963.Στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, ο Στρατός αναγόρευσε σε αυτοκράτορα των Ρωμαίων τον στρατηγό Νικηφόρο, από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καππαδοκίας.
1555. Ο Οθωμανός ναύαρχος Τουργκούτ Ρεΐς πραγματοποίησε επιδρομή στην Καλαβρία και κατέστεψε και λεηλάτησε την πόλη της Πάολα.
1798 . Κατά την εκστρατεία στην Αίγυπτο ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε την Αλεξάνδρεια. Στην Ιρλανδία οι Εγγλλεζοι απαγχόνισαν τον καθολικό ιερέα Τζίν Μέρφυ, ως ηγέτη της εξέγερσης των κατοίκων του Γουέξφορντ.
1819. Στην Μεγάλη Βρετανία ψηφίστηκε ο (προοδευτικός!) νόμος που νομιμοποιούσε την παιδικη εργασία και απαγόρευε την εργασία των παιδιών κάτω των εννέα ετών στην κλωστοϋφαντουργία. Τα παιδιά κάτω των 16 ετών θα έπρεπε να εργάζονται ένα δωδεκάωρο, και όχι περισσότερο.
1823. Το Τέλος της πορτογαλικής κυριαρχίας στη Βραζιλία με την ήττα των πιστών στο πορτογαλικό στέμμα, από τους πιστούς στους Ρότσιλντ στην επαρχία της Μπαΐα.
1829. Ο πρώσος στρατάρχης της ρωσικής στρατιάς στον Δούναβη Χανς Καρλ φον Ντίμπιτς, που στη συνέχεια έλαβε το προσωνύμιο «Ζαμπαλκάνσκι» εξαπέλυσε την Διαβαλκανική του επίθεση προς την Κωνσταντινούπολη, την πρώτη στην ιστορία της Ρωσίας από την εποχή του Σιατοσλάβου τον 10ο αιώνα, και 35.000 Ρώσοι πέρασαν μέσα από τα βουνά παρακάμπτοντας την πολιορκημένη Σούμλα και δεκα μέρες μετά κατέλαβαν τον Πύργο, μετά την Σιλιστρία και μετά έφθασαν μπροστά στην Ανδριανούπολη.
1839 . Ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ έγινε σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.
1853. Η Ρωσία επιτέθηκε στην Τουρκία, και ο ρωσικός στρατός διάσχισε τον ποταμό Προύθο και μπήκε στην Μολδοβλαχία.
Οι «σύμμαχοι» σε απάντηση επιτεθήκαν στην Κριμαία. ( Κριμαϊκός Πόλεμος).
1860. Οι Ρώσοι ίδρυσαν την πόλη του Βλαδιβοστόκ.
1871. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ εισήλθε θριαμβευτικά στη Ρώμη.
1881. 1881. Υπογράφηκε από τους Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων η Σύμβαση Κωνσταντινούπολης που επικύρωνε τη Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που συνομολογήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1881 και καθόριζε τη γραμμή των νέων συνόρων μεταξύ των δύο Βασιλείων, με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου.
Στην Ουάσιγκτον, στις 9.30 το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης έγινε δολοφονική επίθεση στον ρεπουμπλικάνο 20ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Αβραάμ Γκάρφιλντ, 4 μήνες μετά την εκλογή του. Τον πυροβόλησε ο κομματικός ακτιβιστής Charles J. Guiteau. Ο Γκάρφιλντ άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Σεπτεμβρίου , σε ηλικία 50 ετών.
1884 . Ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, ως Προνομιούχως Εθνική Τράπεζα του Βασιλείου της Σερβίας.
1934. Στις φυλακές Στάντελχαϊμ του Μονάχου εκτελέστηκε Ερνστ Ρεμ. Έτσι έληξε η επιχείρηση, «Κολιμπρί», που ξεκίνησε με την κατασκευή ενός πλαστού κατηγορητηρίου από τον Χάινριχ Χίμλερ, πως ο Ρεμ , (που είχε τάχα ομοφυλοφιλικές τάσεις), είχε λάβει 12.000.000 μάρκα από τη Γαλλία για να ανατρέψει τον Χίτλερ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιχείρησης δεν δημοσιεύθηκε. Ο νέος αρχηγός των ταγμάτων Εφόδου Βίκτορ Λούτσε, είπε αργότερα ότι εκτελέσθηκαν 81 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις τρεις ημέρες του πογκρόμ δολοφονήθηκαν περίπου 200 άτομα, κυρίως από τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο. Στα μέσα ενημέρωσης τότε, ο Χίτλερ παρουσιάσθηκε ως θύμα συνωμοσίας του Ρεμ. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν τον όρο «Röhmputsch». (Στα ελληνικά «πραξικόπημα του Ρεμ»). Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά-Πονσέ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την εμπλοκή του ίδιου και της χώρας του στο "Πραξικόπημα Ρεμ", και έκανε επίσημο διάβημα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, με τη σειρά του, απάντησε στο γαλλικό υπουργείο ότι «όλες οι αναφερόμενες κατηγορίες ήταν εντελώς ανυπόστατες» και ότι «ο Γάλλος πρεσβευτής θα εξακολουθήσει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του». Ο Φρανσουά-Πονσέ παρέμεινε στη θέση του και έκτοτε είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον Χίτλερ απ' οποιονδήποτε άλλο ξένο πρεσβευτή στη Γερμανία. Σε εσωκομματικό επίπεδο, η εξόντωση του Ρεμ απάλλαξε τον Χίτλερ από τα λαικά και σοσιαλιστικά «πολιτικά βαρίδια», της περιόδου που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και διευκόλυνε τη συνεννόησή του με το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κατεστημένο.
1940. Η τραγωδία του επιταγμένου ατμόπλοιου «SS Arandora Star», που βυθίστηκε στον Ατλαντικό 75 μίλια δυτικά της Foreland από το γερμανικό υποβρύχιο U-47.
Το «Αταντόρα» είχε παραλάβει από το Λίβερπουλ 734 Ιταλούς, και 479 γερμανούς υπηκόους οι οποίοι εκτοπιζόντουσαν σε στρατόπεδο στον Καναδά και 86 γερμανούς αιχμάλωτος πολέμου. Αυτούς τους φρουρούσαν 200 στρατιώτες . 805 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος, 12 αξιωματικοί, 42 μέλη του πληρώματος και 37 στρατιώτες. Όλοι οι άλλοι ήσαν κρατούμενοι.
1944. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Καίρου Γεώργιος Παπανδρέου, με τηλεγράφημα προς τον πρεσβευτή στο Λονδίνο Αθανάσιο Αγνίδης , «όπως ενημερώσει την βρετανική κυβέρνηση περί της αναγκαιότητας παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων κατά την απελευθέρωση της χώρας, προς αποτροπή του ορατού πλέον κινδύνου ελληνικού εμφυλίου πολέμου». Στις 2 Ιουλίου, κοινοποιήθηκε στο στο Κάιρο το τηλεγράφημα του Βουνού που έθετε όρους «έξι σημείων» για να μπει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση.
Πρώτον. Επανόρθωσις υπέρ μαχομένου έθνους λεχθέντων περί τρομοκρατίας κατά παραβίασιν συμφωνίας Λιβάνου Στοπ.
Δεύτερον. Ρητή αποσαφήνισις των εν Λιβάνω συμφωνηθέντων κατά δήλωσιν Σαράφη-Πορφυρογένη ότι σημερινός χαρακτήρ και οργάνωσις ΕΛΑΣ παραμείνη ως έχει μέχρις απελευθερώσεως, πράγμα όπερ εξυπηρετεί σημερινήν μορφή πολέμου και ανάγκην διατηρήσεως μαχητικότητος Στοπ. Φυσικά ΕΛΑΣ ενταχθή αμέσως, υπό ενιαίαν κυβέρνησιν και Αρχιστράτηγον και ενοποιηθή μετ΄ άλλων ανταρτικών ομάδων Στοπ.
Τρίτον. Αρχιστράτηγον αποδεχόμεθα τον Α. Οθωναίος. στοπ. Αν ούτος παραμείνη εξωτερικόν, διοικητής ανταρτικών διορισθή αξιωματικός ΕΛΑΣ Στοπ.
Αν εγκατασταθή Ελευθέραν Ελλάδα, επιτελάρχης διορισθή αξιωματικός ΕΛΑΣ Στοπ.
Τέταρτον. Αποφυγή πάσης θανατικής εκτελέσεως δια στάσιν Μέσης Ανατολής και χορήγησις αμνηστίας μετά ολοκλήρωσιν κυβερνήσεως Στοπ. Ανασυγκρότησις ενόπλων δυνάμεων Μέσης Ανατολής υπό ενιαίας κυβερνήσεως με κριτήριον ανάγκην υπάρξεως αξιομάχου στρατού πιστού σκοπούς εθνικού και συμμαχικού πολέμου αποκλειομένων δεδηλωμένων πεμπτοφαλαγγιτών φασιστών Στοπ.
Πέμπτον. Επί αναλογίας 15 (δέκα πέντε) συνολικώς Υπουργείων και Υφυπουργείων πέντε Υπουργεία και εν Υφυπουργείον Στοπ. Υπουργείον Εσωτερικών και Υφυπουργείον Στρατιωτικών δια ΠΕΕΑ Στοπ. Επίσης Υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Γεωργίας, Εργασίας, Προνοίας Στοπ. Εν τούτων λάβη "Δημοκρατική Ένωσις" Στοπ.
Έκτον. Ρητή συμφωνία αμέσου ελεύσεως κλιμακίου Ελευθέραν Ελλάδα, οπότε διαλυθώσιν ΠΕΕΑ και Εθνικόν Συμβούλιον Στοπ".
1953. Κηρύχθηκε στην Ελλάδα 48ωρη απεργία των «λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων».
1961.Αυτοκτόνησε ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
1972.Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξελέγη αρχηγός του Ρεπουμπικανικού Λαϊκού Κόμματος.
1974. Ο Μακάριος με επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, και τόνιζε:
«…Θλίβομαι κύριε πρόεδρε, διότι ευρέθην εις την ανάγκην να είπω πολλά δυσάρεστα δια να περιγράψω εις αδράς γραμμάς με γλώσσα ωμής ειλικρινείας την από μακρού εν Κύπρω υφιστάμενην κατάστασιν . Τούτο όμως επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον , το οποίον έχω πάντοτε γνώμονα όλων των ενεργειών και δεν επιθυμώ διακοπήν της συνεργασίας μου μετά της ελληνικής κυβερνήσεως. Δέον, όμως, να ληφθεί υπόψιν,ότι δεν είμαι διορισμένος νομάρχης ή τοποτηρητής εν Κύπρω της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά εκλεγμένος ηγέτης μεγάλου τμήματος του ελληνισμού και απαιτώ ανάλογον προς εμέ συμπεριφοράν του εθνικού κέντρου…» Αργότερα την ίδια ημέρα, σε σύσκεψη στο γραφείο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μπονάνου, με τη συμμετοχή του Ιωαννίδη, αποφασίστηκε ότι το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θα γινόταν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974. Ο Μπονάνος ανέθεσε την αρχηγία του πραξικοπήματος στον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση, με υπαρχηγό τον καταδρομέα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη. Και οι δύο αξιωματικοί υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά.
1976. Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, που είχαν χωριστεί από την αποικιοκρατία το 1954, επανενώθηκαν σε ένα ενιαίο κράτος , τη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ,με πρωτεύουσα το Ανόι.
1985. Ο Αντρέι Γκρομύκο, εξελέγη Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ.
1989. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τουρισμού Τζαννή Τζαννετάκη που την ψήφισαν οι Κυρκοφλωράκηδες και ο Εφιάλτης.
Ορκίστηκαν , Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης Αθανάσιος Κανελλόπουλος, με τον σ. Νικόλαος Λέανδρος Λιναρδάτος, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης Εξωτερικών ο πρέσβης Γεώργιος Παπούλιας, Εσωτερικών
ο Μπαμπάς της Ζωής Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Εθνικής Οικονομίας ο Κουφός Γεώργιος Σουφλιάς Οικονομικών ο Αντώνιος Σαμαράς, Γεωργίας ο Σταύρος Δήμας, Εργασίας ο Σωτήριος Χατζηγάκης μαζί με τον συναγωνιστή Θεοχάρης Παπαμάργαρη της ΟΤΟΕ, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Μιλτιάδης Έβερτ, Δικαιοσύνης ο Φώτης Κουρέλης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Βασίλειος Κοντογιαννόπουλος, Πολιτισμού η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη μαζί με τον συναγωνιστή Γεώργιο Μυλωνά, Δημόσιας Τάξης Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Μακεδονίας – Θράκης Παναγιώτης Χατζηνικολάου ο μπαμπάς του άνκορμαν, Αιγαίου ο ανιψιός του Ιωάννη Εμμανουήλ. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ο Σωτήριος Κούβελας Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ο Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου Εμπορίου η Χιονάτη , (Ανδρέας Ανδριανόπουλος), Μεταφορών και Επικοινωνιών Νικόλαος Γκελεστάθης, Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλης Παυλίδης.
1990. 5,162,320 Σέρβοι ψήφισαν για το νέο Σύνταγμα της Σερβίας που καταργούσε το Κομμουνιστικό, και το 97.25% ψήφισαν ΝΑΙ. Στην Πρίστινα,
114 Αλβανοί, από τα 180-μέλης της επαρχιακής Συνέλευσης του Κοσσυφοπέδιο, κήρυξαν το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός της Γιουγκοσλαβίας. (Κόσοφσκα Ρεπούμπλικα). 1426 προσκυνητές ποδοπατήθηκαν και πέθαναν στη Μέκκα της
Σαουδικής Αραβίας.
1998 . Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος έφτασε τους 45 βαθμούς, στη Νέα Φιλαδέλφεια τους 44 βαθμούς και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43 βαθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου