Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σήμερα το Κόσσοβο και το Μετόχι και ότι δεν θα δεχθεί όρους από την αλβανική πλευρά.
Στο Κοσσυφοπέδιο κατέφθασε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Χόιτ Μπράιαν Γι , (ο οποίος έχει ξεμείνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την προηγούμενη κυβέρνηση). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με όλη την πολιτική ηγεσία και συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που βρισκόταν χθες στην Πρίστινα είπε ότι «μετά από πολλή σκέψη» ελήφθη η απόφαση να επιτραπεί στον Βούτσιτς, να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο, «ως υποψήφιος για την προεδρία», και ότι «η επίσκεψη θα διαρκέσει τρεις ώρες».
Ο Χοτζάι είπε ότι αυτή ήταν «μια δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση λόγω των προκλητικών ενεργειών της Σερβίας , αλλά ελήφθη στο πνεύμα της καλής θέλησης προς τους διεθνείς φίλους του Κοσσυφοπεδίου , τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μετά τη γνωστοποίηση των αλβανικών όρων, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι διότι, «δεν δέχεται εκβιασμούς και πιέσεις από την Πρίστινα».
Η επέτειος της «σφαγής» της Ίζμπιτσα
Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπέδιο και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βέσελι παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για την 18η επέτειο «από τη σφαγή που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις στο χωριό Ιζμπιτσα», στην Σρμπίτσα.
Ο κ. Βεσελι απέτισε φόρο τιμής στο νεκροταφείο στους 147 αθώους Αλβανούς πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν και σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις».
«Αυτό ήταν το τίμημα που καταβλήθηκε για την ελευθερία μας» , είπε ο Βεσελι που τόνισε ότι , «Το Κοσσυφοπέδιο και ο λαός του δεν θα είναι ποτέ ξανά ευάλωτοι. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο στο έδαφος μας. Και αυτό το εγγυώνται ε τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, η Ιζμπιτσα ήταν προπύργιο του ΟΥΤΣΕΚΑ και οι Αλβανοί από τις γειτονικές περιοχές πήγαν εκεί για να βρουν καταφύγιο και προστασία. Στις 27 Μαρτίου όταν οι Γιουγκοσλαβικές κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλησιάζουν στη γύρω περιοχή, στην Ιζμπιτσα είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες Αλβανοί από την περιοχή της Ντρένιτσα. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα βομβάρδιζε το χωριό. Μετά τον πόλεμο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), διαπίστωσε ότι ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός ευθυνόταν για το θάνατο 93 Αλβανών μεταξύ των ηλικιών 60 και 70, ως επί το πλείστον άμαχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου