Σεπτεμβρίου 18, 2017

BJRM-πΓΔΜ: Η αμερικανική Συμφωνία

Ο «λαοφιλής» σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Μπουγιουρουμού, (BJRM), Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια Τζες Μπείλι, και συζήτησαν για την 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, «που θα γίνει στη Νέα Υόρκη από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου».

Ο αμερικανός πρεσβευτής στις δηλώσεις του χαιρέτισε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Ζάεφ κατά τις πρώτες 100 ημέρες, ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, και τόνισε ότι «η πΓΔΜ έχει τις ίδιες απόψεις με τις ΗΠΑ. για τον κόσμο», και αναφέρθηκε , στις «αμοιβαίες προκλήσεις για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», στην, «αντιμετώπισης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής που αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», στην, «την ανάγκη για κοινή δράση για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και στην «προώθηση του διαλόγου ως μέσο για την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των Εθνών».

Ο Ζάεφ αφού ευχαρίστησε τον Τζες Μπείλι για την υποστήριξη του, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πλήρως έναντι του στρατηγικού στόχου της ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε στενή συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους και φίλους», τόνισε ότι η Μπουγιουρουμού, «είναι θερμός υποστηρικτής της πολυμέρειας και θα συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βελτίωση της παγκόσμιας ασφάλειας και διατήρηση της ειρήνης», και προσέθεσε στην «λίστα Μπέιλι», ένα δικό του «καθαρά τοπικό ζήτημα», «την επίλυση του μεταναστευτικού στην Μακεδονία».
Ο κ. Ζάεφ είναι αγαπητός στο 26,2% του λαού αλλά τον «εμπιστεύεται» το 30,8%, έναντι του 19,7% που εξακολουθεί να υπεραγαπά τον Νίκολα.

Παράλληλα , η υπουργός άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ , ο οποίος την κάλεσε στην έδρα της συμμαχίας και την περιμένει με «ανυπομονησία». «Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνεργασία μας και τη συνέχιση της συζήτησής μας, κατά την επίσκεψή σας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου» ανέφερε ο Στόλντενμπεργκ στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα και με την οποία γνωστοποίησε στην κ. Σεκερίνσκα την αποδοχή του αιτήματος της κυβέρνησης της πΓΔΜ για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, και την ενημέρωσε ότι στο αμέσως προσοχές διάστημα θα επισκεφτεί την Μπουγιουρουμού, κλιμάκιο της διεύθυνσης πολιτικών υποθέσεων και πολιτικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ, για τον προσδιορισμό των Αναγκών.
Την ίδια ήμερα ο αλβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι , συναντήθηκε με τον επικεφαλής της USAID στα Σκόπια Ντέιβιντ Άττεμπέρι, τον οποίο ευχαρίστησε για την αμερικανική υποστήριξη, «που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Μακεδονίας».
Ο κ. Οσμάνι ,παρουσίασε στον επικεφαλής της USAID τις αρμοδιότητες και την πολιτική ατζέντα των Υπηρεσιών του για ευρωπαϊκές υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «εστιάζει στην υποστήριξη της διαδικασίας μεταρρύθμισης».
Ο κ. Άττεμπέρι, τόνισε ότι «η USAID» υποστηρίζει πλήρως η κυβέρνηση της πΓΔΜ για τη βελτίωση των διαδικασιών για την Ευρω-Ατλαντική Ενσωμάτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου