Ο πρέσβης και προσωπικό της σερβικής πρεσβείας θα επανέλθουν σήμερα στα Σκόπια όπως συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική συνομιλία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ την Τετάρτη.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν την Παρασκευή στη Νις. Είχε προηγηθεί η «τηλεφωνική συμφωνία» , μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του Πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την οποία εκδόθηκε η ακόλουθη κοινή δήλωση πέντε σημείων.
«-Η Δημοκρατία της Σερβίας και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα επιλύσουν τις όποιες τυχόν διαφωνίες στις αμοιβαίες σχέσεις τους αποκλειστικά μέσω του διαλόγου.
-Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές σε ορισμένα σημαντικά πολιτικά και περιφερειακά ζητήματα, η Σερβία και η Μακεδονία θα αγωνιστούν από κοινού όχι μόνο για να διατηρήσουν, αλλά και για να προωθήσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του μακεδονικού λαού και των πολιτών της Σερβίας και της Μακεδονίας.
-Η Δημοκρατία της Σερβίας και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών τους σχέσεων και την αύξηση του διμερούς εμπορίου .
-Σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τους διπλωματικούς Κανόνες , η Δημοκρατία της Σερβίας και η Δημοκρατία της Μακεδονίας, με καλή πίστη και σε φιλική βάση, θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο έδαφός τους.
-Η Δημοκρατία της Σερβίας και η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα εντείνει την αμοιβαία επικοινωνία στο υψηλότερο επίπεδο, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο στην ευρωπαϊκή πορεία και θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής με την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας».
Η συμφωνία των «πέντε σημείων», καλύπτει με το σημείο 4, την υπόθεση των υποκλοπών των επικοινωνιών της Σερβικής Πρεσβείας, που θα συζητηθεί ειδικότερα την Παρασκευή, και με το σημείο 2, αναφέρεται στις διαφωνίες στην υπόθεση της ψήφου των Σκοπίων για την εισδοχή του Κοσσόβου στην Ουνέσκο, που επίσης θα συζητηθεί αύριο. Το σημείο 3 διασκεδάζει τις σκέψεις για επιβολή εκατέρωθεν εμπάργκο , ενώ το σημείο 5 εξηγεί την παρέμβαση
Βερολίνου -Βρυξελλών, υπέρ της εκτόνωσης της ξαφνικής κρίσης, που εκδηλώθηκε το βράδυ τη 20 Αυγούστου, με την απόσυρση του πρέσβη και των Σέρβων διπλωματών από τα Σκόπια.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, σχολιάζοντας τις πληροφορίες των εφημερίδων δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης ότι « κατασκοπευτικές δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών» ήταν μια από τις συγκεκριμένες αιτίες για την απόσυρση του προσωπικού της Πρεσβείας της Σερβίας από τα Σκόπια και πως, «η Σερβία αναμένει από την πΓΔΜ να κρατήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει σε σχέση με ορισμένα σημαντικά ζητήματα για Σερβία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου