Ο κ. Τσβετάν Τσβετάνοφ , από το ΓΚΕΡΜΠ, μετά από δύο ώρες συνομιλιών με τους «Πατριώτες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα δύο κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πολιτική για τις συντάξεις για το θέμα της αύξησης των συντάξεων, χωρίς να εξηγήσει τι συμφωνήθηκε.
Αυτά οι ενδιαφερόμενοι θα τα μάθουν στις προγραμματικές δηλώσεις.
Το «κλειδί» ήταν το «υπονοούμενο» που έριξε λέγοντας ότι κάθε πλευρά έκανε συμβιβασμούς «βάζοντας “τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πάνω απ 'όλα”». Αυτό ήταν το προεκλογικό σύνθημα των «Ηνωμένων Πατριωτών».
Μετά, ο Τσβετάνοφ , ξαναμπήκε μέσα γιατί η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν με το θέμα της εξωτερικής πολιτικής.
Οι «Ηνωμένοι Πατριώτες», στο προεκλογικό τους πρόγραμμα δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τις κατώτατες συντάξεις από τα 167 λέβα που είναι σήμερα στα 300 λέβα το μήνα.
Το ΓΚΕΡΜΠ, στην προεκλογική του πλατφόρμα, αφιέρωσε 82 λέξεις στο θέμα των συντάξεων, σε ένα έγγραφο 48 σελίδων.
Το κόμμα του Μπορίσοφ υποσχέθηκε ένα «βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα που διασφαλίζει σιγουριά για τους ανθρώπους σε μακροπρόθεσμη βάση» και ότι θα πρέπει να συνδυάζει μια «ισορροπημένη» αύξηση των συντάξεων, αφενός, και τη μείωση του ελλείμματος στο σύστημα από την άλλη».
Το πρόγραμμα του Μπορίσοφ ανέφερε ότι «η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων γίνεται όχι μόνο με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και με προτάσεις για περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες προς αυτούς». Πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση του ΓΚΕΡΜΠ είχε ανακοινώσει ότι από την 1η Ιουλίου 2017 όλες οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2,4 %.
Ο Μπορίσοφ πρότεινε στη Νίνοβα την προεδρία της Βουλής
Ο Μπόικο Μπορίσοφ συναντήθηκε χθες με την επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από δική του πρωτοβουλία, για να συζητήσουν θέματα πολιτικής προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Μετά, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι πρότεινε τη θέση του Προέδρου της 44ης Βουλής στην κ. Νίνοβα , η οποία αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση με το επιχείρημα ότι οι βουλευτές του ΒΣΚ θα είναι «σκληρή αντιπολίτευση» στη Βουλή.
Στις συνομιλίες ο Μπορίσοφ συνοδευόταν από τους Τσβετάν Τσβετάνοφ, Τόμισλαβ Ντόντσεφ και Ντελιάν Ντομπρέφ, ενώ τη Νίνοβα συνόδευε ο Βαλέρι Ζαμπλιάνοφ.
Πάντως και οι δύο είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν συζήτησαν για το όνομα του βούλγαρου Επιτρόπου στην ΕΕ.
Διάγγελμα του πρόεδρου
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ στην τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος, αναφέρθηκε στην «τουρκική παρέμβαση στις εκλογές» και είπε ότι «τα κόμματα στην περίοδο των εκλογών κατέφυγαν σε ακραία μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων», αλλά μετά τις εκλογές το θέμα θάφτηκε, ενω τα προβλήματα παραμένουν». «Αυτά τα προβλήματα δεν θα λυθούν με ξόρκια, αλλά με νόμους», σημείωσε ο Αρχηγός του κράτους, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θάρρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συνέταξε συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα εμποδίζουν την οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Βουλγαρία».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ράντεφ, τώρα το λόγο έχει η Βουλή, και θα πρέπει να βρεθεί μια πλειοψηφία που θα ψηφίσει τις κατάλληλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου