπολιτεύση πήρε 23.375 έναντι μόλις 14.580 του Βενιζέλου, διότι σύσσωμοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ψήφισαν υπέρ της Βασιλείας Ο Βενιζέλος που ήταν υποψήφιος στην Αττική απέτυχε να εκλεγεί και αναχώρησε για το εξωτερικό.
1922.Παραιτήθηκε από το θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, ο Μωάμεθ ΣΤ.
1925 .Στο Ιράν ο Ρεζά Παχλεβί Χαν, ανέβηκε στο θρόνο τερματίζοντας τη δυναστεία των Καζάρ.
1927. Ο Μουσταφά Κεμάλ επανεξελέγη Προεδρος της Τουρκίας.
1930. Στέψη του Ρας Ταφάρι (Χαϊλέ Σελασιέ), ως Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας.
1937.Ιδρύθηκε από τους «Μεταξικούς» ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων).
1940. 5η ημέρα του Πολέμου . Εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση στο Καλπάκι. Τρία Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού βομβάρδισαν το ιταλικό αεροδρομίο της Κορυτσάς, και επλήγη η αίθουσα ενημέρωσης. Επτά Ρ24 της 21ης Μοίρας Διώξεως αντιμετώπισαν ιταλικό σχηματισμό που είχε ως αποστολή το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης. Στον τομέα της Πίνδου κατά την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά», έπεσε μαχόμενος ο 29χρονος διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού , υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από την ιταλοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου. Τη διοίκηση του λόχου ανέλαβε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας από τον Πλάτανο Τρικάλων, που και εκείνος ακολούθησε τον Διάκο στη λεωφόρο των ηρώων.
1944. Στη Χάλκη σκοτώθηκε ο αποσπασμένος στην OSS λοχαγός Διογένης Φανουράκης
1945. Ορκίστηκε η Κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου που είχε διάρκεια ζωής 21 ημερών, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1945. Ανατράπηκε από τον «αγγλικό παράγοντα» καθώς το Λονδίνο έστειλε στην Αθήνα τον υφυπουργού Εξωτερικών Έκτορα Μακ Νηλ που πρόσφερε οικονομική βοήθεια αλλά ζήτησε την αντικατάσταση της κυβέρνησης, από άλλη Κυβέρνηση που θα περιελάμβανε και άλλες πολιτικές δυνάμεις και διενέργεια εκλογών μέχρι το Μάρτιο του 1946.
Ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός αντικατέστησε στις 22 Νοεμβρίου 1945 την κυβέρνηση Κανελλόπουλου με την Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη.
1950. Οι εφημερίδες αποκάλυψαν κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ στον ΟΛΠ εξαιτίας της οποίας αποχώρησε από την «Κυβέρνησις Εθνικής Συγκεντρώσεως» των Σοφοκλή Βενιζέλου, Τσαλδάρη, Παπανδρέου, του Λαϊκού κόμματος. (Η κυβέρνηση Βενιζέλου έπεσε στις 3 Νοεμβρίου). Στις ΗΠΑ έγινε απόπειρα δολοφονίας του Τρούμαν από πορτορικάνους εθνικιστες.
1952.Εκδόθηκε η εφημερίδα «Απογευματινή».
1954 . Ανήμερα των Αγίων Πάντων, (Toussaint), το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας (FLN) εξαπέλυσε επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων και σκότωσε 7 άτομα.
1956. 10η ημέρα της Ουγγρικής αντισοβιετικής επανάστασης. Ο Ιμρε Νάγκι σε ραδιοφωνικό διάγγελμα του προς τον ουγγρικό λαό, ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση της Ουγγαρίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και ταυτόχρονα την υπαγωγή της σε καθεστώς ουδετερότητας. Την ίδια ημέρα απολύονται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι μεταξύ των οποίων και ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Μιντσέντι. Ενώ επιτράπηκε η νόμιμη λειτουργία του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος και του κόμματος των μικροϊδιοκτητών που προσκλήθηκαν να μπουν στην κυβέρνηση.
1962.Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.
1967. Η ελληνοκυπριακή αστυνομία παρουσίασε τον συλληφθέντα στις 31 Οκτωβρίου στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας Ραούφ Ντενκτάς. Κατά την ανάκριση που ακολούθησε, ο Ντεκτάς ομολόγησε ότι είχε έρθει στην Κύπρο, για να εκτελέσει αποστολή που του ανέθεσε η κυβέρνηση της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση, σε μήνυμά της, εξέφρασε «την λύπη της» για την παράνομη είσοδο του Ντενκτάς στο νησί και υπέβαλε την παράκληση να του επιτραπεί να μείνει στον τουρκικό τομέα ή να επιστρέψει στην Τουρκία. Τελικά ο Ντενκτάς στάλθηκε πίσω στην Τουρκία στις 12 Νοεμβρίου 1967.
1993. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ .Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση.
1998. Ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
2002.Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 72 ψήφους έναντι 28.
2003 . Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
2013 .Δολοφονήθηκαν από ασύλληπτους ακόμα τρομοκράτες τα μέλη της Χρυσής Αυγής Μανώλης Καπελώνης, 22 ετών, και Γιώργος Φουντούλης, 27 ετών έξω από τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο, και τραυματίστηκε βαριά ο Αλέξανδρος Γέροντας, 29 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου