Η 24 Απριλίου θεωρείται κατ εκτίμηση ως η ημέρα κατά την οποία οι Τρώες έβαλαν το Δούρειο Ίππο στην πόλη τους.
1530. Ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε παραχώρησε τη Μάλτα ως φέουδο, στο «κυρίαρχο Τάγμα των Ιωαννίτων Ιππότών».
1793. Το Επαναστατικό Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε τον Μαρά.
1804. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Σερβικής Επανάστασης οι Αυστριακοί κανονίζουν συνάντηση στο Ζέμουν του Καραγιώργη με τους Γιανιτσάρους του Βελιγραδίου χωρίς να επιτύχουν τη λύση της πολιορκίας.
1815. Σε συνέλευση στο Τάκοβο αποφασίστηκε η ανάθεση της αρχηγίας της δεύτερης σερβική εξέγερσης κατά των Τούρκων στον Μίλος Ομπρένοβιτς.
1877. Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1898. Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
1915. Ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενιίων. Με εντολή του Ταλαάτ Πασά συνελήφθησαν περίπου 400 μέλη της Αρμενικής ελίτ στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια ο διωγμός επεκτάθηκε σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1916. Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, άρχισε «η εξέγερση του Πάσχα» κατά των Άγγλων, οργανωμένη από το Σιν Φέιν.
1918. Πέθανε στη φυλακή Τερεζίν στην Τσεχία, ο πάσχων από φυματίωση Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ο εκτελεστής του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγιεβο.
1919. Άρχισε η μεταφορά των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη από το λιμένα της Καβάλας.
1926. Υπογραφή της Συνθήκης του Βερολίνου μεταξύ της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε συνέχεια της συνθήκης του Ράπαλο.
1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ κατήγγειλε το Γερμανο-Πολωνικό Σύμφωνο Μη Επίθεσης που είχε υπογραεί τον Ιανουάριο του 1934 και τη γερμανο-βρετανική συμφωνία του Ιουνίου του 1935.
1941.Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στους Αυστραλούς στις Θερμοπύλες στις 11.30 πμ , και συνάντησαν ισχυρή αντίσταση. Έχασαν δεκαπέντε άρματα.Το βρετανικό εκστρατευτικό Σώμα προσπαθεί να διαφύγει στα λιμάνια και να επιβιβαστεί στα πλοία για να πάει στην Αίγυπτο. 300 Ευέλπιδες της 1ης και 2ας τάξεως, αναχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία για την Κρήτη, για να συνεχίσουν να μάχονται.
1945. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό , ενώ τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο (Piazzale Loreto) του Μιλάνου. Τα αμερικανικά στρατεύματα χωρίς μάχη καταλαμβάνουν Άουγκσμπουργκ και «ελευθερώνουν» το στρατόπεδο του Νταχάου.
1949. Στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικύκλωσαν τη Σαγκάη.
1950. Η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύτηκαν σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία.
1953. Στην ΕΣΣΔ συνελήφθη ο αντιπτέραρχος Βασίλι Στάλιν ,επειδή επισκέφτηκε την κινέζικη πρεσβεία και κατήγγειλε ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε, και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για «αντισοβιετική προπαγάνδα».
1955. Το τέλος της Διάσκεψης Αδεσμεύτων στο Μπαντούνγκ. Οι Αδέσμευτοι καταδίκασαν την αποικιοκρατία, τον ρατσισμό και τον ψυχρό πόλεμο.
1957. Τετάρτη 24 Απριλίου .Ώρα: 21:12. Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ έπληξε τη Ρόδο. 2.084 σπίτια υπέστησαν ζημιές, O σεισμός συνοδευόταν από «υπόκωφον κρότον» και είχε διάρκεια 35 δευτερόλεπτα. Στην Παλιά Πόλη σκοτώθηκε ένα νήπιο.
1957. Επαναλειτούργησε η διώρυγα του Σουέζ.
1965. Επέμβαση Αμερικανικών δυνάμεων στη Δομινικανή Δημοκρατία για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Χουάν Εμίλιο Μπος.
1969. Παραιτήθηκε ο Σαρλ ντε Γκολ από την προεδρία της Γαλλίας.
1978. Στο Αφγανιστάν εκδηλώθηκε το αιματηρό πραξικόπημα των φιλοσοβιετικών αξιωματικών Νουρ Μωχάμαντ Ταράκι και Μπαμπράκ Καρμάλ που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του προέδρου κόκκινου πρίγκιπα Μοχάμεντ Νταούντ Χαν Νταούντ και της οικογένειάς του μαζί με περίπου 7.000 χιλιάδες μέλη του στρατού και πολίτες. Από τότε ο πόλεμος δεν σταμάτησε.
24 Απριλίου 1987. Κατέβηκε από το Βελιγράδι στο Κόσσοβο, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Σέρβων που διαμαρτύρονταν για τις απειλές και τις διώξεις που υφίσταντο από αλβανούς που ήθελαν να τους διώξουν.
Η συνάντηση έγινε στο πολιτιστικό Κέντρο στο Κόσσοβο Πόλιε, όπου βρίσκεται και το μνημείο της ιστορικής μάχης του Κοσσυφοπεδίου.
Στο Κόσοβο Πόλιε χτίστηκε ο θρύλος του Μιλόσεβιτς με τη μυθική φράση: «Κανείς δεν μπορεί να σας νικήσει».
Οι σέρβοι ακτιβιστές με επικεφαλής έναν τεχνικό της τηλεόρασης της Πρίστινα τον Μίροσλαβ Σόλεβιτς , ζητούσαν μια απευθείας συνάντηση με το Σερβικό Κράτος χωρίς τη μεσολάβηση του Κομμουνιστικού Κόμματος που το έλεγχαν οι Αλβανοί, και του οποίου "γραμματέας" ήταν τότε ο Αζέμ Βλάσι.(1986-1988). Έτσι είχαν απευθυνθεί στις κρατικές δομές και είχαν προσκαλέσει τον πρόεδρο της Σερβίας Ιβαν Στάμπολιτς που δεν θέλησε να φορτωθεί το πρόβλημα και τους επανέφερε στον σωστό κομματικό δρόμο και τους έστειλε τον Σλομπόνταν από το Κόμμα. Ο Ιβαν Στάμπολιτς, γιός του Πέταρ Στάμπολιτς , ακλουθώντας τα βήματα του πατέρα του, τον Απρίλιο του 1984 είχε προαχθεί από πρόεδρος της Κ.Ο Βελιγραδίου σε πρόεδρο της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας και έβαλε στη θέση του τον φίλο και κουμπάρο του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.
Τον Ιανουάριο του 1986 ο Στάμπολιτς πέρασε στο Κράτος και έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, και για να ελέγχει το Κόμμα έκανε πρόεδρο της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας τον Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο έστειλε αντ αυτού στο Κόσσοβο Πόλιε στις 24 Απριλίου 1987.
Πολιτικά η περίοδος αυτή προσδιορίστηκε από το Μνημόνιο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, («SANU Memorandum») που δεν δημοσιεύτηκε επίσημα ποτέ, αλλά αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τη Novosti Vecernje σε δύο συνέχεις τον Σεπτέμβριο του 1986.
Το μνημόνιο αποκάλυπτε την αντισερβική πολιτική του Τίτο και των κομμουνιστών και υποστήριζε ότι η Σερβία σκόπιμα διαμελίστηκε από τον Τίτο που δημιούργησε στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ως ξεχωριστές δημοκρατίες τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βοσνία και παραχώρησε στην Κροατία περιοχές με αμιγή σερβικό πληθυσμό όπως η Κράινα και η δυτική και ανατολική Σλαβονία και για να αποδυναμωθεί περαιτέρω η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας ο Τίτο δημιούργησε στο έδαφος της τις αυτόνομες επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοντίνας.
Τα προβλήματα στο Κόσσοβο είχαν κορυφωθεί από το 1981 όταν οι Αλβανοί ξεκίνησαν τη διεκδίκηση του καθεστώτος της Δημοκρατίας και συνέχισαν τον διωγμό τον Σέρβων όπως έκαναν στα χρόνια της Γερμανοιταλικής Κατοχής, όταν είχαν υποχρεώσει 200-240.000 Σέρβους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το βασικό αίτημα των Σέρβων ήταν να υπάρχουν σέρβοι αστυνομικοί και όχι αλβανοί στα σερβικά χωριά. Οι οδηγίες του Στάμπολιτς προς τον Μιλόσεβιτς ήταν να μεσολαβήσει μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως ο Σλόμπονταν πήγε προετοιμασμένος και αποφασισμένος.
Όταν είδε από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου ότι η αστυνομία, (οι Αλβανοί) χτυπούσαν με τα γκλομπ το ετερόκλητο πλήθος των συγκεντρωμένων Σέρβων που προσπαθούσαν να πλησιάσουν, κατέβηκε κάτω, πήρε μια ντουντούκα και απευθύνθηκε στο πλήθος και τους είπε, «... Πρέπει να μείνετε. Το οφείλεται στους προγόνους σας και στα παιδιά σας. Δεν θα ντροπιάσετε τους πρόγονους μας και δεν θα απογοητεύσετε την επόμενη γενιά….. η Γιουγκοσλαβία και η Σερβία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Κοσσυφοπέδιο».
Από τους συγκεντρωμένους άλλοι φώναζαν στους Αλβανούς δολοφόνοι, άλλοι (κομμουνιστές) φώναζαν «ο Τιτο είναι δικός μας»,( Ми смо Титови, Тито је наш). Και κάποιος φώναξε «μας δέρνουν». Και ο Σλομπόνταν είπε το ιστορικό, «Κανείς δεν μπορεί να σας νικήσει», που έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων και όλες τις εφημερίδες. «Нико не сме да вас бије!».
Ένας από τους δημοσιογράφους που φρόντισαν για αυτό ηταν και ο πολιτικός συντάκτης της «Μπόμπα» Σλάβκο Τσουρούβια. Αυτό ήταν. Ο Μιλόσεβιτς κατέβηκε στο Κόσοβο Πόλιε σαν ορντινάτσα του Στάμπολιτς και γύρισε ως εθνικός ηγέτης.
Ακολούθησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1987 η σφαγή στο στρατόπεδο JNA στο Πάρατσιν όταν ένας αλβανός οπλίτης από το Κοσσυφοπέδιο , από την φάρα των Κελμέντι, , λίγο μετά τις 3 γυρνώντας από την σκοπιά στο θάλαμο, πυροβόλησε και σκότωσε 4 στρατιώτες και τραυμάτισε πέντε άλλους , για να αναγκάσει τους «γιουγκοσλάβους» να δεχτούν οι αλβανοί να υπηρετούν μόνο στο Κόσσοβο σε μονάδες με αλβανούς. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε το σύνολο SFR Γιουγκοσλαβίας.
Ένας από τους νεκρούς στρατιώτες ο Σέρτζαν Σίμιτς ήταν από το Βελιγράδι. Στη Κηδεία του πήγαν χιλι΄δες και ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Косово је Србија». Το Κόσσοβο είναι η Σερβία.
Ακολούθησε η όγδοη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας που στις 24 του Σεπτέμβρη 1987. Εκεί αναμετρήθηκαν μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες οι Μιλοσεβικοί με τους Σταμπολιτσικούς . Ο Μιλόσεβιτς κέρδισε την πλειοψηφία. Ο Στάμπολιτς κάτω από την πίεση των κομματικών εφημερίδων και την τεράστια πίεση της κοινής γνώμης, παραιτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1987.
Στις 28 Ιουνίου του 1989, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξαναπήγε στο Κόσοβο Πόλιε και εκφώνησε την ομιλία Γκαζιμεστάν μπροστά σε 500.000 Σέρβους στην επέτειο των 600 χρόνων από τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου
1991. Στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιήθηκε η πρώτη νόμιμη συνεδρίαση της Τεκτονικής Στοάς «Βόρειος Αστέρας».
1992. Η Τουρκία αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
1998.Ενθρονίστηκε ο Μακαριστός Χριστόδουλος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
1999.Την επομένη του βομβαρδισμού της τηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ έριξε 16 πυραύλους, στο Κέντρο της Νις. Στόχος ήταν και η Γέφυρα δίπλα απόπ το ελληνικό προξενεί που υπέστη ζημιές από το ωστικό κύμα. Χτυπήθηκε ακόμα το Λέσκοβατς όπου υπέστησαν ζημιές 500 σπίτια. Στην κοιλάδα του ποταμού Γιάνταρ και στο βουνό Γκούτσεβο εξαπολύθηκαν 24 πύραυλοι με στόχο τα τηλεοπτικά ρελέ και ένα μεγάλο πύργο με κεραίες. Κατέστρεψαν και ένα σπίτι. Στην Πριζνένη έπεσαν βόμβες στον καταυλισμό των Ρομά δίπλα στους εκκενωμένους στρατώνες και σκοτώθηκαν 4 ενώ τραυματίστηκαν 20 Ρομά.
Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ.Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία.
2002.Σκοτώθηκε μετά από τη συντριβή του ελικοπτέρου του ο κυβερνήτης του Κρασνογιάρσκ, στρατηγός ε.α Αλέξανδρος Λέμπεντ.
2004. Οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 75,8% απόρριψαν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην Ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου