Μιλώντας για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια , είπε ότι,«τα κράτη που είναι έτοιμα να ενταχθούν στην ΕΕ θα πρέπει να είναι πολύ σαφή και να πάρουν μια απόφαση». Και τόνισε προς τους Σέρβους ότι η ακροβασία μεταξύ Μόσχας και Δύσης δεν είναι βιώσιμη: «Δεν μπορείτε να κάθεστε σε δύο καρέκλες ειδικά αν είναι τόσο πολύ μακριά», είπε, αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Αλβανών για συμμετοχή των ΗΠΑ στο διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου τον οποίο «διευκολύνουν οι Βρυξέλλες» , δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή συμμετέχουν στο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου».
Στη συνέχεια ο Μπράιαν, εξέφρασε την ανησυχία του για την
αντίληψη ότι η Σερβία είναι με το ένα πόδι στο δρόμο προς την ΕΕ και με το άλλο
στη συμμαχία με τη Ρωσία και κ ατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της
Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ωστόσο, ο υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν από την κομμουνιστική συνιστώσα της κοινοπραξίας Βούτσιτς είπε ότι η δήλωση του Γι ηταν εχθρική. «Μπορώ να πω ότι δεν ήταν μια δήλωση ενός φίλου, ή ενός ανθρώπου που σέβεται την Σερβία, την πολιτική της και το δικαίωμά της να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις» και πρόσθεσε ότι η δήλωση του Γι εντάσσεται στο πλαίσιο των μεγάλων πιέσεων από τη Δύση για τις οποίες μίλησε ο πρόεδρος Βούτσιτς, και κατέληξε λέγοντας ότι «η Σερβία θα ακολουθήσει τη δική του πορεία, ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι «μεγάλες δυνάμεις».
Ο Μπράιαν μετά το Βελιγράδι πήγε στην Πρίστινα όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδροτου Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κάντρι Βεσελι, με τον Πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι. με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικης αντιπολίτευσης και με μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου