971.Νίκη του βυζαντινού στρατού υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρως του Σβιατοσλάβου. στη μάχη προ των τειχών του Δορύστολου.
1014. Μάχη στο Κλόνταρφ, της Ιρλανδίας,Ο βασιλιάς Μπράιαν Μπόρου που νίκησε τους εισβολείς Βίκινγκς, και τους ντόπιους συμμάχους του σκοτώθηκε στη μάχη
Η νίκη δεν είχε σαν αποτέλεσμα την «εκδίωξη των Βίκινγκς από την Ιρλανδία»,αλλά έσπασε την πολιτική τους εξουσία στο νησί.
1343. Εκδηλώθηκε εξέγερση των Εσθονών αγροτών εναντίον των Δανών και των Γερμανών και είχε αποτέλεσμα την προσάρτηση του Δουκάτου της Εσθονίας στο Τάγμα των Τευτόνων.
1512. Η Συνθήκη του Μάλμοε με την οποία έληξε ο πόλεμος Δανών –Σουηδών.
1521. Ένα χρόνο μετά την επανάσταση των Κομουνέρος της Καστίλης ο Κάρολος Α΄ τους νίκησε στη μάχη του Βιγιαλάρ και την επομένη εκτέλεσε τον ηγέτη τους που Χουάν ντε Παντίγια που παραδόθηκε.
1525. Αγροτική εξέγερση στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
1533. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ακύρωσε το γάμο του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας με την Αικατερίνη της Αραγωνίας.
1660. Με τη Συνθήκης ειρήνης της Ολίβα 23 Απριλίου / 3 Μαΐου που υπογράφηκε μεταξύ Σουηδίας, Πολωνό-λιθουανικής Κοινοπολιτείας, των Αψβούργων και του εκλέκτορα του Βραδεμβούργου-Πρωσίας, έληξε ο δεύτερος Βορείος Πολέμος, (1655-1660). Η Σουηδία έγινε δεκτή ως κυρίαρχος της Λιβονίας, το Βραδεμβούργο απέκτησε το Δουκάτο της Πρωσίας και η Πολωνία απέσυρε τις αξιώσεις της επί του Σουηδικού θρόνου, όλα τα κατεχόμενα εδάφη επιστράφηκαν στους μονάρχες τους όπως ήταν πριν από τον πόλεμο, και οι Καθολικοί της Λιβονίας και της Πρωσίας απέκτησαν θρησκευτική ελευθερία.
1685. Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, του Λονδίνου ο Ιάκωβος Β΄.
στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας.
1728. Πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Κοπεγχάγης.
1815 . Στις 11 Απριλίου/23 Απριλίου, (Κυριακή των Βαΐων με το Ιουλιανό), ξεκίνησε μάλλον αυθόρμητα η δεύτερη σερβική Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικης Κατοχής, με τη σύλληψη και εκτέλεση των Τουρκων φοροεισπρακτόρων . Οι τοπικές σερβικές δημογεροντίες ζήτησαν από τον Μίλος Ομπρένοβιτς να τεθεί επικεφαλής της εξέγερσης.
1821. Στις 23 Απριλίου/ 5 Μαΐου στην γέφυρα της Αλαμάνας στον Σπερχειό ποταμό
ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, και ο Αθ. Διάκος με 500 άνδρες αντιμετώπισαν με γενναιότητα και αυτοθυσία τις επιθέσεις πολυαρίθμων Τούρκων υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 200 Έλληνες, μεταξύ τους και ο επίσκοπος Ησαΐας. Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε στην Λαμία με ανασκολοπισμό. (Παλούκωμα).
1848. Εκλογές στη Γαλλία για Συντακτική Συνέλευση με καθολική ψηφοφορία. (των ανδρών).
1860 . Δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η Συνθήκη του Τορίνο, με την οποία η Σαβοΐα και η Νίκαια πέρασαν στη Γαλλία.
1876. Στο πλαίσιο της βουλγαρικής εξέγερσης του Απριλίου, κηρύχτηκε η Επανάσταση στην Περούσιτσα, κοντά στην Φιλιππούπολη.
1889. Ίδρυση του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού εργατικού κόμματος.
1905. Ο γαλανόλευκος Ηρακλής Θεσσαλονίκης το εθνικόφρον σωματείο με την επωνυμία «Όμιλος Φιλομούσών», έδωσε στην Θεσσαλονίκη τον πρώτο του επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα
1913. Οι Τούρκοι παρέδωσαν την Σκόδρα στους Μαυροβούνιους αλλά με απόφαση των μεγάλων δυνάμεων οι Μαυροβούνιοι υποχώρησαν στις 14 Μαΐου και η Σκόδρα προσαρτήθηκε στην Αλβανία.
1919. Στη Γαλλία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το οκτάωρο και την αργία της 1ης Μαΐου.
1920. Στην Άγκυρα συνεδρίασε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Αποκήρυξε τη κυβέρνηση του Σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ, ενώ ανακοινώθηκε προσωρινό Σύνταγμα.
1933. Σεισμός 6,6 Ρίχτερ έπληξε την Κω
. Έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 600. Η πόλη της Κω καταστράφηκε εξ ολοκλήρου ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε Νίσυρο και Αλικαρνασσό . Ως πρόδρομο φαινόμενο παρατηρήθηκε το στέρεμα των πηγών, λίγο πριν την εκδήλωση του σεισμού
1935. Η Πολωνία απέκτησε νέο Σύνταγμα.
1938. Οι Σουδήτες Γερμανοί ζήτησαν την υποστήριξη του Χίτλερ, για να αποκτήσουν πλήρη αυτονομία μέσα στην Τσεχοσλοβακία.
1941. Η Ελληνική Πομπηία. Οι Γερμανοί μπήκαν στη Λαμία. Ο Γεώργιος ΒΟΥ με τον πρέσβη και σύμβουλό του Πάλερετ ,και τον Τσουδερόν του, (της Τραπέζης) , απέδρασαν με VIP πτήση. (Με ένα υδροπλάνο Sunderland) . Ο Τσολάκογλου αναγκάσθηκε να υπογράψει στην Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο συνθηκολόγησης με τον Γερμανό στρατηγό Άλφρεντ Γιοντλ (Alfred Jodl) και τον Ιταλό στρατηγό Αλμπέρτο Φερρέρο (Alberto Ferrero). Η Ψωρο-ελίτ, και οι αργυρώνητοι των Αθηνών φορτώθηκαν από την Πάχη στα αντιτορπιλικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» συν γυναιξί και τέκνοις με τις πενθερές, τις κουβερνάντες- και τα μπαούλα τους. Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, τα Μέγαρα και την Κόρινθο, και την Πάτρα. Στην Πάτρα υπήρξαν 30 νεκροί από τον βομβαρδισμό. Το Α/Τ «ΘΥΕΛΛΑ» βυθίστηκε από τη Λουφτβάφε στον όρμο της Βουλιαγμένης μαζί με το Τορπιλοβόλο «Αλκυόνη» και τη ναρκοθέτιδα «ΠΑΡΑΛΟΣ».
1942. Μετά την Καταστροφή μεγάλου μέρους της Λυβέκκης στις 29 Μαρτίου από την Αγγλική Βασιλική Αεροπορία, η γερμανική αεροπορία εγκαινίασε τις λεγόμενες «Baedeker blitz» για τις αγγλικά πόλεις με αεροπορική επιδρομή στο Έξετερ και το Γιορκ.
1972 .Δημοψήφισμα στη Γαλλία για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με την είσοδο της Αγγλίας. Στο 39,8% η αποχή. Το 68,3% του 60% είπε «Ναι».
1973. Κατασχέθηκαν οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» επειδή δημοσίευσαν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1990. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Πενγκ έφτασε για συνομιλίες στη Μόσχα. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην ΕΣΣΔ μετά από 26 χρόνια.
1998. Στο δημοψήφισμα που κάλεσε ο Μιλόσεβιτς σχετικά με την αποδοχή της διεθνούς διαμεσολάβησης για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ψήφισε το 73,05% και το 94.73% απάντησε ΟΧΙ.
1999. 30η ημέρα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την ενημέρωση. Στις 2:06, ένας πύραυλος χτύπησε το Μάστερ του κεντρικού Στούντιο της Ράδιο-Τηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι. Βρήκαν τραγικό θάνατο οι 16 εργαζόμενοι της νυκτερινής βάρδιας , και τραυματίστηκαν άλλοι 18, εκ των οποίων 4 έμειναν ανάπηροι. Ήταν ένα έγκλημα της ΝΤΠ, κατά της ενημέρωσης, κατά της αλήθειας και κατά της ελευθερίας της Γνώμης. Ο σταθμός επέστρεψε στον αέρα 24 ώρες αργότερα από εφεδρική (μυστική) τοποθεσία που είχε προετοιμάσει η πολιτική άμυνα. Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Ράδιο-Τηλεόραση της Σερβίας «νόμιμο στόχο».
2002. Κορυφώθηκε η τηλε-οπερέτα με τον ιό Κοξάκι, που προκαλούσε τηλε-επιδημία «μυοκαρδίτιδας» και «περικαρδίτιδας».Συνεδρίασε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος έκλεισε «προληπτικά». τα Σχολεία.
2010 .Το Αβάπτιστο της Μαργαρίτας, ανακοίνωνε με διάγγελμά του από το Καστελλόριζο, την επιχείρηση υποδούλωσης των Ελλήνων στο ΔΝΤ και τους δανειστές .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου